Sähkön hintavertailu

Sähkön kilpailuttaminen on tärkeää mille tahansa taloudelle, sillä vuoden mittaan pieneltäkin näyttävä kulutus voi kertyä yllättäviksi euroiksi. Aivan kuin asuntolainan kilpailuttamisessa, tässäkin voi säästää pitkällä aikavälillä paljon rahaa. Sähkön kilpailuttamisessa on tärkeää tietää aikaisempien vuosien kulutus, joka löytyy vanhoista sähkölaskuista. Vanhan sähkölaskun avulla vieraillaan sähköyhtiöiden sivustoilla ja vertaillaan kulutusluokkia toisiinsa, tai vaihtoehtoisesti käytetään jotain internetin tarjoamia hintavertailu-palveluita, jotka laskevat mahdollisen säästön omista sen hetkisistä tietolähteistään.

Kilpailuttamisen aloittaminen

Sähköyhtiöitä löytyy runsaasti jopa suomesta, joten kun mieluisimmat vaihtoehdot on löydetty voidaan viimeinkin aloittaa varsinainen kilpailutus. Tarjouspyynnöt jätetään www-sivujen kautta jonka jälkeen jäädään odottamaan mahdollista tarjousta. Jos tarjouksen lukemat näyttävät parempaa kuin aikaisempi, niin sähkösopimus palautetaan sähköyhtiölle. Yhtiön vaihtaminen sujuu usein ongelmitta sähköyhtiöiden omissa byrokratian rattaissa, jotka usein ovat piilossa kuluttajalta. Pienasiakas saa sähkönvaihdon kerran vuodessa ilmaiseksi, mutta seuraavasta kerrasta saman vuoden aikana peritään jo mittarinlukumaksu.

Verkossa on olemassa myös palveluita, jotka kilpailuttavat sähkösopimuksesi automaattisesti. Esimerkiksi Superkilpailuttaja.fi:n avulla on helppo säästää satoja euroja sähkölaskussa!

Energiamarkkinavirasto

Energiamarkkinavirasto pitää sivustollaan päivitetty listaa sähköyhtiöistä ja niiden hinta-tasoista. Usein sivusto tarjoaa myös helpon linkin tarjouksen pyytämiseen, mutta on hyvä kuitenkin muistaa että julkiset hinnastot pätevät yleensä ainoastaan verkonhaltijan alueelle.

VaasaEMG

VaasaEMG on hintakehityksen sekä pioneeri ja energia-alojen kuluttajakäyttäytymiseen erikoistunut asiantuntija. He ottavat yhteyttä eri sähköyhtiöihin yhtiön alueen ulkopuolelta, esittävät kotitalousasiakkaita ja pyytävät sähkötarjouksia. Tiedot näistä tarjouksista julkaistaan myöhemmin www-sivulla, jolloin sähköyhtiöiden hintojen allekkain vertailu onnistuu helpommin. Tarjotut sähköhinnat eivät kuitenkaan välttämättä vastaa yrityksen normaalihintoja, vaan antavat siitä ainoastaan osviittaa.

Valojen sammuttaminen

Edullisin vaihtoehto hintavertailun ja sähköyhtiöiden vaihtamisen lisäksi ovat käyttämättömät kilowatit. Kodeissa on viimeisen vuosikymmenen aikana runsaasti yleistynyt laitteet jotka kuluttavat sähköä enemmän kuin vielä vuosituhannen vaihdossa osattiin kuvitella. Vaikka markkinoilla puhutaankin jatkuvasti energiaa säästävistä kodinkoneista, niin sähköä niissä silti kuluu. Jos sähkönkulutus on lähtenyt aivan hanskasta, niin ensimmäisenä ennen yrityksien kilpailutusta kannattaa ottaa harkintaan, mitä laitteita oikeasti tarvitsee.

Perinteisessä rivitalossa asuvalla lapsiperheellä voi olla käytössään pesukone, kuivausrumpu, astianpesukone, iso jääkaappi ja pakastin, sekä osamaksulla hankittu markkinoiden suurin televisio. Asioita joista ei välttämättä kannata ensimmäisenä hankkiutua eroon ovat tietokoneet, vaikkakin ne kuluttavat suuremmassa määrin sähköä. Tietokoneilla tekee nykyään monipuolisemmin erilaisia tehtäviä kuin esimerkiksi televisiolla tai pelikonsoleilla.

Tietokoneiden hankinnassa kannattaa myös miettiä, tarvitaanko pöytäkoneita ollenkaan, vai voisiko vähemmän kuluttava kannettava ajaa saman asian. Ipad ja muut markkinoille tulleet lukulaitteet ovat myös hyviä vaihtoehtoja, sillä niiden energiankulutus on lähes minimissään nykymarkkinoiden standardeilla, vaikka kyse ei varsinaisesti tietokoneesta olekaan.

Energian säästämisessä kannattaa muistaa myös ympäristön kuormittaminen – aina kuluttaminen ei kannata vaikka kuinka olisikin varaa. Lomamökeillä suomalaiset ovat ymmärtäneet korvata perinteisen sähkön saamisen aurinkopaneeleilla, vaikka tietysti generaattorin ylläpitäminen voi silti olla kannattavaa jos mökillä talvisin paljonkin vierailee.

 

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart