Verovähennykset – Viekö verottaja kaiken?

Viekö verottaja kaiken? Oletko kyllästynyt valtion tuhlailevaan rahojen käyttöön? Tuetaanko mielestäsi asioita verorahoilla, joita ei pitäisi? Tuntuuko joskus että olet ainoa joka tekee töitä? Mikäli vastaus on kyllä, niin ainoa keino vaikuttaa omaan veroprosenttiinsa on verovähennykset. Ovela yksityisyrittäjä, freelancer tai tavallinen palkansaaja käyttääkin kaikki mahdolliset veroedut- ja vähennykset hyväkseen eikä maksa senttiäkään liikaa valtiolle. Omaraha.org kertoo, mistä kaikesta voit tehdä verovähennyksiä.

Mitä voin verovähentää?

verottajaVerovähennys on tietty rahamäärä, joka vähentää maksettavaa veropottia. Lähes kaikki verovähennykset saa jälkeenpäin takaisin joko veronpalautuksina tai seuraavan vuoden pienentyneenä veroprosenttina.

Jotta asioita ei olisi tehty liian helpoksi ja houkuttelevaksi, on verovähennykseen liittyviä laskentasääntöjä useita. Vähennykseen vaikuttavat mm. ansaintatyyppi, omavastuuosuus jne.

Verovähennyksiä ei myöskään yleensä saa kokonaismääräisenä hyödynnettyä, vaan lyhennykset ovat joitakin kymmeniä prosentteja.Verovähennyskelpoisia asioita on useita:

  • Kotitalousvähennys. Voit vähentää kotiisi ostettuja palveluita omassa verotuksessasi. Näitä ovat mm. siivous- ja hoivapalvelut, tietotekniikan asennuspalvelut, asunnon-,sijoitusasunnon-, tai vapaa-ajanasunnon peruskorjaus/kunnostus ja esimerkiksi asiointipalvelut. Palveluiden, esimerkiksi tietokoneen korjaamisen, tulee tapahtua omassa asunnossa, ei liikkeessä. Vähennysosuus 60% tehdyn työn määrästä. Omavastuu 100 euroa, ja enimmäiskorvattava määrä 3000 euroa per henkilö. Pariskunnat voivat siis verovähentää vuodessa 6 000 euron edestä. Lisätietoa: Omaraha – Kotitalousvähennys.
  • Tulonhankkimisvähennykset. Työntekijä sekä freelancer voi vähentää tulonhankintaan tarkoitettujen tuotteiden arvon verotuksessa. Automaattinen vähennysosuus 620 euroa. Kaikki arkielämisestä saatavat kuitit on syytä pitää tallessa, sillä tulonhankkimisvähennyksien rajana on vain oma mielikuvitus. Verottaja saattaa tapauskohtaisesti arvioida, ovatko esimerkiksi illalliset tai baarikuitit vähennyskelpoisia. Yleisesti ottaen kaikki tietotekniikkahankinnat, omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tuotteet sekä matkakulut voi vähentää verotuksessa. Kokeile ja ylläty!
  • Asuntolainan korot. Asuntolainan korot voi vähentää verotuksessa. Älä siis turhaan stressaa koroista, asuntolainan saat käytännössä korottta kun jaksat vain ilmoittaa korkojen suuruuden. Myös tulonhankkimislainan korot, eli esimerkiksi sijoitusasunnon lainasta aiheutuvat euriborit ja marginaalit voi lyhentää omassa verotuksessa.
  • Pääoman tulonhankkimisvähennys. Tulonhankkimiskulut voi vähentää pääomatuloista, eli osakkeiden ostamiseen ja hallinnointiin liittyvät menot on mahdollista ilmoittaa verotuksessa.
  • Matkakulut. Mikäli kodin ja työpaikan välillä tapahtuvaa matkustusta tapahtuu vuoden aikana yli 600 euroa, voi loput vähentää verotuksessa. Leasing-auton kaikki kulut voi kokonaisuudessaan verovähennyskelpoisia.
  • Eläkevakuutusmaksut. Nämä ylimääräiset, vapaaehtoiset eläkevakuutusmaksut ovat todennäköisesti huonoin mahdollinen tapa sijoittaa itseensä, mutta mikäli vahinko on jo päässyt käymään, voi verotuksessa maksuihin liittyviä kuluja vähentää jonkin verran.
  • Kaupoista aiheutuneet tappiot & velat. Koska varsinaista yksityisyyttä ei kansalaisella Suomessa ole, on verottaja myös kiinnostunut kaikista tekemistäsi kaupoista ja jopa perheen sisällä sovituista veloista. Verottaja voikin puuttua perheesi asioihin, mikäli ostat lapsillesi jotain kallista, ja jätät tämän ilmoittamatta. Lohdutuksena voit sentään verovähentää epäonnistuneista kaupoista syntyneitä tappioita.

Tästä lähtien kannattaakin ottaa kaikki kuitit talteen, ja säilöä ne hyvään paikkaan. Vaikka veroilmoituksen täyttämisessä saattaakin kulua hyvä tovi varsinkin, jos vähennettävää on paljon, vaivaa kannattaa sillä pienentynyt verotaakka näkyy seuraavan vuoden nettopalkassasi. Verovähennys kannattaakin aina!

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart