Töihin ulkomaille

Ulkomaille lähteminen muissa kuin lomailun merkeissä on yleistynyt huomattavasti eri koulutuksen ja töiden aloilla. Mahdollisuudet vaihtelevat runsaasti kesätöistä aina kansainvälisen uran löytymiseen. Suomalaisen nuorison keskuudessa ulkomaille lähteminen välivuotena on yleistynyt huomattavasti aikaisemmista vuosikymmenistä. Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen meidän suomalaistenkin mahdollisuudet lähteä ovat nyt entistä helpommat.

Ulkosuomalaiset

Suomalaisten muuttovirta ulkomaille on kokenut suurempia ja pienempiä piikkejä valtiomme historiassa, ulkosuomalaisia arvioidaan olevan tällä hetkellä kuitenkin useita satojatuhansia ympäri maailmaa. Suomesta yleisimmät kohteet työn perässä ovat Ruotsi, Iso-Britannia, Saksa sekä Espanja. Näistä maista suosituimpia haettavia työtehtäviä ovat hotelli- sekä ravintola-alan työt, sekä erilaiset palvelualan työt yleisesti. Ulkomaille suuntaaminen tapahtuu usein erilaisten järjestöjen tai koulujen kautta, mutta yleinen tapa on myös varata yksisuuntainen lentolippu ja hakea töitä itsenäisesti paikan päältä.

Mitä hyötyä ulkomaille menemisestä voi olla?

Ulkomailla työskentelystä suurimpaan arvoon nousee kielitaidon karttuminen, sekä kansainvälinen työkokemus. Nykyisillä työmarkkinoilla on hyvä valtti tietää, miten asioita hoidetaan myös oman lintukodon ulkopuolella. Jopa Euroopassa työskentely muuttaa ihmisten elämiä vieraan kielen oppimisessa, kansainvälisen työkokemuksen karttuessa sekä sosiaalisten suhteiden muuttuessa. Ulkomaille lähteminen ei nykyään ole enää niin suuri kynnys kuin sen vielä oletettiin olevan 2000-luvun alussa. Vanhoihin ystäviin on entistä helpompi pitää yhteyttä sekä sähköpostitse että soittamalla. Lomien aikana voi aina vierailla kotimaassa, sillä Euroopan sisäiset välimatkat eivät ole hirveän suuria ja lentäminen ja junayhteydet usein edullisia.

Au Pair

Au Pairiksi lähteminen on myös suosittu tapa hakea kosketusta ulkomaille. Au Pair työskentelee ulkomaisessa perheessä ja heidän työtehtäviinsä kuuluu laste hoitaminen sekä kodin yleiset siivoustoimenpiteet. Joskus Au Pair opiskelee paikallisessa lukiossa tai yliopistossa, ja elättää itsensä työstä saatavilla tuloilla. Au Pair on yleisesti nuorten tyttöjen keskuudessa helppo keino saada sekä työpaikka että katto pään päälle mistä tahansa ulkomaisesta kohteesta.

Suomalainen koulutus ja osaaminen

Suomalaista koulutustasoa ja osaamista arvostetaan monissa valtioissa, sillä etenkin Euroopassa on melko suuressa tiedossa pohjoismaiden koulutukseen ja elintasoihin liittyvät etuudet. Ulkomaille lähdettäessä onkin tärkeää korostaa ja olla ylpeä omista pohjoismaisista juuristaan. Suomalaiset ovat pitkään olleet haettua työvoimaa tunnetusta ahkeruudestaan ja kielitaitoisuudestaan. Missään nimessä ei siis kannata ainakaan vähätellä asioita sen takia, että Suomi koettaisiin pienenä valtiona. Pohjoismaisia arvoja katsotaan monien yritysten parissa ylöspäin.

Joskus ura ulkomaille voi avautua yrityksen laajentuessa, jolloin tilaisuudet kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. Mahdollisuuksista kannattaa valita, mutta liialliseen suunnitelmallisuuteen ei kannata jämähtää. Ulkomaille lähteminen vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä, mutta päätökseen pitää myös jossain vaiheessa elämää päästä. Taloudellisesti kannattaa olla vakavarainen, mutta liialliset säästöt eivät lopulta auta suuressa määrin. Jos taloudellista ”turvallisuutta” pyrkii tavoittelemaan ulkomaille muuttamisen yhteydessä, niin lähtö voi jäädä toteuttamatta lopulta kokonaan.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart