Työnhaun kuolemansynnit

Täydellistä työnhakijaa ei ole. Jokainen meistä sortuu tietämättään vakiintuneisiin työnhaun kaavoihin, jotka laskevat mahdollisuuksia työnhaussa. Oman työnhaun ongelmakohdat onkin hyvä tunnistaa ajoissa, jotta kokopäiväinen töiden hakeminen tuottaisi tulosta. Töiden saamattomuus on harvoin hakijan ansioluettelosta tai persoonasta kiinni, ongelmaksi voikin muodostua tehdyt virheet töitä haettaessa.

Taloudellisten aikojen ollessa synkät moni kuluttaa toimistoaikansa joko kotona tai nykyisessä työpaikassa uusia työmahdollisuuksia etsien. Osa hakijoista on voinut olla tyhjän päällä jo pidemmän aikaa, ja useat tällä hetkellä töissä olevat kokevat taloudellisen taantuman takia työilmapiirin kiristyneen jatkuvien säästötoimien takia. Työnhakua kannattaakin harjoittaa oli töissä tai ei, mutta suuri osa hakijoista syyllistyy tyypillisiin virheisiin, jotka on vaikea omasta toiminnastaan tunnistaa mutta olisi helppo välttää.

Älä hae vain yhtä työpaikkaa

Yleisin työnhaun kuolemansynti on asettaa kaikki yhden kortin varaan. Avoimen haun kautta saattaa löytyä ainakin paperilla unelmien työpaikalta vaikuttava pesti. Moni työnhakija satsaakin kaiken voimansa ja toivonsa yhteen työpaikkaan. Hakijoita on kuitenkin jopa satoja, joten vain yksi voi voittaa. Työnhaussa tuleekin hakea yhtäaikaisesti useisiin eri paikkoihin. Mikäli jää valitsematta, ei toivoaan menetä kun seuraavana päivänä on jo uusi haastattelu. Kaikissa työpaikoissa on myös hyvät ja huonot puolensa, joten useisiin paikkoihin hakemalla saa myös realistisemman kuvan eri yritysten työkulttuurista hyvine ja huonoine puolineen.

Keski-iän ylittänytkin voi saada töitä

Yksi yleisimmistä työmarkkinoiden harhaluuloista on se, että yli 50 vuotias ei pysty saamaan uutta työpaikkaa. Ilmoituksia katsellessa tämä harhaluulo saattaa syntyäkin, sillä julkisessa haussa olevat työpaikat edellyttävät jopa täysin epärealistisia vaatimuksia; työnhakija tulisi olla korkeintaan kolmikymppinen mutta korkeakoulututkinnon suorittanut ja useamman vuoden työelämässä kokemusta itselleen kartuttanut. Työnhakijan on hyvä muistaa, että rekrytoimistojen, Mol.fi-sivun ja ylipäänsä julkisessa haussa olevien työpaikkojen määrä on vain noin 20-25 prosenttia työmarkkinoista. Useimmat työpaikat löytyvät hakijan omien sosiaalisten verkostojen kautta. Ns. ”hyville tyypeille” on aina kysyntää, ja suurin vaikuttava tekijä työhönotossa on hakijan persoona. Vaikka työkokemuksella ja koulutuksella on merkitystä, tapahtuvat niin työhönotot kuin irtisanomisetkin yleensä henkilökohtaisten ominaisuuksien ja henkilökemioiden perusteella. Paperilla hyvä työntekijä voi osoittautua huonoksi, mikäli hän ei ole joustava, oma-aloitteellinen ja yhteistyökykyinen. Keski-ikäisten työnhakijoiden kannattaakin laajentaa ja rakentaa omaa sosiaalista verkostoansa, sillä sieltä työpaikat todennäköisimmin löytyvät.

Valtaosa työpaikoista löytyy sosiaalisten verkostojen kautta

Löydä piilotyöpaikat. Kuten aiemmin todettua, valtaosa potentiaalisista työpaikoista löytyy muualta kuin vapaat työpaikat – ilmoituksista. Hyödynnä omat sosiaaliset verkostosi. Ota yhteyttä niihin tuttaviin, jotka suhtautuvat sinuun myönteisesti. Mene heidän kanssa kahville ja kysy rohkeasti mahdollisista vapaina olevista työpaikoista. Rehellisyys on ensiarvoisen tärkeää. Voit myös ottaa kopioita omasta ansioluettelostasi ja antaa niitä tuttavillesi. He voivat toimittaa ansioluettelosi eteenpäin mikäli kuulevat potentiaalisista työpaikoista. Pyydä myös että he suosittelisivat sinua. Mikäli sinulla ei ole sosiaalisia verkostoja, kehitä niitä. Mene seminaareihin, messuille sekä tapaa uusia ihmisiä. Älä polta siltoja kenenkään kanssa.
Hae töitä myös ottamalla yhteyttä yrityksiin. Pienillä yrityksillä ei välttämättä ole varaa mainostaa vapaana olevia paikkoja. Älä kysy vapaana olevista työpaikoista, vaan kysy voisitko olla avuksi yritykselle ja /tai tarvitsevatko he sinulta löytyvää osaamista. Opettele markkinoimaan omia taitojasi. Pyri olemaan yhteydessä tulevaan esimieheesi työhönottajan sijaan. Kun pyydät päästä yrityksen esimiehen puheille, esitä asiasi lyhyesti äläkä jää tuntikausiksi viemään kallisarvoista työaikaa.

Älä rajoita omia työmahdollisuuksiasi

Olemme usein liian itsekriittisiä ja rajoitamme omia mahdollisuuksiamme aivan turhaan. Anna yrityksen päättää, oletko sopiva henkilö tehtävään. Työhakemuksen lähettäminen ei ole itseltä pois tai saata sinua häpeään.

Tunnistatko näistä itsesi?

  • Tätä työtä hakee satoja ihmisiä, en pärjää koska kilpailu on niin kovaa. Kokeilematta ei voi tietää, joten työhön kannattaa hakea vaikka sinne olisikin kova kilpailu. Kilpailussa on vain yksi tai muutama voittaja, suurin hakijoista ei haettavaa paikka saa, joten asiasta ei kannata masentua. Voi olla, että yritys hakeekin juuri sinunlaistasi ihmistä.
  • Yritys on hyvin pieni eikä se palkkaa ketään.  Vaikka yrityksellä ei olisi varaa palkata ketään täysipäiväisesti, voi sieltä löytyä osa-aikaista tai projektiluontoista työtä.
  • Työstä maksetaan huonoa palkkaa ja /tai töitä on tarjolla vähän. Useat yritysjohtajat ovat aloittaneet pohjalta. Paskaduunia ei tule väheksyä. Osoita olevasi kyvykäs työhön ja hanki itsellesi lisää vastuuta. Huonosti palkatuista töistäkin voi nopeasti ylentyä esimiestasolle mikäli osoittaa kykynsä ja taitonsa.
Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart