Venevakuutus kannattaa

Venevakuutus kannattaa niin moottori- ja purjeveneelle kuin moottoripurjehtijallekin. Venevakuutus myönnetään yleensä ympärivuotisesti. Vakuutus kattaa niin veneilyssä kuin talviteloilla pitämisessä mahdollisesti tapahtuvat menetykset. Aivan kaikkea vesillä liikkumiseen kelpaavaa ei tarvitse vakuutta. Pienet soutu- ja kumiveneet kuuluvat kotivakuutuksen piirin.

Veneille myönnettäviä vakuutustyyppejä on kahdenlaisia; palo- ja varkausturvaan perustuva supistettu turva sekä laajempi, myös veneilijän virheitä korvaava vakuutus. Supistettu venevakuutus korvaa varkauksiin liittyvät menetykset sekä tulen aiheuttavat korvaustilanteet kuten salamaniskun, kaasupullojen räjähdyksen sekä veneessä irti päässeen tulen. Laaja venevakuutus antaa anteeksi myös veneilijän virheitä kuten pohjakosketuksen sekä karilleajon sekä myrskyä ja suojan muita ulkopuolelta mahdollisesti ennalta-arvaamattomia uhkia vastaan. Viisas suojaa myös veneen kuljetuksesta ja siirtämisestä sekä vetolaitteelle aiheutuvat vahingot.

cruisers-yachts-520-sports-coupe-sport-boat-2008Venevakuutuksiin on yleensä sisällytetty vastuuvakuutus, mikäli veneilijä joutuu korvausvastuuseen vesillä. Vakuutusehdoista on hyvä tarkistaa miten mahdolliset irralliset veneilyvälineet avotilassa vakuutetaan. Esimerkiksi jotkin vakuutusyhtiöt vakuuttavat ainoastaan kiinnitetyn karttaplotterin. Vaikka veneet ovat vakuutettu ympäri vuoden, niille on yleensä sopimusehdoissa asetettu tietty seisonta-aika, esimerkiksi marraskuusta huhtikuuhun. Tällöin vakuutus ei korvaa vahinkoja vesillä. Kelien jatkuessa hyvinä ja veneilykelpoisina, on seisonta-aikaa mahdollista lyhentää.

Vakuuta veneesi oikein

Jo venettä hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota vakuutusmaksuihin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että mitä tehokkaampi moottori, sitä kalliimpi vakuutus. Varashälyttimet ja aluksen paikantamiseen tarkoitettu elektroniikka, sekä joskus veneen talvisäilytys sisätiloissa alentavat vakuutusmaksuja. Täyskasko-vakuutusta, joka kattaa lähes kaiken kuviteltavissa olevan, kannattaa harkita, mikäli olet aloitteleva veneilijä tai epävarma vesillä. Myös vanhat, suuritehoiset sekä omatekoiset veneet voidaan vakuutta. Tällöin veneelle tehdään ennen vakuutuksen myöntämistä ennakkotarkastus. Tarkastus koskee myös veneitä, joihin on tehty itse rakenteellisia muutoksia tai omia sähkötöitä.

Veneilijän täytyy itse huolehtia vakuutuksen oikeasta suuruudesta, ettei vahingon sattuessa huomaa veneen olevan alivakuutettu. Vakuutusturva on hyvä muistaa päivittää, mikäli veneeseen hankitaan arvokasta elektroniikkaa tai muita veneilytarvikkeita. Vakuutus tulee ehdottomasti vaihtaa, jos vaikkapa pienestä Bella-veneestä siirrytään Prinsessaan tai kumiveneeseen.

Kilpailuta vakuutuksesi

Eri vakuutusyhtiöiden venevakuutukset kannattaa kilpailuttaa sillä vakuutusten välillä on monien satojen eurojen eroja. Venevakuutusta ei usein ole kannattavaa hakea sieltä vakuutusyhtiöstä, mihin olet muut vakuutusasiasi keskittänyt tai ollut pitkäaikaisasiakkaana, vaan pyytää tarjoukset vähintään viidestä eri yrityksestä. Venevakuutusta tarjotaankin usein sisäänheittotuotteena pienemmän volyymin vuoksi. Myös tinkiminen ja itselleen edullisista vakuutusehdoista sopiminen on helpompaa kuin esimerkiksi auto- tai kotivakuutuksessa.

Kuinka vakuutusrahojen hakeminen tapahtuu vahingon sattuessa?

Pienemmissä vahingoissa, kuten potkurivikatilanteissa, riittää kun telakka tai vastaava korjaaja ottaa valokuvan, ja lähettää sen laskun yhteydessä vakuutusyhtiöön. Vahinkoilmoituksen tekeminen onnistuu nykyään verkon välityksellä, eikä yleensä vaadi muita toimenpiteitä. Isommat vahingot, kuten uppoaminen ja karille ajo tuo paperityön lisäksi myös vakuutustarkastajan paikalle, joka määrittää veneen arvon hypoteettiset myyntikulut vähennettynä sekä puoltavaan päätökseen päätyessä hyvittää veneen arvon omavastuu vähennettynä.

Venettä vakuutettaessa on syytä muistaa, että halvin voi olla riittämätön tarpeillesi. Kartoita vakuutuksia vertaillessasi oma veneilytarpeesi. Veneiletkö pelkästään tutuilla vesillä, tuleeko iäkkään veneen vakuuttaminen lähelle uuden paatin hintaa, ja onko mahdollista kattaa kesämökin vene laajennetun kotivakuutuksen piiriin.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart