Seuraavat kaksi vuotta ovat tallettajien painajainen

Vaikka velalliset, erityisesti asuntolainojen ottajat hyppivät riemusta, ovat määräaikaisia talletuksia tehneet nyt varpaillaan. EKP:n äärimmäisen maltillisista toimista, tai ehkä juuri siksi, inflaatio on lokakuun aikana noussut huimaan 2,3 prosenttiin. Terve inflaatio on terveen talouden perusta, mutta finanssialan asiantuntijat ovat nyt kauhuissaan hyvin ainutlaatuisesta tilanteesta, jossa inflaatio on kirinyt korkotasoa huomattavasti korkeammaksi. Tämä Euroopan historiassa hyvin harvoin nähty ilmiö on saanut velalliset hyppimään riemusta, sillä syöhän inflaatio rahanarvon ja ostovoiman lisäksi myös lainoja.

Tallettajille on sen sijaan käymässä köpelösti. Tallettaminen ei nyt olekaan kannattavaa. Ainut tapa tienata talletuksilla on sitoa ne isomman riskin kohteisiin, rahojen makuuttaminen määräaikaistalletuksissa voi syödä säästöjäsi, jos ot korkotasolla pääse inflaatiotason yläpuolelle. Hyvä on muistaa myös että määräaikaistalletuksien realisoinnin yhteydessä pankki ottaa summasta 28 prosentin lähdeveron, joten talletuskoron tulisi olla vähintään 3,19 prosenttia, jotta korko kattaisi sekä inflaation että verot.

Määräaikaistalletusten sijaan kannattaakin harkita makuuttavansa rahoja rahamarkkinarahastoissa, joissa tilanteen näyttäessä huonolta voi rahat saada omalle tililleen takaisin muutamassa pankkipäivässä. Rahastosopimus on myös mahdollista purkaa, jolloin veroja tuotoista ei tarvitse maksaa. Tosin tässä tapauksessa pankki ottaa oman palkkionsa sijoituksista. Nyt kannattaa talletusten sijaan miettiä sijoittavansa esimerkiksi omistusasuntoon, ja ryhtyä velalliseksi, tosin pankit tuskin tulevat aikoihin kilpailemaan marginaaleilla.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart