Paljonko palkkaa voit pyytää?

Kouluttautuminen kannattaa – ainakin jos haaveilee paremmasta palkasta, kuin keskiverto suomalainen. Esimerkiksi tuore juristin alku voi pyytää palkkaa yli tuhat euroa enemmän kuin keskivertotallaaja tulee koskaan tienaamaan.

Palkoissa on huimia eroja mutta pääsääntö tuntuu olevan, että akateeminen koulutus on taloudellisesti kannattavaa.

Ihan mihin tahansa kouluun ei kuitenkaan kannata mennä. Juristit voivat pyytää surutta 3600€ vähimmäispalkkaa Lakimiesliiton suosituksen mukaan. Myöskin teknisesti suuntautuneet akateemiset voivat nauttia 3300 euron ansioista heti uransa alkuvaiheessa. Ekonomit tulevat pian perässä. Jos vastavalmistuneella ekonomilla ei ole pitkäaikaista työkokemusta, Ekonomiliitto suosittelee ei-esimiestehtävissä työskentelevälle 2 900–3 300 euron kuukausipalkkaa.

Akateeminen kouluttautuminen kannattaa kautta linjan paremmin kuin ammattikorkeakoulut. Esimerkiksi ekonomin keskipalkka on 5200€ euroa, mediaani 4500€ ja aloituspalkka noin 3000€. Tradenomin keskiansio on noin 2600 ja aloituspalkka noin 2200€.

Kaikki akateemistkaan eivät palkkavertailuissa pärjää. Esimerkiksi pitkän ja laadukkaan koulutuksen saaneiden opettajien alkupalkka vastaa niukin naukin tradenomin palkkaa.

Lue lisää palkoista Monsterin teettämästä tutkimuksesta.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart