Valaistussuunnittelu ja sen hinta?

Valaistussuunnittelu on viime vuosina trendiksi muodostunut rakentamisen ja sisustamisen ala. Koska kyseessä on melko uusi trendi muiden kuin yläluokan keskuudessa, on sen hinta on monille mysteeri. Tässä artikkelissa tarjoamme esimerkkejä siitä, millaisia summia kodin ammattimaiseen valaistustuksen suunnitteluun kannattaa varata.

Kerrostalohuoneisto, 85 neliötä

Melko tyypillisenä valaistussuunnittelun hintana voidaan pitää seuraavaa erään valaistussuunnittelutoimiston antamaa hinta-arviota. Arvio koskee 85 neliön kerrostalohuoneistoa:

  • Varsinainen valaistussuunnittelu, 640 euroa
  • Valaisimet ja muut tarvikkeet, 1900 euroa
  • Asennus, 2200 euroa
  • Valaistussuunnittelun hinta kokonaisuudessaan: 4740 euroa

Omakotitalon valaistussuunnittelun voi odottaa liikkuvan 1000 ja 2000 euron välillä ilman valaisimia tai asennusta.

Valaistuskonsultointi

Täyttä valaistussuunnitelmaa halvempi tapa hankkia ammattilaisen apua valaistuksen suunnitteluun on pyytää konsultointia. Valaistussuunnittelija vierailee asunnossa ja antaa ohjeita valaistuksen parantamiseksi viihtyvyyden, energiatehokkuuden ja asiakkaan omien tarpeiden mukaisesti.

Valaistussuunnittelijalle maksetaan arviolta 70-150 euron tuntipalkkaa lyhyestä konsultoinnista. Suuremmissa projekteissa tuntipalkka on luonnollisesti matalampi.

Ulkovalaistus

Pihavalaistuksen suunnittelun kustannukset riippuvat paitsi tontin koosta myös valaistustarpeen luonteesta. Tyypillinen ulkovalaistuksen suunnittelun hinta ilman valaisimia voi liikkua muutamasta sadasta eurosta aina yli tuhanteen euroon.

Kotitalousvähennys

Osa valaistussuunnittelutöistä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. Vuonna 2013 voit vähentää verotuksessa 45 % vähennyskelpoisten urakoiden kuluista. Selvitä suunnittelutöiden vähennyskelpoisuus valitsemaltasi yritykseltä ja ota talteen kuitit verottajaa varten.

Valaistussuunnittelu myös säästää rahaa

Hintoja arvioidessa kannattaa huomioida, että ammattimaisesti toteutettu valaistussuunnittelu myös säästää jonkin verran rahaa. Oikein valmisteltu valaistus kuluttaa vähemmän energiaa. Valaistussuunnittelu onkin tärkeä osa nykyaikaista ekologista rakentamista ja valaistussuunnittelija kannattaa myös pitää mukana uudisrakennusprojekteissa aina seinien pystyttämisestä alkaen. Mitä aiemmin valaistussuunnittelija otetaan  mukaan rakennuksen suunnitteluun, sitä helpompaa ja siten edullisempaa oikeanlaisen valaistuksen järjestäminen on.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart