Putkimiesten hinnat pk-seudulla

Putkimiesten hinnat pääkaupunkiseudulla vaihtelevat paljon riippuen siitä, keneltä palvelua hakee. Yleensä laskutus tapahtuu tuntitaksalla, mutta asiakkaalta peritään myös monenlaisia lisäkuluja, joita ei aina osata tai haluta eritellä. Myös paikkakunnalla on vaikutusta hintaan. Katso tästä artikkelista, mistä putkimiesten hinnat pk-seudulla koostuvat. Entä paljonko erilaisista töistä voi odottaa joutuvansa maksamaan?

Putkimiehen lasku

Putkimiehen tuntitaksa pk-seudulla on noin 40- euroa tuntia kohden. Tähän lisätään vielä 24 % arvonlisävero, jolloin tuntihinnaksi tulee 49-.

Seuraavassa on esimerkkejä pääkaupunkiseudun putkimiesten tuntipalkoista. Tiedot on pyydetty suoraan yrityksiltä. Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %):

Mitä tuntitaksaan lisätään?

Putkimiehen tuntitaksaan lisätään yleensä ainakin matkakulut ja tarvikkeiden hinnat. Matkakulut liikkuvat välillä 0,40-1,00 euroa kilometriä kohden tosin matkakorvauksen suuruus saatetaan määritellä yrityskohtaisesti myös muilla periaatteilla.

Kaikki työhön tarvittavat tuotteet, kuten hanat tai putket, koituvat luonnollisesti asiakkaan maksettaviksi. Asiakas voi joissain tapauksissa myös itse hankkia tarvittavat osat etukäteen, mutta putkimies ei välttämättä ilahdu tästä. Näin siitäkin syystä, että kaikkein halvimmat putkituotteet voivat olla heikkolaatuisia ja näin heijastua putkimiehen työn laatuun.

Pitkäkestoisten viemäröintitöiden tapauksessa saatetaan laskuun lisätä myös erilaisia päiväkohtaisia maksuja, kuten ateriaraha.

Hätätapauksissa tarvittavat pikapalvelut maksavat yleensä monta kertaa enemmän kuin tavallinen putkityö. Kun tilaat putkimiehen, muista kysyä puhelun aikana, paljonko hätälisä on. Sen suuruus nimittäin vaihtelee muutamasta alle sadasta eurosta moneen sataan euroon yrityksestä riippuen.

Pienennä laskua osallistumalla töihin

Voit joissain tapauksissa pienentää laskua osallistumalla töihin. Siirtele tarpeen mukaan huonekaluja, kaiva ojaa tai tee muita hanttihommia omin voimin. Huolehdi myös itse lopuksi sotkujen siivoamisesta, sillä putkimies on kovin kallis siivoojaksi! Jotkut putkimiehet voivat myös osallistua siivoamiseen pro bono, mutta tämä kannattaa selvittää etukäteen.

Pyydä hinta-arvio etukäteen!

Pyydä etukäteen hinta-arvio. Tällä vältyt monilta ikäviltä yllätyksiltä. Hinta-arviota pyytäessäsi varmista, että kyseessä on todella kuluttajansuojalain tarkoittama arvio. Kunnolla toteutettu hinta-arvio on sitova. Lopullinen hinta ei saa kuluttajasuojalain mukaan ylittää hinta-arvioita kuin enintään 15 %.

Lopuksi pyydä laskusta erittely ja tarkista huolellisesti, että kaikki on kunnossa.

Hinta-arvion ja eritellyn laskun avulla pystyt välttämään ainakin seuraavat liikakulut:

  • Matkakulut saattaa olla toisinaan arvioitu huomattavasti yläkanttiin.
  • Tuntitaksa saattaa alkaa täytenä jo putkimiehen toimistolla. Myös automatkasta peritään usein täyttä hintaa (ja lisäksi polttoainekulut).
  • Työn viimeinen kymmenen minuuttia saatetaan veloittaa täyden tuntipalkan mukaisesti.
  • Tarvikkeista saatetaan veloittaa jopa yli kaksi kertaa listahintaa enemmän. On luonnollista, että tarvikkeista otetaan pientä voittoa, mutta tässäkin pitäisi pysyä kohtuuden rajoissa.

Jos koet, että hinta-arviossa tai laskun erittelyssä on epäselvyyksiä, muista avata suusi. Neuvotteleminen, tinkiminen ja omista oikeuksista huolehtiminen eivät ole usein suomalaisten parhaita avuja.

Lämpöpumpun asentaminen vaatii useita lupia

Asentaessasi uutta lämpöpumppua, tarvitset asentajan, jolla on sähköurakointiluvat sekä lupa käsitellä kylmäaineita. Varmista aina Tukesin sivuilta, että valitsemillasi ammattilaisilla on luvat kunnossa. Täältä löytyy Tukesin yrityshaku ja täältä yksittäisiä henkilöitä koskeva haku. Samasta hausta voi tarkistaa paitsi kylmäaine- myös sähköasennusluvat.

Katso myös:

10 asiaa, joita putkimiehesi ei kerro (Talouselämä)

Putkimiesten hintahaarukka yllättävän iso (Yle)

2 Comments
  1. Hyvä kirjoitus kaiken kaikkiaan. Omistan muutamia sijoitusasuntoja ja niihin olen jonkin verran teettänyt putkitöitä. Suurimpaan osaan töistä on mahdollista pyytää myös urakkahinta (=lopullinen hinta, johon on laskettu materiaalit, matkakulut yms. kustannukset).

  2. Toimittaja olisi voinut nähdä pikkuisen enemmän vaivaa ja kysyä hieman useammasta kuin kolmesta paikasta hinnan….

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart