Moni pankki tarjoaa asiakkailleen kätevää tapaa kasvattaa omaa pesämunaa rahastosäästämisen keinoin. Näitä rahastoja kaupataan välillä lähes yhtä innokkaasti kuin kulutusluottoja nykyään. Tässä artikkelissa paneudumme rahastosäästämisen hyviin ja huonoihin puoliin.
Rahastosäästäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoittaja merkitsee osuuksia sijoitusrahastossa. Rahasto koostuu usein osakkeista tai vastaavista arvopapereista, joiden perusteella rahastoon sijoittaneet saavat voittoa suhteessa sijoittamaansa pääomaan.
Rahastoa hallitsee sen liikkeelle laittanut taho. Ennen merkintää sijoittajalle luonnollisesti kerrotaan rahaston säännöt, eli minkälaisiin arvopapereihin rahasto sijoittaa. Esimerkkejä ovat vaikkapa raaka-ainerahastot, jotka sijoittavat raaka-aineisiin ja yrityksiin, joiden kurssi on hyvin riippuvainen raaka-aineiden kurssien kehityksestä. Monet rahastot ovat alueellisia, esimerkiksi vaikkapa Kiinaan tai Afrikkaan sijoittavat rahastot.
Rahastoissa on usein sekä kasvu- että tuotto-osuuksia. Kasvuosuuksien tuotot sijoitetaan uudelleen, ja sijoittajalle voitot realisoituvat vasta osuuksien myynnin myötä. Tuotto-osuuksista voitot taas maksetaan vuosittain.
Rahastosäästäminen sopii hyvin kuukausittaisen säästämisen muodoksi. Tällä laskurilla (aukee uudessa ikkunassa) voit selvittää, miten esimerkiksi 100€ kuukausittainen sijoitus käyttäytyisi erilaisilla tuotto-odotuksilla. Moni pankki tarjoaa automaattisen verkossa tehtävän säästösopimuksen, jossa tililtäsi lähtee joka kuukausi tietty summa johonkin valitsemaasi rahastoon. Tästä kannattaa kysyä pankistasi!
Osakerahasto
Osakerahasto sijoittaa keräämänsä varat eri yritysten osakkeisiin. Rahastot ovat pääsääntöisesti maanosaan hajauttavia tai toimialakohtaisia, joista toimialakohtaiset ovat usein riskialttiimpia. Kaiken kaikkiaan osakerahastot ovat huomattavasti riskialttiimpia sijoituksia kuin muut rahastot, etenkin jos ne sijoittavat kehittyville markkinoille (esimerkiksi BRIC-maat, Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina). Tuotto-odotukset ovat vastaavasti osakerahastoissa korkeimmat. Osakerahasto hajauttaa hyvin yrityskohtaisen riskin, mutta osakerahasto on silti altis koko markkinaan vaikuttaville laskuille.
Korkorahastot
Korkorahastot sijoittavat korkoa tuottaviin arvopapereihin, kuten valtioiden ja kuntien liikkeelle laskemiin joukkovelkakirjalainoihin.
Korkorahastot ovat huomattavasti osakerahastoja turvallisempia sijoituksia. Lyhyen koron rahastot ovat riskiltään lähellä pankkitalletuksia, mutta vastaavasti tuotto-odotukset ovat erittäin matalat. Korkorahasto kannattaa kun rahaa pitää ”säilyttää” tulevaa investointia tai lainanmaksua varten. Rahalle saa pientä tuottoa, mutta riski menettää sijoitus on olematon.
Pitkän koron rahastojen voidaan odottaa tuottavan pitkällä tähtäimellä rahamarkkinarahastoa paremmin. Näissä siis markkinakorkojen vaihtelulla on suuri merkitys.
Sijoitusrahaston kustannukset
Sijoitusrahasto tarjoaa kätevän tavan hajauttaa sijoitukset, mutta rahaston hallinoimisesta maksaa palkkiota rahastoyhtiölle, usein pankille. Lisäksi maksettavaksi saattaa tulla merkintä- ja lunastuspalkkiota. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat kerran maksettavia eriä, jotka maksetaan kun rahastoa merkitään tai myydään. Rahaston haltija perii hallintopalkkion yleensä kerran vuodessa, minkä lisäksi saatetaan peria säilytyspalkkiota. Maksuja ei tarvitse kuitenkaan varsinaisesti maksaa, vaan ne huomioidaan rahaston arvossa.
Pitkäjänteistä sijoittamista
Rahastosäästäminen on pääsääntöisesti pitkäjänteistä sijoittamista. Kymmenen vuoden tähtäimellä rahasto saattaa tuottaa esimerkiksi 8% voiton vuositasolla. Päivän tai viikon heilahteluista ei siis sunnuntai-sijoittajan kannata välittää.
Muista, että rahasto on aina välikäsi sinun ja yritysten välillä. Rahastohan sijoittaa sinun rahasi yrityksiin, ja tekee oman voittonsa palvelu yms. maksuilla. Mikäli tarkoituksena on sijoittaa suuria summia, kannattaa harkita arvo-osuustilin avaamista ja suoraan osakkeisiin sijoittamista. Tämä vaatii kuitenkin asiaan paneutumista!
Kannattaa myös pitää mielessä, että kun menet pankkiin keskustelemaan rahastosijoittamisesta, on sijoitusneuvoja viimekädessä myös myyjä! Täysin objektiivisia neuvoja ei siis välttämättä ole luvassa!
8% taattua tuottoa
Korkeatuottoinen tarjoaa Suomessa jopa 8% korkoa sijoituksille. Tästä on sinulle useitakin etuja. Ensinnäkin, sijoituksen tuotot talletuskorkoja korkeampia. Toiseksi, tuotto maksetaan kuukausittain. Varma takuu: osakesijoitukselle maksetaan kiinteää korkoa. Saat tuottosi, kävi markkinoilla mitä tahansa (osakesijoitukseen liittyy riskejä).
Rahastokritiikkiä
Sijoitusrahastoja voi monestä syystä kritisoida. Osa niistä tarjoaa sijoittajalle pääomaturvan, mutta osa ei. Tällöin tilanne on se, että rahasto sijoittaa sijoittajan rahoja ilman mitään takeita tuotosta ja vielä laskuttaa provision muodosa.
”Jos säästät 100 euroa kuukaudessa ja säästöistä kertyy tuottoa 5 prosenttia vuodessa, sinulla on 15 vuoden kuluttua säästössä lähes 27 000 euroa”, tuore OP-Pohjola-lehti kirjoittaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että rahastojen tulee tuottaa viidentoista vuoden ajan 6,4 prosenttia vuodessa. Mm. Matti Seppälä pitää tätä laskelmaa varsin utopistisena.
Lisää rahastojen krtiikkiä voit lukea tässä artikkelissa.
Aivan oma lukunsa on sitten Alexandria Pankkiiriliikkeen kaltaiset talot, jotka välittävät rahastoja. He siis myyvät välikätenä eri yritysten rahastoja ja tekevät voittonsa rahastoyritysten maksamilla provisioilla. Esimerkiksi Alexandrian myyjät toimivat provisiopalkalla, joten on kyseenalaista myyvätkö he asiakkaan kannalta parhaita rahastoja vai niitä rahastoja joista he saavat suurimmat tulot.
Kaikki rahastot
Kaikki Suomen rahastot on listattuna sekä Taloussanomien että Kauppalehden sivuilla.
Forex-kaupankäynti
Suosittu eToro.com on uusi tapa käydä valuuttakauppaa ja treidata hyödykkeitä.
Etoro on muita kilpailevia kaupankäyntisovelluksia parempi, koska myös muut kuin täyspäiväiset salkunhoitajat osaavat käyttää sitä ilman satojen tuntien harjoittelua. Kaupankäyntiympäristö on käyttäjäystävällinen ja looginen.
HUPS