Raha-asioissa tieto ei lisää tuskaa

Vanhan sanonnan mukaisesti tieto lisää tuskaa. Kaikkea maailmassa olevasta pahuudesta ei tarvitse olla selvillä, mutta raha-asioissa tieto ei lisää tuskaa. Päinvastoin, raha-asioihin perehtynyt välttää helposti tyypillisimmät henkilökohtaisessa taloudessa tehdyt virheet ja oppii laskemaan tuotteen tai palvelun oikean hinnan. Raha-asioiden perusteet on etenkin hyvä olla selvillä, mikäli on nimeään laittamassa lainapapereihin.

Opettele lainasanasto

Lainasanaston opetteleminen on ensiarvoisen tärkeää pikavippiä, kulutusluottoa tai asuntolainaa otettaessa. Etenkin pikavippiyrityksien huimat korot tulevat nuorille ja raha-asioista tietämättömille yllätyksenä. Epäilyttävän yrityksen tunnistaa myös epäselvästä tai puutteellisesta lainaehdoista. Mieti tarkkaan ennenkuin laitat nimesi sopimukseen. Muista että netissä verkkopankkitunnuksien käyttö vastaa omaa allekirjoitustasi ja on siksi juridisesti pätevä.

Ota selvää mikä on todellinen vuosikorko ja tarkista, että yritys on laskenut sen oikein. Mieti myös, minkä suuruinen korko on kohtuullinen ja ovatko lainan ottamisesta aiheutuvat kustannukset kohtuullisia suhteessa otettavan lainan määrään. Kymmenen euron tekstiviestikulut eivät ole kohtuullisia alle sadan euron lainoissa. Parhaiten kohtuullisuuden arviointi onnistuu kilpailuttamalla lainat.

Internettiä kannattaakin hyödyntää ja opetella raha-asioiden perusteet. Netistä löytyy monia hyviä sivustoja kuten Rahani.fi sekä Marttojen erityisesti nuorille suunnattu neuvontapalvelu.

Tiedä mihin sitoudut

Mieti myös, mitä seuraamuksia lainan ottamisella voi olla. Onko taloudellinen tilanteesi vakaa myös pitkällä aikavälillä. Uskallanko ottaa tässä elämäntilanteessa asuntolainaa? On hyvä olla selvillä, mitä voi tapahtua mikäli lainaa ei maksa takaisin. Pahimmillaan se johtaa luottotietojen menetykseen sekä palkkasi ulosmittaukseen. Suomalaiset velkaantuvat huimaa vauhtia ja velkaantumisaste on jo ylittänyt 100 prosentin maagisen rajan. Suomalaiset elävät velaksi. Mieti siis, haluatko olla velallinen koko ikäsi.

Koska houkutuksia on taitavien markkinamiesten ansiosta paljon, voi rationaalisten päätöksien tekeminen olla vaikeaa. Esimerkiksi puhelinta tai mobiililaajakaistaa on nykyään vaikea ostaa ilman vähintään vuoden kytky-kauppaa. Nämä sopimukset ovat näennäisestä edullisuudestaan huolimatta asiakkaalle yleensä epäedullisia. Muutama kymppi kuussa uusimmasta älypuhelimesta nopealla mobiililaajakaistalla voi tuntua pieneltä sijoitukselta, mutta sopimuksen todellinen hinta kannattaisi laskea ennenkuin laittaa nimensä sopimukseen. Kun parinkympin puhelinpaketin lisäksi kuukausittain rahaa kuluu osamaksutelevisioon, määräaikaiseen kiinteään nettiin kotona, kuntosalimaksuihin sekä kulutusluoton lainanlyhennyksiin, niin rahaa ei juuri jää muuhun kuin vuokran maksamiseen. Pienistä velkapuroista syntyy nopeasti päättymättömältä tuntuva joki.

Omaraha suosittelee, että kuluttajat välttäisivät määräaikaisia sopimuksia.

Mieti omia kulutustottumuksiasi

Opettele ajattelemaan myös pitkällä aikavälillä. Mieti tuoko joka päivä kahden euron hintainen kahvilassa nautittu kahvi sinulle arkeen niin paljon lisäarvoa, että siitä on kuukaudessa valmis maksamaan 60 euroa ja vuodessa 700 euron verran. Kirjoituksen tarkoituksena ei ole saada ihmisiä jättämään kaikkia elämän pieniä iloja taakseen vain säästääkseen rahaa vaan punnitsemaan mistä olisi valmis luopumaan ja minkä arjessa tulisi ehdottomasti säilyttää.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart