Sijoitusrahastot ovat rahastosijoittamista, jota tarjoavat kaikki pankit sekä  useat rahoitussektorin yritykset. Sijoitusrahastoihin sijoittaminen on hyvä vaihtoehto makuuttaa rahojansa pienellä riskillä mutta myös pienellä tuotto-odotuksella. Sijoitusrahasto on yleensä kannattavampi vaihtoehto kuin rahojen pitäminen sukanvarressa.

Sijoitusrahastoja on erilaisia. Rahastot luokitellaan yleensä joko maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti. Sijoituksen voi kohdistaa esimerkiksi kotimaan osakkeisiin, Baltian maihin, euroalueen yhtiöihin, kehittyviin alueisiin kuten Venäjällä, Kiinaan tai Intiaan sekä maailmanlaajuisesti. Suomalaiset sekä euroalueen yritykset ovat yleensä matalan riskin sijoituskohteita, kun taas kehittyvien alueiden kohteet omaavat korkeamman riskin, mutta myös tuotto voi olla moninkertaisesti parempaa. Toimialojen perusteella voi sijoittaa esimerkiksi metsäteollisuuteen tai lääkealan yrityksiin.

Nordnet
Deal
Nordnet on suosituin pankki rahasto- ja osakesijoittamiseen. Avaa ilmainen tili, niin näet itse.
eToro
Deal
eToro on yksi pitkäikäisimmistä kaupankäyntialustoista. Saat 1000 dollarin bonuksen, siis ilmaista rahaa kaupankäyntiin, kun aloitat treidaamisen nyt.
AVA TRADE
Deal
Ammattitraderien suosikki. Vuosikausia toiminut kaupankäyntialusta. Tarjoaa parhaan softan, MetaTrader4:n.

Osakerahastojen lisäksi on mahdollista sijoittaa korkorahastoihin, kuten valtioiden, kuntien ja yritysten joukkolainoihin. Korkorahastoissa riski on pienempi, mutta niin on myös tuotto.

Korkosijoittamiseen perustuvat rahastot ovat hyvä kohde makuuttaa rahojansa sillä aikaa, kun miettii mihin ne sijoittaisi seuraavaksi. Näiden lisäksi on olemassa yhdistelmärahastoja, joissa rahastosijoittaja sijoittaa sekä osakkeisiin että joukkolainoihin. Lisäksi on mahdollista tehdä sijoituksia myös raaka-aineisiin, eläkkeisiin tai esimerkiksi suuren riskin ja tuoton omaaviin vipurahastoihin. Eri rahastoista voi lukea lisää Omarahan Rahastot & Rahastosijoittaminen – artikkelista.

Mikä on rahasto-osuus?

Sijoitusrahaston voi ajatella arvopaperisalkkuna, eli sijoittamallasi summalla ostat rahastosta osuuden. Rahasto-osuuden arvo määräytyy sijoituskohteiden arvon perusteella.

Kuka hallinnoi rahastoa?

Rahastoa hallinnoi, ja siellä olevaa pääomaa sijoittaa rahastonhoitaja (myös salkunhoitaja), joka seuraa markkinatilannetta ja tekee ostoja sekä myyntejä. Rahastonhoitaja voi olla yksi tai useampi ihminen. Rahastoa valittaessa kannattaakin kiinnittää huomiota rahastonhoitajaan, sillä hänen ammattitaitonsa perusteella määräytyy rahasto-osuudesta saatavan tuoton määrä. Rahastonhoitaja tekee ostot ja myynnit perustuen analyytikkojen tekemiin yritys- sekä toimiala-analyyseihin.

Näin valitset sijoitusrahaston

Kun mietit rahastosijoittamista, mieti kuinka suuren riskin olet valmis kantamaan. Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsikädessä, joten riskitöntä ja suurituottoista rahastoa ei ole olemassa. Mieti myös, kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sijoittamaan. Onko lähiaikoina tulossa suuria menoeriä kuten keittiöremontteja tai pitkiä lomamatkoja, jolloin sijoitetut varat täytyisi realisoida. Myös sijoituksen tavoite kannattaa miettiä realistisesti. Kuinka paljon, millä aikavälillä ja kuinka suurella riskiä olen valmis lähtemään mukaan.

Esimerkiksi lyhyen koron rahastoissa, jotka ovat turvallisia ja omaavat positiivisen tuottokehityksen, yli 3 kuukauden tuotto on yleensä noin kolmen prosentin luokkaa, kun pitkien korkojen rahastoissa tuotto voi olla 4-6 prosentin verran.

Osakerahastoissa tuotto-odotukset ovat korkeita, mutta niin ovat myös riskitkin. Pelkästään yhden vuoden aikana rahasto-osuuden arvosta voi kadota puolet. Vastaavasti osuuden arvo voi myös nousta. Pitkäaikaisissa sijoituksissa tuotto on yleensä kymmenen prosentin luokkaa.

Yhdistelmärahastoissa riski ja tuotto-odotus määräytyy sen perusteella, kuinka paljon rahaston säännöt sallivat salkunhoitajan sijoittaa osakkeisiin.

Parhaat edut valuutta- ja raaka-aineiden kauppaan saat Markets.comista. Katso huikea aloitusbonus, jossa saat oikeaa rahaa kaupankäyntiä varten heti ...

Tuotto-osuus kuuluu pääomaveron piiriin

Tuotto-osuudesta, riippumatta sijoituksen pituudesta, on maksettava 28 prosentin pääomavero. Myös myynnin yhteydessä mahdollisesta luovutusvoitosta on maksettava pääomavero. Sijoitusrahastot ilmoittavat automaattisesti tuotto-osuudet, lunastukset sekä rahasto-osuuksien määrän. Tuotto-osuuksista toimitetaan 28 prosentin ennakonpidätys automaattisesti, joten sijoittajan ei tarvitse huolehtia ilmoittamisesta. Sijoittajan on kuitenkin tarkistettava oma veroehdotuksensa, jotta ilmoitetut kohdat pitävät paikkansa.

Mikäli luovutushinnat ovat alle 1 000 euroa, ovat ne pääomaverosta vapaat. Luovutustappiot on mahdollista vähentää verotuksessa, mutta alle 1 000 euron luovutushinnoissa myöskään luovutustappiot eivät ole verovähennyskelpoisia. Verovähennyskelpoisia ovat myös osto- ja myyntikulut.

1 Comment
  1. Joo siis itse en kyll tällä hetkellä laittaisi muuhunkin korkorahastoihin, ja se kyll varmaan järkevämpääki ku pelkäsätää makuuttaa rahoja tilillä. Ei kantsi kyll vältsis osakkeil lähtee pelleilee. Nim. kokemusta on.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart