Rikas Isä, Köyhä Isä – Kassavirtaa rahastoista ja kannattaako niihin sijoittaa

On olemassa kaunis sana, joka kiihottaa ja kutkuttaa eri tavoin monia ekonomeja: johdannainen. Johdannainen on mystinen, johdannainen on mahtava. Ja johdannaisia voi jaksottaa.

En edes yritä selittää yksinkertaisesti mitä johdannaiset ovat. Niille jotka katsoivat Charlie Crews nimisestä poliisista kertovaa Life-sarjaa huomasivat siinä kulkevan vitsin siitä miten kukaan ei oikein selittää mitä johdannainen (derivate) tarkoittaa.

Miksi tämä alustus. Koska rahastoissa toisinaan, varsinkin hienoissa ja eksoottisissa annat rahasi finanssitalolle sijoitettavaksi ja useammin kuin tekemällä suoria sijoituksia puolestasi, he käyttävät johdannaisia.

Johdannaisten kolme tärkeintä ominaisuutta ovat suojaus, spekulointi ja arbitraasi (hyödynnetään virhettä markkinoilla, riskittömän tuoton tekemiseen).

Arbitraasi on niin siisti juttu että siitä pitää antaa esimerkki. Pohjoismaiden pörssissä jos Nokia maksaa 10 euroa ja Nasdaqissa 10 dollaria ja 10 eurolla saa 13 dollaria, kannattaa arbitraasikauppiaan ottaa ilo irti. Ostaa dollareilla Nokiaa jenkeissä ja myydä pohjoismaissa. Tällainen virhe kuitenkin yleensä asettuu nopeasti, eikä toivottavasti koskaan elektronisen kaupankäynnin aikakaudella ole mittasuhteet olleet noin pahasti pielessä.

Kuten kaikissa sijoituksissa on tärkeintä on tuntea tuote. Parhaassa tapauksessa maksat rahastossa siitä että asiantuntija huolehtii salkustasi saaden massaetua muitten rahastoon sijoittaneiden varoista. Huonoimmassa joku spekulantti leikkii muutaman tonnin sijoituksestasi välittämättä saaden niistä vain pienen kicksin miettiessään miten monella miljoonalla tai miljardilla pääsee yhteensä pelaamaan.

Sijoitusrahasto on helppo tapa sijoittaa turvallisesti eksoottisiinkin kohteisiin kuten Etelä-Amerikkaan tai Thaimaahan. Se on myös laiskan ihmisen valinta. Sijoittamalla itse tai hankkimalla oikean salkunhoitajan, mihin usein tarvitaan kyllä jo myös isoja varoja, on enemmän töitä, riskiä ja riskin myötä suuremmat mahdollisuudet tehdä voittoja.

Kun haluat laittaa rahasi tekemään työtä puolestasi helppo sijoitusrahasto voi olla sinulle juuri oikea ratkaisu. On kuitenkin hyvä käyttää ajastasi sen verran että tiedät mihin sijoitat.

Eli oikeammin että tiedät mihin rahasto sijoittaa, paljonko hallinnointikulut ovat, mitä muita kustannuksia rahasto-osuuksista voi ja koituu, kuinka sitoutunut ja ammattitaitoinen salkunhoitaja rahastolla on. Useimmat suuret suomalaiset pankit esimerkiksi kaupittelevat omilla provisioillaan terästettyjä suurten amerikkalaisten meklarifirmojen rahastoja omilla nimillään kauniisti paketoituina. Myönnettäköön että usein salkkuihin on vielä laitettu turvaa ja vakautta tuomaan omia korkosijoituksia tai instrumentteja, siltä varalta että jenkkimeklarit mokaavat homman.

Silloin on kiinni sinusta sijoittajana. Haluatko turvaa vai haluatko sijoittaa kunnolla siihen mihin olet sijoittamassa tällöin voit sijoittaa suoraan tuohon ulkomaisen yrityksen rahastoon. En kehota välttämään turvaa tai keräämään riskiä. Kehotan selvittämään faktat ja oman riskinsietokykysi. Kun minulla on luottamusta sijoitukseen en osta sitä minkään välikäden kautta ja vesitettynä vaan rehellisenä suorana sijoituksena. Mutta se on vain minua.

Liian monet kuvittelevat että silloin kun on kyse rahasta olisi kyse vain rahasta. Portfolioteorian kurssilla opiskelijoille luennoitsija halusi pysähtyä ja perehtyä selittämään että näin ei tosiaankaan ole, ja ongemallisiksi markkinat tekee juuri se, että siellä on paljon ihmisiä jotka luulevat rahan olevan heille vain rahaa.

Useimmat sijoitukset ovat kuitenkin tunteella tehtyjä. Vaikka olisit tiennyt hetkessä A, luettuasi positiivisia juttuja markkinoista B ja alueelle tehdyistä uusista suurista sijoituksista ja sen kirkkaasta tulevaisuudesta, miten varma olet itsestäsi että muistat tuon kaiken, että luotat sijoitukseesi vielä hetkessä C kun rahaston arvo lähtee laskuun, kun se hetkessä D matelee siellä edelleen, eikä markkinoilta kuulu mitään positiivista.

Menetätkö yöunesi, ruokahalusi… Vai pystytkö sijoittamaan ja katsomaan sen loppuun. Oletko edes miettinyt kuinka kauaksi aikaa olet valmis sitoutumaan sijoitukseesi. Kykenetkö erottamaan nykyhetken tunnusluvuista, ostohetken tunnusluvuista.

Varsinkin uutena ihmisenä sijoittamiseen on hyvä lähteä varovasti ja itseään tutkien. Muistan kuulleeni  jonkin  sijoitusgurun sanoneen jossain tilaisuudessa että saat aina parempia tuloksia vakuuttamalla ihmiset  miten vaikeaa uusi asia on, kuin selittämällä miten helppoa se on. Uskon että se pätee useimpiin ihmisiin.

Jos rikastuminen olisi helppoa, eikö meillä olisi enemmän miljonäärejä? Jos sijoittaminen olisi helppoa eivätkö kaikki harrastaisi sitä?

Miten siis edetä: hankkimalla tietoa ja lähtemällä varovaisesti kokeilemaan asioita, sijoittamaan summilla joita et akuutisti tarvitse, kohteisiin jotka ymmärrät.

Rikas isä, köyhä isä-artikkelisarja:

  1. Rikas isä, köyhä isä – Tai miten opin katselemaan maailmaa uudesta vinkkelistä
  2. Rikas isä, köyhä isä – Miksi rikkaat rikastuvat
  3. Rikas isä, köyhä isä – Kassavirtaa osakkeista – eli miten saat rahan tekemään työtä puolestasi
  4. Rikas Isä, Köyhä Isä – Kassavirtaa rahastoista ja kannattaako niihin sijoittaa

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart