Työhaastattelu – näillä vinkeillä varmistat paikkasi!

Työhaastattelu on kaikille jännittävä, jopa pelottava kokemus. Työhaastattelussa pöydällä lojunut työhakemus saa kasvot ja sinulla on mahdollisuus kertoa niin omista vahvuuksista kuin siitä mitä työltä odotat. Onneksi olkoon, vain murto-osa hakijoista pääsee haastatteluun. Kun olet päässyt haastatteluun asti,  sinulla on tämän artikkelin vinkkien avulla mahdollisuus varmistaa unelmiesi työpaikka!

Työhaastattelun päällimmäisenä tarkoituksena on saada totuudenmukainen kuva työntekijästä ihmisenä. Työhaastatteluun kutsutut ovat jo läpäisseet seulan, jossa koulutus ja aiempi työkokemus on punnittu. Haastattelu onkin viimeinen vaihe ennen palkkausta joten siihen on syytä valmistautua huolella.

Ennenkuin menet työhaastatteluun

Ennenkuin menet työhaastatteluun, ota selvää yrityksestä. Hakijasta välittyy hyvä kuva, kun hän on perillä siitä mitä yritys tekee. Yrityksen sivut kannattaakin käydä huolellisesti läpi viimeistään edellisenä iltana. On myös hyvä perehty yritykseen liittyviin uutisiin. Lisäksi kannattaa tutustua yrityksen ja alan yleiseen taloudelliseen tilanteeseen jotta tiedät onko yritys laajentamassa vai supistamassa.

Valmistaudu kertomaan itsestäsi

Muista ottaa mukaasi kopiot ansioluettelostasi sekä työtodistukset ja mahdollisten suosittelijoiden kirjeet.

Kaverin kanssa kannattaa kerrata todennäköisimmät kysymykset, mitä haastattelija tulee sinulle esittämään. Mielenkiintoa osoittaakseen kannattaa myös itse miettiä muutama kysymys valmiiksi esitettäväksi. Ne voivat liittyä tulevaan työnkuvaan tai vaikkapa yrityksen markkinasektorilla tapahtuviin asioihin. Näin osoitat myös jo ikään kuin ”olevasi” töissä yrityksessä ja luot mielikuvaa että juuri sinä olet sopiva henkilö tähän työhön.

Pukeudu oikein työhaastatteluun

Yrityksen pukeutumiskoodi tulee selvittää ennen haastattelua. Pikaruokapaikkaan ei kannata pukua päälle pistää, mutta toimistotöitä haettaessa smart casual – look on paikallaan. Mikäli et ole tottunut käyttämään pukua, ei sitä kannata päällensä pistää. Haastattelutilanteessa kellarilta haiseva vanha ylioppilaspuku ei herätä luottamusta, eikä epämukavasti puvussa kiemurteleva hakija anna itsestään rauhallista mielikuvaa. Käytä siis pukua ainoastaan mikäli pukeudut fiksusti myös vapaa-ajalla. Loppujen lopuksi olet kertomassa itsestäsi ja on molempien etu että annat itsestäsi rehellisen kuvan.

Saavu työhaastatteluun ajoissa. Saapuminen haastatteluun varttia ennen antaa sinulle aikaa rauhoittua, hienerityksen loppua sekä mahdollisuuden käydä vielä vessassa. Vaikka röyhkeimmät ovat saaneet työpaikkansa saapumalla tunnin myöhässä haastatteluun, toisten ajan halveksuminen myöhässä tulemalla ei anna sinusta kuvaa luotettavana työntekijänä.

Näin toimit työhaastattelussa

Muista olla haastattelutilanteessa rentona. Haastattelija ei pure eikä lyö, joten syytä pelkoon ei ole. Aivan liian rennoksi ei kannata heittäytyä vaan muistaa käyttäytyä tilanteen vaatimalla arvokkuudella. Ryhdikäs kädenpuristus, silmiin katsominen ja itsensä selkeä esittely antavat hyvän kuvan. On parempi käyttäytyä hieman vanhanaikaisesti ja konservatiivisesti kuin heittäytyä saman tien tekemään sinunkaupat.

Älä liioittele, mutta unohda vaatimattomuus

Liika vaatimattomuus ei ole hyvästä. Unohda suomalaisuutesi ja kerro rehellisesti niistä asioista missä olet hyvä. Anna työnantajalle syy palkata sinut. Liika asioiden kaunisteleminen ja liioittelu ei kuitenkaan ole hyvästä. Haastattelijoilla on varsin harjaantunut korva kuulemaan väitteitä joissa on kalamiehen lisää.

Älä hauku entistä työpaikkaasi.

Älä hauku edellisiä työnantajiasi. Etenkin jos haet samalta alalta töitä, haastattelija on todennäköisesti tietoinen kilpailjoiden sisäisestä yrityskulttuurista ja etenkin sen puuttumisesta. Haastattelija ymmärtää sanomattaki miksi kilpailevasta yrityksestä on lähtenyt työntekijöitä.

Hoida työhaastattelu kunnialla loppuun saakka

Klassinen moka on antaa itsestään huono jälkimaku tivaamalla haastattelun jälkeen tulevia työhönottoja. On hyvin mahdollista että itse haastattelijalla ei ole valtaa päättää tulevista palkkauksista vaan hän toimittaa tekemänsä raportin ylemmälle johdolle joka tekee päätöksen. Antamalla kärsimättömän tai epätoivoisen kuvan itsestäsi haastattelun loputtua, varmistat myös että tavoittelemasi paikka menee jollekulle muulle. Voit kysyä että milloin päätös työhönottamisesta tehdään, mutta älä kysy että miten haastattelu meni. Työnantaja kyllä ilmoittaa asiasta myöhemmin.

Lisää vinkkejä löydät sivulta työhaastattelu.fi, jonne on koottu artikkeleita sekä videoita työnhausta. Voit myös ladata ilmaiseksi työnhakuoppaan.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart