Juuri kenelläkään ei ole rahaa niin paljon, että voisi ostaa ihan kaiken haluamansa. Kummasti myös menot tuntuvat yleensä kasvavan samassa tahdissa kuin tulot, tai valitettavan usein niitä nopeammin. Koska tulojen kasvattaminen on huomattavasti haastavampaa kuin menojen karsiminen, on säästäminen hyvä keino lisätä käytettävissä olevaa rahamäärää.
Oikeastaan säästäessä kulutusta vähennetään jotta tulevaisuudessa voisi sitten kuluttaa enemmän. Tämä on järkevää priorisointia. Usein arjessa tuhlaa rahaa asioihin, joita ei välttämättä edes itse koe tarvitsevansa. Säästäessä karsitaan pois sellaisia kulueriä, jotka eivät oman hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta ole välttämättömiä. Sitten joskus tulevaisuudessa voi toteuttaa jonkun unelman, joka muuten olisi jäänyt kokematta.
Säästäminen ei ole vain köyhille. Hyvätuloisenkin kannattaa miettiä, mihin kaikkeen sitä rahansa oikein tuhlaa. Onko tosiaan järkeä syödä vaikkapa joka päivä kalliissa ravintolassa, kun halvempiakin paikkoja löytyy. Kannattaako ajaa taksilla tai omalla autolla kun julkinenliikenne on täysin toimiva vaihtoehto.
Mikäli tulot ovat tiukassa, saattaa säästökohteiden löytäminen olla vaikeampaa, mutta niitäkin on. Esimerkiksi televisiosta luopuminen saattaa säästää satoja euroja vuodessa sähkölaskun muodossa, eikä tv-lupaakaan kannata maksaa. Tupakoinnin lopettamalla säästää 1000€-2000€ vuodessa ja pienistä heräteostoksista luopumalla vielä huomattavasti lisää!
Vinkkejä
Ruoka on varsin suuri menoerä ja siinä on erittäin helppo säästää. Ensimmäinen vinkki on se, että välttää epäterveellistä pikaruokaa ja eineksiä. Nämä käyvät raskaaksi niin keholle kuin kukkarolle ja niistä luopumalla syöt sekä terveellisemmin että halvemmalla.
Opettele kokkaamaan itse ja tee suuria annoksia kerralla. Voit pakastaa ruokaa jolloin tarve eineksien ostamiselle katoaa. Kun käyt kaupassa osta mieluummin isoja pakkauksia kuin pieniä ja tarkkaile ruokien kilohintoja.
Energiaa kuluu kodissa kuin kodissa mutta toisissa huomattavasti vähemmän kuin toisissa. Vaihda lamput energiansäästölamppuihin. Vaikka nämä ovat hieman kalliimpia, kuluttavat ne viidesosan sähkö tavalliseen lamppuun verrattuna. Säästö ei ole merkittävä mutta ympäristö kiittää. Perinteisen pöytäkoneen vaihtaminen kannettavaan säästää huomattavasti sähköä kuten myös televisiosta luopuminen. Televisiosarjat saa tietokoneellekin ja netti on täynnä Yle Areenan kaltaisia palveluita. Lattialämmitys kannattaa kääntää pois päältä ja huoneiston lämpötila pitää alle 20 asteessa. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi voit säästää satoja euroja vuodessa.
Vaatteet voi ostaa myös kirpputoreilta. Niiltä löytää usein laadukkaita vaatteita murto-osaan uusien hinnoista ja mikä parasta vintage-pukeutuminenhan on äärettömän muodikasta. Jos ostat uusia vaatteita, panosta laatuun. On parempi ostaa harvoin kalliimpaa kuin joka viikko uusia halpisketjun paitoja jotka kestävät viikon.
Osta myös neulaa ja lankaa ja opettele korjaamaan vaatteesi itse!
Liikkuminen on valtava menoerä etenkin jos joutuu käyttämään autoa. Julkinen liikenne on
halvempaa sekä kaupungissa että kaupunkien välillä ja huomattavasti ympäristöystävällisempää. Julkinen liikenne on usein myös nopeampaa ja huomattavasti vähemmän stressaavaa kuin yksityisautoilu.
Pidä mielessä, että matkakulut ovat verovähennyskelpoisia!
Puhelinliittymä kannattaa myös valita vastaamaan juuri sinun tarpeitasi. Jos tekstaat paljon, osta tekstiviestipaketti. Jos puhut paljon, osta puhelupaketti.
Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun. Muista, että säästettyä rahaa ei kannatta makuuttaa sukanvarressa vaan se kannattaa sijoittaa mahdollisimman hyvää korkoa tarjoavalla pankkitilille.
Rahat korkotilille
Rahat joita säästät kannattaa ehdottomasti laittaa kasvamaan korkoa. Valtion lainat ja obligaatiot ovat paras vaihtoehto, mutta myös hyvä säästötili voi tuoda mukavasti lisätienistejä.