Edellisessä tekstissä avasin jo käsitettä rahan laittamisesta työskentelemään puolestasi. Pienilläkin sijoituksilla pystyt kasvattamaan kassavirtaasi eli tulojasi.
Helppo jokamiehen tapa sijoittaa: Osta osakkeita!
Osakkeiden suhteen kuulen aivan liian usein epävarmuutta, kuin ne olisivat jotain mystisiä luonnonvoimia, jotka toimivat omien sisäisten jatkuvasti vaihtuvien sääntöjensä mukaan.
Ja niinhän se onkin että ne edustavat kolikon toista puolta.
Kun pörssiyritys lomauttaa työvoimaa, sulkee kannattamattoman laitoksen tai korvaa tuotantolinjoja roboteilla ja työttömiä tulee satoja ja tuhansia, kuntien taloudet horjuvat ja tavallisen kansalaisen menee päin ******, niin lähes aina pörssikurssi nousee. Siis yrityksen arvo kasvaa. Koska yritys pienentää kulujaan ja tehostaa toimintaansa, voidaan odottaa että seuraavan kerran yrityksen jakaessa osinkojaan ne ovat entistä paremmat.
Osakkeen hinta? Se on yrityksen arvo jaettuna osakemäärälle. Markkinat määräävät osakkeen hinnan. Hinta määräytyy odotusten ja osinkojen mukaan.
Osinko? Osinko on rahaa jonka yritys jakaa osakkeen omistajilleen, yleensä kerran vuodessa. Jos esimerkiksi omistat 100 osaketta yritystä X , joka päättää jakaa 1.00 euroa osinkoa, saat keväällä 100 euroa osinkoja. Seuraavana vuonna yritys taas maksaa osingon, onko se sata euroa vai enemmän vai vähemmän riippuu vuodesta.
Sijoittamalla osakkeisiin omistat osan yritystä. Niin kauan kuin yritys on pystyssä olet sen omistaja, yksi monien joukossa kun on kyse pörssiyhtiöistä. Saat osallistua vuosikokoukseen ja mahdollisesti muihinkin kokouksiin, tehdä esityksiä ynnä muuta siistiä. Käytännössä useimmat osakeomistajat kuitenkin tyytyvät nostamaan osinkoja vuodesta toiseen ja mahdollisesti realisoimaan kurssinousuista tullutta arvonnousua.
Pörssiyritysten konkurssivaara on olematon. Ja siitä on usein merkkejä ilmassa jo pitkään ennen kuin varsinainen rysähdys tapahtuu.
Hyvä ohje sijoittamiseen on sijoittaa yrityksiin joitten bisneksen ymmärrät. Siis jos ostat Marimekkoa, saat rahaa kun unikkopaidat, lakanat sun muut menevät kaupaksi. Keskoa ostamalla saat tuloja K-ketjun kaupoista, lisää keskitysetua Plussakortin rinnalle siis, samoin voit ostaa Pohjolan osakkeita, heidän ”turvallisten” rahastojen sijaan ja päästä ratsastamaan konsernin tuotoilla.
Jos ostat Tietoa niin minä en ainakaan tiedä mistä tuloista yritys osinkojaan maksaa. Jos tiedät ja tiedät että heillä on killer-tuote olemassa tai tulossa, niin sijoita ihmeessä.
Kunnianhimoisten ei kannata skipata myöskään yritystensä vuosikokouksia. Siellä voi tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin, saa ”sisäpiiritietoa” yrityksen tilasta ja pääsee yleensä nauttimaan hyvistä tarjoiluista.
Yksi elämäni hulppeimpia aterioita, ainakin top kympissä on Spondan ylimääräisen vuosikokouksen tarjoilut. Valtava buffet gourmetruokia joilla on vieraskielinen nimi, raaka-aineet priimaa, laatuviinejä, kokonainen jälkiruokapöytä ja jos en sekoita toiseen tapahtumaan niin taisi olla konjakit vielä tarjolla kahvin seuraksi. Sanoisin ettei satasella saa yksin tai kaksinkaan illastaessa samanveroista ateriaa millään.
Palkanlaskennasta potkitaan parikymmentä ihmistä pihalle ja heidät korvataan tietokoneohjelmalla. Yritykselle jää kassaan entistä enemmän rahaa. Yritys ja kassa on omistajien. Omistajat pitävät sikaporvaribileet!!!
Ottamatta kantaa onko se reilua tai järkevää, niin näin se kuitenkin useimmiten menee. Ne ovat säännöt, kolikon toinen puoli, irtisanomisten toinen puoli.
Rikas isä, köyhä isä-artikkelisarja:
- Rikas isä, köyhä isä – Tai miten opin katselemaan maailmaa uudesta vinkkelistä
- Rikas isä, köyhä isä – Miksi rikkaat rikastuvat
- Rikas isä, köyhä isä – Kassavirtaa osakkeista – eli miten saat rahan tekemään työtä puolestasi
- Rikas Isä, Köyhä Isä – Kassavirtaa rahastoista ja kannattaako niihin sijoittaa
Nyt on kyllä kirjoitta tulkinnut hieman oudosti Kiyosakin kirjoja. Vain harva muu puhuu niin vahvasti pörssiyhtiöiden osakkeisiin sijoittamista vastaan verrattuna muihin sijoitusmuotoihin. Kiyosaki on viimeisen päälle kiinteistösijoitamisen kannalla. Hän sanoo yhdessä kirjassaan, että ei kiinnostu mistään sijoituksesta, jos se ei tuo hänelle cash-in-cash tuottoa vähintään 100 %. Pörssiyhtiöiden osakkeista ei näitä tuottoja saa millään vivulla pitkässä juoksussa.
ei hitto mitä skeidaa näiltä sivuilta saa lukea xD kyllä huomaa, ettei kirjoittajat ole todellakaan ammattitaitoisia ja nuoruuden uhma paistaa niin läpi. no mutta tsemppiä silti 🙂
Kiitos arvostelusta Pasi! Meille saa toki lähettää myös omia artikkeleita julkaistavaksi. Tällöin laatu on varmasti kohdillaan 😉
Aika mielenkiintoinen artikkeli kieltämättä 😀