Suomalaisten ostovoima heikko

Suomalaisten ostovoima on heikkoa eurooppalaista tasoa. Suomi sijoittuu palkatasoa, verotusta ja yleistä hintaindeksiä vertaillessa euroopan häntäpäähän. Jo vuonna 2007 Eu:n tekemä tutkimus osoitti, että Belgian, Saksan, Belgian, Hollannin, Espanjan sekä Suomen osalta paras ostovoima on saksalaisilla. Vaikka Suomessa palkkataso on korkeahko, piinaa suomalaisten kukkaroita korkea hintataso ja ennenkaikkea armoton verotus. Bruttopalkasta jääkin hämmästyttävän vähän käteen. Huolestuminen onkin ainakin tänä vuonna paikallaan, sillä inflaatio ja ruoan hinnan nousu vie rahoista yhä suuremman osan.

Heikko ostovoima piinaa etenkin korkeasti koulutettuja

Heikko ostovoima piinaa myös niitä, jotka työskentevät julkisella sektorilla, palvelualalla tai teollisuudessa. Ostovoima onkin lähes kaksi kertaa suurempi Saksassa kuin Suomessa. Kuitenkin palkkataso Suomessa on keskitasoa, vaikka on sanottava kyllä, että suomalaiset myyvät itseään liian halvalla. Parhaiten, keskimäärin 3102 euroa tienaavat teollisuuden työntekijät. Palvelusektorilla tienataan 2943 euroa julkisen työn keskiansioitten jäädessä 2632 euroon.

Inflaatio ja kiristyvä verotus syövät ostovoimaa

Tänä vuonna noin kolmessa prosentissa pysyttelevä inflaatio tulee syömään ostovoimaa kipupisteeseen asti. Keskimäääräinen palkansaaja tarvitsisikin noin 70 euron kuukausittaisen palkankorotuksen, jotta ostovoima pysyisi ennallaan. Vielä taantuman ollessa päällä voi tosin palkankorotuksia olla turha ruinata. Mihin sen sijaan jokainen täysi-ikäinen pystyy vaikuttamaan, on verotuksen suuruus. Kuukauden päästä pidettävät eduskuntavaalit luotsaavat pitkälti tulevien vuosien taloudenkasvua sekä erityisesti perheiden ostovoimaa. Valitettavasti kaikki eduskuntapuolueet haluavat kiristää verotusta, ja todennäköisesti myöskään tuloverotus ei tule välttymään korotuksilta. Kannattaakin vaaliurnaan tiputtaessa laittaa lappuseen sellaisen ehdokkaan numero, joka haluaa vastata kasvavaan ostovoiman heikkenmiseen veronkevennyksin.

3 Comments
  1. EI oo ostovoimasta pulaa jos on rikas! Tekisitte enemmän rahaa ja vineisitte vähemmän niin ei tarttis välittää inflaatioist! Köyhät! – T: Pokerihai J-P from Koh Samui

  2. Voisiko arvon Jusupetteri, mikäli se on oikea nimesi, hieman valoittaa omaa menestystään… taitaa rahat olla tehty edellisessä sukupolvessa? Köyhyys ei ole useimmiten oma vika. Omahyväisyys sen sijaan aina.

  3. ne jotka väittää et ei olis ostovoima laskenut niin menkää kauppaan ja kattokaa paljon saatte palkallanne ja verratkaa vuoden takaiseen. kyllä ainakin meillä 4 hengen perheeseen jo iskenyt pahastikin tämä ostoivoiman laskeminen

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart