Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen oikein on olennaista tehdä oikein. Oikeaan järjestykseen on varmasti tusinan verran erinomaisia ohjenuoria ja hyvään satoja. Se mistä kaikki ihanteellisesti alkaa on tietysti idea, visio tuotteesta tai palvelusta jota haluaa tarjota.

Yrityksen perustaminen todellisuudessa

Oma kokemus kuitenkin todistaa että useamminkin se on lähtenyt ajatuksesta että jotain pitäis tehdä, halusta rikastua, halusta perustaa yritys, olla vapaa, olla itsenäinen tai tehdä suuria. Ja sitten on alettu pähkäillä yksin tai porukalla että miten, stormattu (brainstormaus = ajatusten heitteily) ja stormattu, kunnes kiteytyy yksi idea, jota kehitetään eteenpäin.

Tässä vaiheessa ei vielä välttämättä ole semminkään tuotetta kuin palvelua. On vain epämääräinen tai tarkka ajatus sellaisesta. Ehkä vain sektori jolla toimia.

Sitten kun ajan kanssa, lyhyesti tai nopeasti on löydetty tuotteet tai palvelu, joita tarjota tai joita lähteä kehittämään aletaan miettiä toteutusta.

  • Tarvitaanko rahoitusta?
  • Paljonko ja mistä?
  • Voidaanko lähteä liikkeelle ennen rahoitusta?

Usein oma yritys tarjoaa vipuvoimaa lähteä neuvottelemaan rahoituksesta.
Se myös todistaa jotain päämäärätietoisuudesta ja ammattimaisuudesta, sekä selkiyttää tulonjakoa. Tulonjaon kannalta on tärkeää valita oikea yhtiömuoto. Suomessa on tarjolla jos kuutta eri sorttia muotoja, joilla kullakin on omat heikkoutensa ja vahvuutensa sekä omat vaikutukset tulonjakoon, omistukseen ja mahdollisuuksiin joita yrityksen sisällä voi tehdä.

Jos tarkoitus on vain tarjota asiantuntijapalveluita ”lisätyönä” tai tehdä vaikkapa puusepänhommia tutuille ja tuttujen tutuille voi pelkästään ammatinharjoittajaksi ilmoittautuminen riittää. Siitä seuraava muoto on toiminimi.

Kommandiittiyhtiö vai avoin yhtiö? Osakeyhtiö vai osuuskunta?

Yrityksen perustamisia ja sitä vaadittavaa paperisotaa varten useat tilitoimistot ja asianajotoimistot tarjoavat avaimet-käteen-palveluja, joissa he hoitavat diipadaapan, siis olennaisen byrokratian ja itse saa keskittyä siihen mistä raha tulee.

Jos kuitenkaan kyse ei ole sarjayrittäjästä, on ehkä hyvä hoitaa itse tai porukalla vaadittava byrokratia, jotta oppii ja tietää mitä tekee ja miten mekaniikat oikeasti toimivat.

Kunnat ympäri suomea tarjoavat aloittavalle yrittäjälle tai yrittäjiksi tähtääville erilaisia kursseja usein ilmaiseksi tai huokeasti. Onhan kunnan etu saada mahdollisimman moni työllistämään itse itsensä ja muita siinä ohessa. Uusyrityskeskus löytyy jokaisesta vähän isommasta asutuskeskuksesta ja siellä tarjotaan paljon arvokasta palvelua, mm. verkostoitumismahdollisuuksia ja tietoa valtion tarjoamista rahoitusmuodoista. Sieltä voi saada sparraus apua liiketoimintasuunnitelman hiomiseen tai yllättäviä ideoita. Kaveriporukalla valittu nimi ei välttämättä olekaan paras mahdollinen, eikä kukaan ole välttämättä ajatellutkaan että netissäkin voisi hyvä olla tai että fyysiset tilat ovat harvinaisen olennaisia jos haluaa ravintolabisnekseen mukaan.

Liikaa ei kuitenkaan pidä antaa ulkopuolisten sorkkia ideaa. Yritys varsinkin alkuvaiheessa nojaa kuitenkin perustajiinsa, heidän intoonsa, visioonsa ja haluun tehdä. Tämä on hyvä huomata myös suunnitelmia tehdessä. Yritystoiminta vie aikaa. Enemmän tai vähemmän. Verkkokaupan perustaminenkaan ei käy noin vain. Tai vaikka se itse asiassa on varsin vaivaton prosessi markkinointi ja hallinnointi sen sijaan vaatii oman panostuksensa, varaston hallinta, kirjanpito, sopimustekstit, tuotekehittely, kaikelle on varattava aikaa. Kaikelle on löydyttävä aikaa.

Mitä kaikkea liiketoimintaan tulee kuulumaan on hyvä ajatella ja selvittää itselle jo perustamisvaiheessa.

Lisätietoa yrityksen perustamisesta:

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart