Tarina verkostomarkkinoinnista

Verkostomarkkinointi herättää jo sanana niin paljon tunteita, että sille on pyhitettävä oma artikkeli sivustollamme. Verkostomarkkinoinnin ideana on myydä tuotteita suoraan ihmiseltä ihmiselle. Myyjät saavat ainoastaan provisiopalkan. Näin voidaan luoda mahdollisimman edullinen tapa levittää yrityksen tuotteita. Lähes kaikkiin verkostomarkkinointi-ideoihin kuuluu myös uusien myyjien rekrytoiminen ja provision tienaaminen heidän tekemistä myynneistään.

Verkostomarkkinointi on tyhmää

Tässä kohtaa verkostomarkkinointi muuttuu ongelmalliseksi. Suurin osa verkostomarkkinoijista yrittää vain hankkia uusia myyjiä. Itse tuotteen myyminen jää siis toissijaiseksi tavoitteeksi ja sen sijaan yritetään myydä unelmaa passiivisesta tulosta. Koska uusien verkostomarkkinoijien rekrytoimisesta halutaan tehdä mahdollisimman houkuttelevaa, nousee myös itse myytävän tuotteen hinta korkealle. Jotta tuotteen myynnistä jäisi jaettavaa moniportaiselle pyramidille, tulee tuotteella olla järkyttävän suuret katteet. Näin taas alkuperäisen tuotteen myynnistä tulee kalliin hinnan vuoksi vaikeaa.

vitamiiniyritys

Muutama päivä takaperin sain puhelun tutulta, josta en ollut kuullut pitkään aikaan. Hän pyysi tulemaan lähipäivinä maistamaan maailman parasta kahvia ja vitamiineja. Tässä vaiheessa jo rupesin tunnistamaan verkostomarkkinoinnin käryä. Googlettelin jonkin aikaa ja katsoin mitä Suomen ”kovat” verkostomarkkinoijat ovat viimeaikoina päivitelleet Facebookkiin.  Pian selvisikin, että Zinzino-vitamiinien myynti on taas nostamassa päätään. Kuulin konseptista ensimmäisen kerran jo muutamia vuosia sitten, joten ihmettelinkin yrityksen pitkää toiminta-aikaa Suomessa.

eToro on yksi pitkäikäisimmistä kaupankäyntialustoista. Saat 1000 dollarin bonuksen, siis ilmaista rahaa kaupankäyntiin, kun aloitat treidaamisen nyt.

Tapaaminen kaverini kanssa meni verkostomarkkinoinnissa tyypillisten rutiinien mukaan. Ensin jutellaan vähän aikaa kaverin kanssa mukavia, osittain myytävään tuotteeseen ja Zinzinoon liittyen. Muutaman minuutin jälkeen paikalle saapuu konkarimyyjä, joka aloittaa myyntimonologinsa. Tyypilliseen tapaan tuote on sellainen, jonka myynti on nousemassa Pohjoismaissa räjähdysmäisesti. Minulle näytettiin ennuste, jonka mukaan vitamiinin juonti tulisi moninkertaistumaan muutamassa vuodessa. Ennuste ilmeisesti perustui vuosien 2008-2009 kasvuun, josta oli päätelty, että kasvu jatkuu prosentuaalisesti täysin samanlaisena. Eli siis ei oltu laskettu kappalemäärän lisäystä vaan kasvuprosentti.

Vitamiinien myynnin kasvun lisäksi esiteltiin näkemys siitä, että muutamassa vuodessa kaikki perinteiset kahvikoneet on korvattu espressokoneilla. Ja tietenkin juuri näillä Zinzinon espressokoneilla, jotka käyttävät yksittäisiä podeja.

Kun tuotteen ja markkinan erinomaisuus oli saatu iskostettua mieleen, siirryttiin seuraavaan osioon, eli unelman myymiseen. Tätä loistavaa Zinzinoa myymällä voisi tienata helposti tuhansia tai peräti kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa. Minulle esitettiin kaavio, jossa tarvitsisi hankkia vain yksi kaveri mukaan ja sitten kaksi + kaksi + viisi ja neljä plus neljä ja kahdeksan + kahdeksan ja näille kaikille 5 asiakasta ja sitten saisinkin jo 5000 euroa kuukaudessa! Tai siis näiden ihmisten pitäisi tulla tasaisesti kahteen eri ”jalkaan”, jotta saisi tulot kaikista myynneistä.

Viiden kahvikoneen myymisestä ja kahden uuden markkinoijan rekrytoimisesta saa 600 euroa. Tämän jälkeen seuraavalle tasolle tarvitsee yhteensä rekrytoida kuusi markkinoijaa ja myydä 15 Zinzino-kahvinkeitintä.

Kun olet myynyt 21 ihmiselle kahvikoneen ja Zinzino kahvipodien tilauksen, tienaat kertasummana yhteensä 1200 euroa (jos nämä ovat jakautuneet tasaisesti kahteen eri jalkaan).

Tai et nyt ihan 1200 euroa tienaa, sillä jotta saisit luvan myydä tuotteita, sinun tulee ostaa kaksi Zinzino-kahvinkeitintä hintaan 700 euroa. Eli siis kun olet myynyt 21 ihmiselle 200-1000 euron vitamiinikoneen, tienaat 500 euroa. Näin siis komissioksi muodostuu 23,8 euroa/myynti.

Jotta omien tulojen laskeminen ei menisi liian helpoksi, saa Zinzinon jälleenmyyjä tuloja myös myydyistä vitamiinipodeista. En muista tarkka kaavaa, jolla tämä syntyi (ja itseasiassa myyntiesittelijäkin sanoi, että koko provisiojärjestelmä on niin monimutkainen, ettei hän edes itse ymmärrä sitä) mutta muistan, että kun saat molempiin jalkoihin yhteensä 1000 maksavaa asiakasta, tienaat 5000 euroa kuukaudessa. Eli siis 2000 maksavasta asiakkaasta saa 5000 euroa. Tämä tarkoittaa, että yhden kahvipodeja ostavan asiakkaan arvo on 2,5 euroa.

Kyseessä on siis myyntityö, josta saa provisiona noin 5% myyntihinnasta.

Mutta entäs se passivinen tulo?

Kaikissa verkostomarkkinointi rakennelmissa ähdätään passiivisen tulon hankkimiseen – siihen että kohta voi muutta Bahamalle asumaan ja rahaa sen kun vaan virtaa tilille. Zinzinossa tämä onnistuisi jos saisit rekrytoitua tuon jo aikaisemmin mainitun 2000 ihmistä mukaan ja nämä kaikki säilyisivät asiakkaina ja mielellään rekrytoisivat vielä lisää ihmisiä mukaan.

Tässä pyramidi osoittautuu ikäväksi rakennelmaksi. Suomessa on vajaa 6 miljoonaa asukasta, joista ehkä muutama kymmentä tuhatta on potentiaalisia uusia jäseniä. Kun nämä potentiaaliset rekrytoitavat on käyty läpi, ei uusilla jäsenillä ole enää mahdollisuutta tienata ja pyramidi lähtee hajoamaan.  Tämä verkostomarkkinointiin sisäänrakennettu ominaisuus vaihtelee eri yritysten välillä ja mitä ilmeisemmin vitamiiniyritys tulee pysymään pystyssä keskimääräistä pidempään. Tämä johtuu pääasiassa kolmesta syystä:

 • Zinzinon tuotteet ovat kohtuullisen hyviä
 • Asiakkaat koukutetaan ostamaan podeja
 • Järjestelmässä on pakko myös myydä tuotteita, pelkkä uusien myyjien rekrytoiminen ei riitä

Passiivista tuloa ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sillä keskimääräinen verkostomarkkinoija pysyy yrityksen palveluksessa vain muutaman kuukauden. Kaiken aikaa on siis rekryttävä uusia myyjiä ja myytävä tuotteita. Järjestelmään on vielä rakenettu täysin turhat kaksi erillistä alalinjaa, joten ei riitä, että saat yhden huippumarkkinoijan alalinjastoosi.

Zinzino on hyvin monimutkainen järjestelmä, jossa onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin hyvin hyvin mitättömät.

Miksi kukaan tekee verkostomarkkinointia?

Kun minulle oli muutaman kymmenen minuutin ajan myyty unelmaa passivista tuloista lähti konkarimyyjä käymään tupakalla/puhelimessa/vessassa ja kaverini pääsi vielä houkuttelemaan minua mukaan loistavaan bisnekseen.

Ilmoitin toki, etten ole kiinnostunut tällaisesta bisneksestä edellämainituista syistä.

Koko ala on kuitenkin kiinnostava ja ”konkarimyyjällä” oli ilmeisesti kokemusta yli kymmenestä vastaavasta järjestelmästä. Ajattelin kysellä vähän syitä siihen, miksi hän oli ollut mukana niin monessa verkostomarkkinointiyrityksessä ja ennenkaikkea miksi Zinzino olisi yhtään muita parempi.

FIN Yritysrahoitus tarjoaa lainaa 2000€ - 10 000€ yrityksille. Takaisinmaksu joustavasti 6-12kk aikana.

Verkostomarkkinoinnin piirissä pyörii mielestäni ihan osaavia myyjiä, jotka voisivat tienata myyntityöllä kohtuullisen vaivatta 3000-5000 euroa kuukaudessa. Verkostomarkkinoinnissa tällaisiin tuloihin vaaditaan rutkasti onnea, ja hirveä määrä työtä. Yritykset myös vaihtuvat vuoden-parin välein ja työ pitää taas aloittaa alusta. On vaikea ymmärtää miksi joku osaava myyjä tekee tällaista? Eikö olisi helpompi ruveta myymään kahvikoneita yrityksille ja hankkia suoraan vaikkapa 100 euroa komissiota myynnistä, ilman kavereiden häiriköintiä? ”Passiivista” tuloakin saa helpommin perustamalla yrityksen joka myy kahvikoneita, vitamiineja ja podeja itse. Jos osaa hankkia myyjiä minimaalisella provisiopalkalla, pitäisi sen olla erittäin helppoa vähän fiksummalla komissiolla.

Pyramiidin päällä istuvalle perustajafaaraolle verkostomarkkinointi on varmasti ihan kannattavaa, mutta kaikki siitä alaspäin tekevät tuntipalkassa laskettuna töitä täysin alihintaan. Kaikki verkostomarkkinoijat joiden kanssa olen keskustellut aiheesta, ovat sanoneet tienaavansa sen verran, että samaan aikaan on pakko käydä oikeissa töissä. Nämä ovat siis ihmisiä, jotka ovat tehneet töitä verkostomarkkinoinnin parissa jo vuosien ajan. Oli vähän surkuhupaisaa kuunnella, kun eräskin verkostomarkkinoija kertoi myyneensä ACN-kännykkäliittymiä useiden kuukausien ajan keskimäärkin 8-12 tuntia viikossa. Hän oli oikeasti ylpeä, kun tällä työmäärällä oli päästy muutaman sadan euron ”passiivisiin” tuloihin…

Konkarimyyjä vastasi näihin pohdintoihin, että tämä on nyt täysin erilainen systeemi ja juuri tällä järjestelmällä on mahdollista päästä passiivisiin tuloihin ja mahdollistaa ulkomaille muuton.

En ole ihan täysin vakuuttunut tästä perustelusta ja haluaisinkin kuulla, miksi te verkostomarkkinointia tekevät ihmiset, jatkatte vuodesta toiseen, vaikka yksikään järjestelmä ei ole tuottanut perusmyyjälle edes tuhansien eurojen tuloja menojen jälkeen?

Zinzinon esittelyvideo

28 Comments
 1. Kyllä verkostomarkkinoinnin päälle voi rakentaa ihan oikeita firmoja:

  http://www.partylite.fi/fi-fi/Default.aspx

  /jussi

 2. Hyvä ja asiallinen kirjoitus. Olen itsekin pohtinut tuota samaa, että miksi nämä hyvät myyjät eivät myisi jotain ”parempaa”. Mutta usein kyseessä on toiselle alalle ajautuneita ihmisiä, jotka eivät ole tajunneet, että voisivat tienata helposti sen 3000-5000€/kk.
  Uskon siis että kyseessä monestikin vain väärä alanvalinta ja sääli on että lähtemällä vaikkapa myymään näitä kahvipodeja, voit menettää ystäväsi ja ammatillisen uskottavuuden.

 3. Verkostomarkkinoinnin idealla voi kyllä rakentaa ison yrityksen. Jenkeissähän on noita Amwayta ja Tupperwarea jotka taitaa mennä ihan maailman isoimpien firmojen joukkoon.

  Zinzinokin on kai pörssissä.

  Mutta yksittäiselle myyjälle tuo ei tarjoa kauhean hyvää tapaa tienata rahaa.

 4. Ari, muutama verkostomarkkinoinnista oppinsa saanut kaveri on kyllä siirtynyt menestyksellä ihan muihinkin myyntihommiin.

  Aina kun käyn tollasessa esittelyssä, yritän saada ne myyjät puhuttua myymään jotain selkeämpää tuotetta.

 5. On se jännä että täällä takapajuisessa Suomessa ei suurimmalla osalla ole vieläkään mitään tietoa verkostoalasta kun joutuu tällasta ”asiantuntevaa” muutamaan tunnin tapaamiseen perustuvaa ”faktaa” lukea. Onnittelut!

  Tässä yksi puolueeton video ”pikku”yliopistolta Harvardista:

  http://www.youtube.com/watch?v=Oryz6vP0xHo&feature=related

  ja

  http://www.angelfire.com/az/NFLITMG/harvard.html

  Eli totta kai alalla on paljon ns mätiä firmoja niinkuin millä tahansa muullakin alalla.

  Jos kuitenkin tutkisit vähän tarkemmin ton Zinzinon niin ymmärtäisit että kolahtaa esim noihin videon kriteereihin aika hyvin. Alan puolesta puhujia on myös mm Bill Clinton, Donald Trump, Robert Kioysaki jne (Ole hyvä ja tutustu)

  Asiantuntevasta kirjotuksestasi vielä että aika pieleen menee esimerkiksi se, että suurin osa zinzinon ”myyjistä” yrittää vain hankkia lisää ”myyjiä” kun keskimäärin yhdellä partnerilla on vain muutama itse hankittu ”myyjä” ja 7 tavallista maailman parasta espressoa nauttivaa täysin ulkopuolista asiakasta. (tarkista)

  Toivottavasti tarkistit tuotteen (Rombouts&Malongo) ja huomasit, että se on kolme kertaa valittu maailman parhaaksi. Suosittelen lukemaan myös Michelin, joka jakaa tähtiä ravintoloille(löytyy sieltä).

  Ja trendistä sen verran, että prosentteja ei ole vaan tarkkoja lukumääriä espressokoneiden menekistä yleensä eikä siis todellakaan pelkästään Zinzinolla, jolla toki on yksioikeus Rombouts&Malongo kahvin myyntiin pohjoismaissa.

  Suosittelen soittelemaan kaverille tai ”Konkarimyyjällesi” ja pyytää että saat pariin kertaan vielä kertauksena mistä hommasta on kyse niin saat ehkä asiantuntevamman artikkelin tänne. Laita tänne myös tiedot aktietorget.se pörssin sivustolta niin saadaan katsottua miten firmalla menee.

  (Tulipahan tarinoitua) 🙂

 6. Hei!

  Kiva kun jaksoit kirjoittaa vastauksen. Pitääpä siis itsekin panostaa:

  On se jännä että täällä takapajuisessa Suomessa ei suurimmalla osalla ole vieläkään mitään tietoa verkostoalasta kun joutuu tällasta “asiantuntevaa” muutamaan tunnin tapaamiseen perustuvaa “faktaa” lukea. Onnittelut!

  Eipä verkostoalasta kyllä juuri mitään julkisesti puhutakaan. Edes esitteitä ei saa mukaan, vaan kaikki pitää tehdä kasvotusten myyntiesittelyssä.

  Tässä yksi puolueeton video “pikku”yliopistolta Harvardista:
  http://www.youtube.com/watch?v=Oryz6vP0xHo&feature=related

  Video EI ole Harvardin Yliopiston tuottama. Se on yksittäisen verkostomarkkinoijan mainosvideo, jossa viitataan ilmeisesti 1960-luvulla Amwayhyn ensimmäistä kertaa yhdistettyyn myyttiin, jonka mukaan Harvardin Yliopiston Kauppatieteellisestä pidettäisiin kursseja verkostomarkkinoinnista. Näin ei ole, ja tämän ovat laitoksen johtajat erikseen halunneet täsmentää. Sen sijaan ilmeisesti joku opiskelija on tehnyt jotain yksittäistä kurssia varten oman tutkielman siitä, millaisia verkostomarkkinointiyritykset ovat ja miten ne voi jaoitella eri ryhmiin.

  http://www.mlmwatch.org/01General/mlmlies.html

  Jos kuitenkin tutkisit vähän tarkemmin ton Zinzinon niin ymmärtäisit että kolahtaa esim noihin videon kriteereihin aika hyvin. Alan puolesta puhujia on myös mm Bill Clinton, Donald Trump, Robert Kioysaki jne (Ole hyvä ja tutustu)

  Bill Clinton ja verkostomarkkinointi – Jälleen myytti ja harhaanjohtamista: http://www.chrismalta.com/blog/?p=116

  Donald Trump – Alunperin myytti/heitto Tonight Showssa 80-luvulla (http://www.business-opportunities.biz/mlm/2005/10/25/donald-trump-and-network-marketing/). Sen jälkeen ruvennut puhumaan videopuhelimia kauppaavan ACN:n puolesta. http://www.youtube.com/watch?v=–3XGFLyxKs

  Robert Kioysaki – Eikös tämä kaveri tullut tunnetuksi juuri verkostomarkkinoinnin opettamisen kautta?

  Tunnettujen yritysten ja henkilöiden liittäminen omaan tuotteeseen/yritykseen, tunnetaan muuten nimellä haloilmiö, kannattaa tutustua.

  Asiantuntevasta kirjotuksestasi vielä että aika pieleen menee esimerkiksi se, että suurin osa zinzinon “myyjistä” yrittää vain hankkia lisää “myyjiä” kun keskimäärin yhdellä partnerilla on vain muutama itse hankittu “myyjä” ja 7 tavallista maailman parasta espressoa nauttivaa täysin ulkopuolista asiakasta. (tarkista)

  Tuotteiden myymisestä asiakkaille käsiteltiin muutama minuutti. Uusien myyjien hankkimista noin tunti. Sama on toistunut muissakin vastaavissa konsepteissa joihin olen tutustunut.

  Toivottavasti tarkistit tuotteen (Rombouts&Malongo) ja huomasit, että se on kolme kertaa valittu maailman parhaaksi. Suosittelen lukemaan myös Michelin, joka jakaa tähtiä ravintoloille(löytyy sieltä).

  En kyllä valitettavasti löytänyt mitään fiksua sivua, jossa olisi tuosta tuottesta kerrottu enemmän. Michelin tähdistä olen kuullut, mutten kyllä löydä niiden ja Zinzinon väliltä nyt mitään yhteyttä?

  Ja trendistä sen verran, että prosentteja ei ole vaan tarkkoja lukumääriä espressokoneiden menekistä yleensä eikä siis todellakaan pelkästään Zinzinolla, jolla toki on yksioikeus Rombouts&Malongo kahvin myyntiin pohjoismaissa.

  Nyt meni vähän vaikeaksi tämä lause. Mutta siis jos laskukaava toimii näin. Vuonna 2007 myytiin 100 kuppia kahvia ja vuonna 2008 400 kuppia kahvia, niin kasvuprosentti on 400%!!! Eli siis 10 vuoden päästä tällä kaavalla kahvikupillisia myydään vuodessa: 26214400 kpl

  Suosittelen soittelemaan kaverille tai “Konkarimyyjällesi” ja pyytää että saat pariin kertaan vielä kertauksena mistä hommasta on kyse niin saat ehkä asiantuntevamman artikkelin tänne. Laita tänne myös tiedot aktietorget.se pörssin sivustolta niin saadaan katsottua miten firmalla menee.

  Aivan aluksi pitää vielä korjata, että Aktietorget ei ole siis ruotsin pörssi, toisin kuin esittelyssä esitettiin. Kyseessä on siis listaamattomien osakkeiden myyntiin erikoistuneesta yrityksestä. ZINZINO EI OLE LISTAUTUNUT OMX-PÖRSSIIN.
  Ja aika karua kieltä kertoo kyllä myös tuo AktieTorgetkin Zinzinosta. Yrityksen kurssi on ollut laskussa koko tämän vuoden ajan. Eli vuoden aikana tuollainen 50% sulanut pois arvosta.

 7. Tästähän ois hyvä jatkaa vaikka monta romaania (jotka on jo kirjoitettu moneen kertaan). Ihmettelen vaan että miksi jauhat asioita täällä, etkä suoraan tapaamistilanteessa? Tietysti silloin rakas internet ei ole välttämättä rajattomassa käytössäsi mutta voit esimerkiksi antaa ”konkarimyyjän” perustella tai näyttää. Haasta kaveri siellä paikan päällä.

  Verkostomarkkinointia ”Network Marketing” opetetaan yhdysvalloissa yli 400 yliopistossa (käsittääkseni aika puolueetonta). Suomessa jokainen opettaja pitää synonyymina pyramidihuijaukseen.

  Aktietorget kuuluu samaan kaupankäyntijärjestelmään kuin OMX, mikä on nimeltään SAXESS, joita kaikki PÖRSSIT käyttävät yhteisesti pohjoismaissa.

  http://www.youtube.com/watch?v=kuTzWtf-UaA

  Lopetan tän datailun tähän ja jatkan maailman parhaan kahvin suosittelua muille. Täällä ei esimerkiksi sen makua oikein pysty testaamaan. Ehkä pitää siirytä niihin ”oikeisiin” puhelinmyyntihommiin niin saan myytyä ihmisille jotain mistä en itse tiedä mitään eikä varsinkaan asiakas pääse kokeilemaan ennen ostopäätöstä.

  over and out

  -Konkari

 8. Toki itse tapaamistilanteessa koitan kyseenalaista väitteitä, joihin en suoraan usko. Mutta monet asiat vaaativat vähän taustatyötä, jotta niiden paikkansapitävyyden voi todistaa.

  ”Verkostomarkkinointia “Network Marketing” opetetaan yhdysvalloissa yli 400 yliopistossa (käsittääkseni aika puolueetonta).”
  Annatko vaikka muutaman esimerkin yliopistoista, joissa verkostomarkkinointia opetetaan positiivisessa valossa?

  SAXESS on ilmeisesti tekninen järjestelmä, jolla pörssikauppaa voidaan hallinoida, eli vaikka minä voin ostaa tuon softan ja perustaa oman irtokarkkien myyntiin keskittyneen pörssin. Aktietorget on siis tällaisten pienten yritysten osakkeiden myyntiin ja ostamiseen erikoistunut palvelu. Itseasiassa palvelu hyödyntää nykyään INET järjestelmää. Wikipedia muuten kertoo myös, että Aktietorget ei enää ole hyväksytty osakevälittäjä: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aktietorget

  ”Ehkä pitää siirytä niihin “oikeisiin” puhelinmyyntihommiin niin saan myytyä ihmisille jotain mistä en itse tiedä mitään eikä varsinkaan asiakas pääse kokeilemaan ennen ostopäätöstä.”

  Hyvä myyjä tuntee aina tuotteensa läpikotaisin. Ja voihan sitä ruveta myymään vaikka ihan kenttämyyjänä tuotteita, jolloin asiakas voi testata tuotetta ennen ostopäätöstä. Pelkällä provikkapalkalla ja y-tunnuksella toimiva myyjä kyllä varmasti löytää töitä!

 9. Jotekin Konkari ei ihan vakuuttanut :). En taida tulevaisuudessakaan yrittää tehdä omaisuutta verkostomarkkinoinnilla.

 10. Reply
  tällä ne menestyjät puhuu :) 28/09/2011 at 20:38

  tämä kirjoittaja joka on tän tekstin laatinut tänne sivustolle, on esimerkillinen tapaus ihmisestä joka ei ymmärrä mistään mitään, tiedän tuosta firmasta ja asia ei mene todellakaan noin miten on kirjoitettu osittain kyllä mutta kummallisesti tärkeimmät on vääristetty täällä….
  mutta hei ihmiset hyvät ottakaa toki elämään neuvot ja menestymiseen neuvot näiltä keskustelu palstoilta, toisin kun tekisitte itse jotain elämänne eteen. tämänkin energian minkä laitatte kateellisena tänne kun ette itse menesty niin käyttäisitte sen itsenne kehittämiseen 🙂

 11. Terve!

  Nyt on pakko itsekin kommentoida keskustelua.

  “Verkostomarkkinointia “Network Marketing” opetetaan yhdysvalloissa yli 400 yliopistossa (käsittääkseni aika puolueetonta).”

  Tämän lähteen minäkin haluaisin tietää.

  Okei, MLM eli multi level marketing ts. nämä pyramidi systeemit ovat varmaan muualla maailmassa kuten suomessakin jollain tavalla (yleensä joissain esimerkeissä) liiketalouden ja markkinoinnin opetuksessa mukana, mutta ei niin hyvässä valossa. Näin ainakin omalla kohdallani.

  Itse olen myös ”joutunut” näihin värväys tilaisuuksiin, koska muutamat ystäväni ovat mukana tässä toiminnassa. Ainakin minun kohdalla epäilykseni systeemin toimivuudesta alkaa heti puhelussa, jossa minua pyydetään kahville juttelemaan eikä voida puhelimessa kertoa suoraan mitä asia koskee, vaikka kyseessä olisi hyväkin ystävä. Eli tämä salamyhkäisyys jo itsessään paljastaa, että homma ei ole täysin sitä mitä annetaan olettaa. Jos homma on vedenpitävä niin sinut luultavasti palkattaisiin firmaan myyntimieheksi ja saisit myynneistäsi provikan NORMAALIN KK PALKAN PÄÄLLE!

  Mielestäni täysin kusetusta ja aivopesua koko homma. Sen huomaa hyvin, kun olen jutellut ystävieni kanssa jotka tähän kuuluvat. Keskustelu menee esimerkkeineen aina saman kaavan mukaan, eli sanat on selvästi laitettu suuhun.

  Tällä hommalla varmaan voi rikastua, mutta vain ne muutamat tyypit jotka ovat pyramidin huipulla ja ikävä kyllä näissä ne ovat yleensä ne samat kaverit jotka perustavat aina uuden vastaavan vanhan mentyä kumoon.

 12. Terve ”TÄLLÄ NE MENESTYJÄT PUHUU :)” !

  Kerrotko mitkä kohdat artikkelissa on pielessä, niin saadaan ne korjattua?

 13. Aika kummallista, kun näitä verkostoja puollustavissa puheenvuoroissa ei ole ikinä mitään perusteluja tai todellisiä lähteitä. Jos ei siis noita 30 vuotta vanhoja pyramidihuijauksien mainosvideoita lasketa.

 14. Valaisevia laskelmia. Pitää kyllä olla paljon sukulaisia ja tuttavia kusetettavaksi, että kahvinkeittimillä pääsee kuukausipalkoille 🙂

 15. omarahan heppu kirjoittaa täyttä bullshitia. nörtti = penaalin tylsin kynä, ei uskalla itse lähteä mihinkään muuhun kuin negatiiviseen jargoniin sitruuna naamalla. JOTEN, ei niin pientä sirkusta, ettei aina yksi pelle…

 16. Kari Karmala ei varmaankan halua eritellä, mikä osuus tekstistä on ”täyttä bullshitia”?

  Koska 400% kasvu joka vuosi ja 30 vuotta vanhat mainosvideothan eivät tietystikkään voi olla ”täyttä bullshittia”.

 17. Hö. Tää juttelu on aika naurettava. Kerronpa muutaman tosi seikan ihan tavallisesta ihmisestä ja sen tavallisesta elämästä. Olen keski ikäinen, lähes myynnin ammattilainen. Lähdin kyseiseen verkostomarkkinointiin kesällä mukaan. Olin se alimmainen monen alla. Sain apuja osaamiseen ja onnistumiseen. Nyt teen vain tätä. Vaihdan autoa taajaan, matkustelen ja nautin muutenkin elämästä. Kaikki tämä vain maistattamalla kahvia ja antamalla asiakkaan tehdä oma päätöksensä. Ei paha ja ketään ei ole huijattu. Juomaa te marisijat vaan kitkerää sumppianne ja nauttikaa. Minä nautin tavallani ilman sitruuna naamaa. Asioista oikeesti selvää ensin, ennen kun heitetään se ensimmäinen kivi. Tämä on vain oma tarinani ja se siitä.

 18. Terve Anne!

  Nyt näyttää taas paljon paremmalta kuitenkin Zinzinon kannalta, kommentti on myyvä ja kohtuullisen hyvin kirjoitettu. Lisäksi se jättää hyvin vastaamatta kaikkiin kysymyksiin ja vie ajatukset pois ikävistä epäkohdista.

  Juuri tällaisten myyntipuheiden vuoksi ihmiset tekevät verkostomarkkinointia. Ja juuri tällaiset myyntipuheet toimisivat niin hyvin myös muiden tuotteiden myynnissä.

  ”Nyt teen vain tätä. Vaihdan autoa taajaan, matkustelen ja nautin muutenkin elämästä.”

  Aika paljon pitää tehdä hommia jotta saa taajaan vaihdettua autoa. Auton vaihtamisessa kun jää aina ikävästi tappiolle.

  Ehkä kannattaisi ryhtyä mielummin autokauppiaaksi?

 19. Kiitos asiantuntevasta artikkelistasi. Pitkään tuon yritysryppään touhuja läheltä seurattuna uskon, että asiat menevät Zinzinon kanssakin juuri niin kuin olet kertonut. Toivottavasti mahdollisimman moni värväysyrityksen kohteeksi joutuva löytäisi tämän kirjoituksen ennen kuin tekee tyhmän päätöksen lähteä mukaan.

 20. Muutaman kerran ollu muiden verkostomarkkinointi firmojen
  jossakin tyrkytys tilaisuuksissa.

  Ja aina törmänny yhteen-kahteen sellaseen tyyppiin kellä on hemmetisti intoa, ja olisi suurella todennäköisyydellä lahjoja oikeisiin myynti hommiin. Vaikka juuri omaan laskuun.

  Vähän ihmetyttää/säälittää niiden touhu jotenki. entietä…

 21. Ostin viime keväänä Zinzinon myyjältä kokeeksi keittimen yritykseen, eli tein hankinnan tietoisena verkostomarkkinoinnista. Tässä tapauksessa myyjä toimi erittäin hyvin, eikä kauppaa olisikaan tullut jos myyjä olisi ollut tyypillinen verkostomyyjän prototyyppi.

  Nyt otin myyjään yhteyttä ja aikaisempaan hankintaani tyytyväisenä tilasin kaksi keitintä, kasan tarvikkeita ja paljon kahvia. Minua ei haittaa verkostomarkkinointi, koska olen tyytyväinen niin tuotteisiin kuin myös saamaani palveluun.

 22. Ostin Zinzino kahvia ja oli tosi hyvää!

  Ajattelin myös ruveta myymään itse kahvia kaikille kavereille. Helppoa rahaa koska kaikki kuitenkin juo kahvia ja tietenkin ostavat multa mieluiten.

  Olen ollut niin tyytyväinen, että ostan kotiin varmaan vielä kolme uutta kahvinkeitintä kotiin. Jokaiseen huoneeseen oman!

  Täällä ollaan vaan kateellisia, kun verkostomarkkinoinnilla tienataan miljoonia. Kuinka moni teistä oli tuolla verotietojen kärjessä?

 23. Olen pyörinyt verkostomarkkinoinnin kanssa jo päältä kolmisen vuotta, joten voinen kertoa että kirjoituksesi on hieman vääristävää alasta. Mutta älä huoli, noin 90% Suomalaisista on väärä kuva tästä alasta, ja syy löytyy ihan omista johtopäätöksistä ja kyynisyydestä, minkä me Suomalaiset kyllä hallitsemme; ja syyy on kuin myös huonoista edustajista jotka pakkokaupalla etsivät ’prospektejä’ eli ihmisiä ketkä saisivat homman mukaan. Ja en ole zinzinolla töissä, ja puhun puolueettomasti tästä aiheesta.

  Ensinnäkään ei voi ajatella, että kun tietty kohderyhmä on saavutettu niin alan myynti loppuu, oli kyseessä itten kahvi tai vitamiinit. Loppuuko ihmiset maailmalta? Tunnetko ketään 15-vuotiasta joka juo kahvia? Mikä määrää ettei hänestä tule uutta asiakasta tai jopa edustajaa? Maailmaan syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, joten väittämä ettäkö maailmasta loppuu ihmiset on aika suppeakatseista. Samalla voisi olettaa että mopojen valmistus loppuu kun kaikki 15-17 vuotiaat ovat täyttäneet, mutta tuleehan niitä lisää, ainakin talossani asuu kaksi. Puhumattakaan muut maat edustajineen. Jos yrityksellä on markkinat esimerkiksi Kiinassa, ja yläpuolellasi ELI aikaisemmin liittyneenä, on Kiinalainen, niin saat hänen prospektinsa alapuolellesi jolloin useimmissa tapauksessa koostut hänen liikevaihdostaan, ja hän hommaa lisää porukkaa allenne. Paikat ’pyramidissä’ tulevat siis siitä milloin on liittynyt.

  Tämä verkostomarkkinointi on opiskelua, opiskelua ja opiskelua. Mitä enemmän näet sen eteen vaivaa, sen paremmin tienaat. Ja tämä on myös reiluin yritysmuoto tähän mennessä, koska palkkaa ei ole sidottu tiettyyn kuukausisummaan. Ja juuri talläiset edustajat jotka itse kohtasit eivät ole käyneet koulujaan hyvin. Idealla ei pitäisi vainota tai pakottaa tai tyrkyttää, vaan asiat pitäisi hoitaa yhtä rauhallisesti ja totuuden mukaisesti kun normaalielämän keskustelussa. Tässä suurin osa edustajista epäonnistuu. Siksi opetan jokaiselle tiimiläiselleni että ei maalaile aurinkoja ja perhosia taivaalle puheellansa, pitää olla realistinen mitä kertoo. Tällä tavalla taataan ettei tällaisia väärinkäsityksiä tule. On vaikea uskoa omasta kokemuksestani kertoen, että kun normaali automekaanikko joka saa sen 1500e kuussa voisikin tienata 5000-10,000 euroa kuukaudessa, ja helposti. Tämä on todellakin mahdollista, mutta onko se järkevää ja realistista kertoa ihmiselle joka ei vielä alalla ole niin on oma juttunsa. Tätä kutsun juuri haihatteluksi myyntipuheessa ja aurinkojen maalailua pilviselle taivaalle. Ja tällä saadaan kyynikot niskaan.

  Itse puhun kanssa tästä alasta saatavaani palkkaa passiiviseksi. Nimen mukaisesti, saan rahaa lopun elämääni tai niin pitkään kuin firma on pystyssä, vaikka lopettaisin heti. Olen auttanut yritystäni saamaan kanta-asiakkaita maailman helpoimmalla tavalla, puhumalla ihmisille. Mutta opiskelua et voi lopettaa, kokoaika on opittava jotain uutta jos alalla meinasi pärjätä. Homma toimii paremmin kuin laittaa mainos esimerkiksi facebookiin, tätä mainosta kun ahrvemmin tulee klikattua. Jos haluat niin käy katsomassa vaikkapa wikipediasta miten tämä ala lähti käyntiin, niin ymmärrät paremmin miksi tämä on paras mahdollinen keino saada tuotteet myytyä, riippuen tietysti tuotteesta.

  Jokainen yritys voidaan kuvata pyramidina, osakeyhtiössä se menee arvon ja palkan mukaan, verkostomarkkinoinnissa se menee sen mukaan kuka tuli ensin. Ja kuka tahansa voi tienata enemmän kuin vaikkapa se ensiksi liittynyt, jos vain myyt enemmän. On kaksi tapaa tienata, joko liikevaihdosta joka alapuolellasi syntyy tai sitten omista myynneistä, jotka voit tehdä vaikka ovelta ovelle. Itse sin aikoinani paljonkin rahaa tällä menetelmällä. Ja olet aivan oikeassa, valitettavasti useat keskittyvät vain uusien prospektien hommaamiseen eivätkä tuotteitten levitykseen, jolla saataisiin suurempaa liikevaihtoa. Mutta ihmisiä on monenlaisia.

  On olemassa paljon yrityksiä jotka pelaavat tätä peliä kepulikonstein, mutta niin on yritysmaailmallakin. Ne tosin vain kaatuvat nopeammin, kun kukaan ei yksinkertisesti halua ostaa sen kurjia tuotteita. Tässä valitettavasti prosessi on pidempi, edustajat jaarittelevat dollarin kiilto silmissä ja saavat näin asiakkaan uskomaan. Omasta mielestäni tämä ala on muitten auttamista, saada heille passiiviset tulot omalla avustuksellasi, tai ainakin niin minä toimin. En siksi että haluaisin vain itselleni rahaa.

  Jos alalle haluaa liittyä, kannattaa todellakin miettiä ja tutkia firmaa ja tuotteita. Internetissä mollataan varmasti kaikkia mahdollisia VM-yrityksiä, mutta terveellä järjellä pystyt määrittämään mihin kannattaa liittyä. Minkähintainen aloituspaketti, kuinka pitkään toiminut, ja mitkä tulevaisuuden suunnitelmat. Ja tuotteen pitää olla priimaa, sellaista että voisit itse kuvitella sitä käyttäväsi vaikkapa joka päivä. Sitten kysellä millainen koulutusjärjestelmä. Jotkut firmat myyvät priimaluokkaista tavaraa, mutta unohtavat edustajansa kokonaan ja eivät kouluta näitä tarpeeksi. Sittä on haittaa molemmille osapuolille, ja itse en haluaisi että ketään jätettäisiin yksin.

  Teen itse tätä noin 8 tuntia viikossa, ja tienaan kyllä omasta mielestäni aivan sopivasti. Työmäärä riippuu tosiaankin siitä mitä tekee ja miten tekee. Koulutan tiimiäni hyvin ja takaan että myös he menestyvät, ja kun he menestyvät menestyn itsekin, ja saan paljon paremman mielen kun tiedän auttaneeni heitä. Enempää en jaksa kirjoitella ja perustella, unirytmin aivan sekaisin kun vaimon kanssa ollaan ulkomailla ja aikaero tuppaa pistämään vähän sekaisin. Mutta toivottavasti valaisin ja sain edes vähän ennakkoluuloja alasta karsittua!

 24. PS. Ja voin kertoa ettei kaikille tämä todellakaan ole helppoa rahaa, vaikka niin voisi kuvitella. Ensimmäinen askel menestykseen on lakkaa haaveilemasta ja alkaa rakentamaan tätä unelmaa. Voi kumminkin mennä monia kuukausia ennenkuin olet edes omillasi, ja silloin usein uusi edustaja alkaa levittämään palturia alasta ja jopa omista tuotteistansa. Joko liian hyvää tai liian pahaa koska epäonnistui. Tähän voi vaikuttaa siten että opiskelee enemmän, kouluttaa itsestään paremman ja paremman niin menestys on useinmiten taattu, pitää pokan ja ei valehtele vaikka kuinka ahdistaa ettei ole saanu edustajia, ja muistaa kouluttaa myös omat tiimiläisensä ja kuunnella heitä ja viisaampia.

 25. Reply
  Marko Kähönen 03/03/2013 at 14:56

  Eksyin lukemaan tätä mielenkiintoista keskustelua. Itse jo 20 vuotta sitten olin Golden Productsin värväystilaisuudessa kaverini värväämänä. Paikalle saapui puhumaan `säämies´ Tony katumaasturillaan kullitettuine vanteineen ja kylkilistoineen. Vau, olipa kaverin kroppakin kunnossa ja hyvin valkaistut hampaat. Sillon melekin uskoin jo, että kohta mäkin.. niin hyvin oli harjoitellut puheensa. Nyt jos kuuntelis samaa niin voisi nauru päästä. Nyt `myöhemmällä´ iällä tiettää vähän jo enemmän elämän suurista salaisuuksista eli mm. kuinka paljon raha tuo onnea ja myös sen ettei kyllä kannata ainakaan hyviä ystäviä menettää tuollaisella häiriköinnillä. Nuorena miehenä todellakin oli tärkeää, että on pelit ja vehkeet! Nykyään on tärkeintä fyysinen- ja henkinen terveys ja ystävät ja läheiset, sekä ihan oikealla bisneksellä tehdyt ruoka- ja matkarahat.
  Kukin tyylillään!!

 26. Reply
  Tilaisuudessa käynyt 18/03/2013 at 12:04

  Terve! Mielenkiintoinen kirjoitus, joka avaa hyvin silmiä tälle alalle. Itse zinzinon yritysesittelyssä käyneenä voin kertoa seuraavaa: Todella hienost puhutaan ja kerrotaan kuinka nopeasti ja ”helposti” tekemällä aluksi kovasti töitä hankkimalla asiakkaita ja kumppaneita, voi päästä näihin passiivisiin tuloihin, jotka vaihtelevat aina 1000€ ja n. 15 000€/kk liksojen välillä. Todella vähän tilaisuudessa puhutaan ”ruotsin pörssistä” ja yhtään diaa ei siellä siitä näytetty. sanottiin vaan että löytyy joltain sivulta joka meni ihan ohi korvien. Mitään kahvikoneiden, podien hinnoistta asiakkaille ei muistaakseni mainittu. nyt jälkeenpäin taisin tarkistaa että yhden Podin eli yhden kupillisen kahvia saa noin 1,7€ hintaan. Ihan järjetöntä… Varmasti hyvä bisnes ylemmälle johtoportaalle joka on saanut ”alaisiaan” hankittua mukaan bisnekseen vuosien varrella. Niin se vaan on tässä maailmassa että ” ilmaista rahaa ei ole, eikä tule olemaan” Järkeä käteen ihmiset…

 27. Toki verkkokauppa täydentää kuviota, jossa sapiens-populaatio ostaa ja kuluttaa kaupallisia innovaatioita liian helpon elämänsä puutostiloja lisätäkseen ja samalla se vahvistaa Telluksen ekosysteemin korvaamista tuotekategorioilla ja lopulta koneilla, jotka lanseeraavat omasta näkökulmastaan turhan tieltään. Tässä em. temmellyksessä se paisuneimmankin egon verkkopirkko saa ottaa terveyskapselisalkkunsa kainaloon ja lähteä kohti tuntematonta.

 28. Kiitos hyvästä jutusta. Olisi mielenkiintoista tietää että kuinka moni verkostomarkkinoija Suomessa tienaa kaikkien kulujen jälkeen 1000 euroa kuussa tai enemmän. Ja kuinka moni maksaa veroja mahdollisista tuloistaan.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart