Kukapa meistä ei haluaisi päästä hyvin palkattuun ammattiin. Nykypäivänä vaatimusten ollessa kovat, vaativat hyvin palkatut ammatit monivuotista korkeakoulututkintoa. Vai olisiko mahdollista välttää pitkä opintie ja nousta nopeasti ylempään keskiluokkaan? Omaraha otti selvää mitkä ovat parhaiten palkatut ammatit.
Hyvin palkattu ammatti kulkee usein käsikädessä ammatin arvostettavuuden kanssa. Ei ole salaisuus, että paljon vastuunottoa vaativa lääkärin tai lentäjän ammatti on myös hyvin palkattu. Ammattiryhmien keskiansiota laskettaessa on otettava huomioon peruspalkka ja päälle liitettävät lisät. Loistava esimerkki lisäpohjaisesta palkkauksesta on lentäjän ammatti. Finnairilla aloittavan lentäjän peruspalkka on 2500 euroa kuukaudessa. Tämä ei tunnu paljolta, mutta kokonaistyömäärästä sekä työajasta riippuen lisiä maksetaan jopa 25 prosentin verran. Keskiansio lentäjillä onkin 10 400 euroa kuukaudessa ja kokeneilla, kaukolentoja lentävillä 20 000 euroa kuukaudessa.
Lääkärien keskipalkka on 5 000 euroa kuukaudessa. Juuri valmistuneilla, terveyskeskuksissa aloittaneilla lääkäreillä keskiansiot ovat pienemmät. Omaa kuukausittaista ansiotasoa voi kuitenkin kasvattaa päivystyslisillä sekä yksityislääkäritoiminnasta.
Väitöskirjalla hyvät ansiot
Parhaiten palkattuihin ammatteihin pääsee lääketieteellisellä, kaupallisella tai teknisellä koulutuksella. Yli 5 000 euron kuukausiansioille pääsee keskimäärin 6-9 vuoden korkeakouluopinnoilla, sillä tohtorin arvon suorittaneilla ansiot eivät juuri tämän alle tipu lääketieteellisellä, kaupallisella tai teknillisellä alalla. Yllättävää on myös, että Maa- ja metsätalous- ja tietojenkäsittelytieteissä väitöskirjan tehneillä kuukausiansiot pysyvät yli 5 000 euron. Lääketieteen ja kauppatieteen naispuoliset tohtorit osaavat myös neuvotella palkkansa miespuolisia kollegoitaan suuremmaksi.
Miehet pääsevät hyville ansioille pelkällä valkolakilla
Aina ei tarvitse olla koulutettu saadakseen hyvän palkan. Ainoastaan ylioppilastutkinnon suorittaneilla miehillä keskikuukausiansiot yksityisillä työmarkkinoilla olivat 2 938 euroa kuukaudessa. Tämä saattaa selittyä naisia röyhkeämmillä palkkavaatimuksilla, yrittäjien suhteellisen suurella osuudella sekä hakeutumisella paremmin palkatuille aloille.
Suomalaisten keskiansiot vuonna 2009 oli 3091 euroa kuukaudessa.
Hyvin palkattu ammatti vähällä vaivalla?
Suurin ansioihin ei pääse käsiksi vähällä vaivalla. Suosituimpien korkeakoululinjoihin pääseminen edellyttää jo useiden kuukausien, jopa vuosien täysipäiväistä valmentautumista puhuttamakaan edessä olevista opinnoista. Vastavalmistuneiden tienestit ovat verrattain pieniä, mutta palkkakehitys on suotuisa ja korkeisiin ansioihin pääsee käsiksi nopeasti.
Esimerkkejä:
Lentäjäksi voi Suomessa valmistua joko Porissa sijaitsevasta Suomen ilmailuopistosta tai yksityisestä lentokoulusta. Suomen ilmailuopisto järjestää yleishaun liikennelentäjäkursseille joka toinen vuosi. Vaatimuksia ovat ylioppilas- tai sitä vastaava ammatillinen tutkinto, hyvä suomen- ja englanninkielen taito, hyvä terveys sekä asevelvollisuuden suorittaminen ennen koulutuksen alkua. Tämä saattaa kuulostaa helpolta, mutta koulutukseen hakee oppilashaun aikana 1 000 hakijaa joista vain 10 prosenttia valitaan. Pelkällä ylioppilastutkinnolla on vaikea sisään päästä, ainakaan ilman aiempaa ilmailutaustaa sillä useat hakijat ovat suorittaneet jo aikaisemmin esimerkiksi kauppakorkeakoulussa tutkinnon ennen lentäjäksi hakeutumista. Mikäli haun läpäisee, voi kolmen vuoden koulutus tuntua nopealta tavalta hankkia itselleen mielenkiintoinen ja hyväpalkkainen työ, mutta lentäjien työllisyystilanne on jo ollut vuosia huono ja kaupan kassalla voi vapautuvia lentäjänpaikkoja joutua odottelemaan useita vuosia.
Lääkärinä toimimisen tulisi olla kutsumusammatti, jossa palkkaus on sivuseikka. Näin näyttääkin olevan, vaikka lääkärit arvostavat hyvää ansiotasoaan. Lääketieteen opintoihin haki Tampereella 958 hakijaa, kokeeseen osallistui 692 ja oppilaaksi valittiin 107 prosentuaalisen rajan ollessa 15,46%.
Helsingissä linjalle haki vuonna 2010 1249 hakijaa, 899 osallistui kokeeseen joista 94 valittiin opiskelijaksi prosentuaalisen rajan ollessa 7,79%.
Vaikka erityisesti Helsingin yliopistoon suosituille linjoille hakeville sisäänottomäärät ovat murheellisen pieniä verrattuna hakijamäärään, on hyvä muistaa että paras ei tarvitse olla. Riittää kun on yksi 94:stä parhaasta hakijasta.
Aiheesta muualla verkossa: