Osakkeiden ostaminen

Osakkeiden ostaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi. Kun opettelee perusteet, on toimeksiantoja osakkeiden ostamisesta ja myymisestä helppo ja nopea tehdä. Lue tästä itsesi pörssihaiksi!

Mikäli kokemusta aiemmasta osakekaupasta ei ole, kannattaa lukea Omarahan artikkeli sijoittamisesta. On hyvä miettiä, haluaako ostaa osuuden osakerahastosta, jolloin rahastoa eli salkkua hoitaa rahoitusalan tutkinnon suorittanut ammattilainen. Salkkujen erinomainen puoli on siinä, että ammattilainen seuraa päivittäin salkussa olevien osakkeiden kehitystä ja hoitaa toimeksiannot oikealla hetkellä. Mikään ei ole kuitenkaan ilmaista, ja tämä rahastonhoitaja ottaa osuutensa salkun tuotosta.

Arvo-osuustilin avaaminen osinkoja varten

Ensimmäinen konkreettinen asia jonka aloitteleva pörssihai voi tehdä, on hankkia arvo-osuustilin joille osingot maksetaan. Tämä onnistuu kaikissa pankeissa. Vaikka arvo-osuustilin maksuissa ei ole erityisen suurta eroa, kannattaa kilpailutus kuitenkin tehdä. Muista ottaa kilpailutuksessa huomioon myös pankkien lisäksi pankkiiriliikkeiden ja arvopaperivälittäjien arvo-osuustilit. Vuoden lopussa arvo-osuustilille kertyneet omistukset ja osingot tulevat näkee kätevästi tiliotteesta, jota käytetään veroilmoituksen tekemisessä. Arvo-osuustilin vuosimaksut vaihtelevat sen mukaan, mitä palveluita tiliin on liitetty. Hintaan vaikuttavat se, käykö kauppaa online-palvelussa vai perinteisesti. Jokaisesta osakesarjasta peritään palkkio, tyypillisesti 5-10 euroa vuodessa. Mikäli et aio käydä kauppaa osakkeilla, on paras vaihtoehto Arvopaperikeskuksen tili, jonka käyttö on maksutonta, mutta toimenpiteet kuten osakkeiden ostaminen ja myyminen on maksullista.

Nordnet on suosituin pankki rahasto- ja osakesijoittamiseen. Avaa ilmainen tili, niin näet itse.

Osakkeiden ostaminen

Varsinaisen osakekaupan voi tehdä joko itse tai meklarin välityksellä. Useat meklarit hoitavat kuitenkin ainoastaan isompia osakekantoja, arvoltaan vähintään 100 000 – 200 000 euroa. Meklarin tai omaisuudenhoitajan palkkio on yleensä yhden prosentin.

Kiitos internetin, pienellä perehtymisellä ja päivittäisellä osakekurssien sekä yrityksen tilan seuraamisella voi osakkeita vaihtaa helposti itsekin. Online-palveluita on kahdenlaisia. Sijoittaja voi joko käydä kauppaa osakkeilla itse, jolloin hän on itse meklari ja online-palvelu välittää tiedot myynneistä ja ostoista pörssin kaupankäyntijärjestelmään, tai toimeksiannot voivat mennä online-palvelussa meklarin kautta. Ero näissä kahdessa on lähinnä siinä, että meklarijohteisessa online-palvelussa on tarjolla palvelutukea sekä pääsy yrityksen sijoitustutkimuksiin joista on helpompi ennustaa kurssien vaihteluita.
Palvelut joissa sijoittaja itse on meklari, ovat kaikista edullisin tapa käydä osakekauppaa sillä välityspalkkiot ovat prosentin kymmenyksen verran.

Markets.com – kaupankäyntialusta
Deal
Parhaat edut valuutta- ja raaka-aineiden kauppaan saat Markets.comista. Katso huikea aloitusbonus, jossa saat oikeaa rahaa kaupankäyntiä varten heti avattuasi ilmaisen tilin.
eToro
Deal
eToro on yksi pitkäikäisimmistä kaupankäyntialustoista. Saat 1000 dollarin bonuksen, siis ilmaista rahaa kaupankäyntiin, kun aloitat treidaamisen nyt.
AVA TRADE
Deal
Ammattitraderien suosikki. Vuosikausia toiminut kaupankäyntialusta. Tarjoaa parhaan softan, MetaTrader4:n.

Online-palvelu on turvallista käyttää. Palvelussa voi määrittää raja-arvot jonka yli sovellus ei osta osakkeita tai myy omia sijoituksiaan liian halvalla. Kaikista vaikein vaihe onkin oikean rajahinnan määritteleminen. Rajahinnat ovatkin jokaisella sijoittajalla niitä suurimpia salaisuuksia, mutta yksi vakiintunut nyrkkisääntö on, että toimeksiantojen tulisi olla vähintään 500 euron suuruisia, jotta myyntivoiton luovutusvoiton verotus ja välitysmaksut eivät syö liian suurta osaa sijoituksesta.

Osakkeiden ostaminen pähkinänkuoressa

  • Kilpailuta ja avaa arvo-osuustili
  • Päätä haluatko hoitaa osakekaupat itse vai välittäjän kautta
  • Jos teet osakekauppaa itse, avaa online-palvelu
  • Määrittele rajahinnat jonka yli tai ali et suostu myymään/ostamaan
  • Älä tee 500 euroa pienempiä toimeksiantoja
  • Hajauta omistuksesi vähintään 5-10 yritykseen jotka eivät toimi samalla alalla tai ole sidoksissa toisiinsa
  • Seuraa päivittäin pörssikursseja sekä riittävän usein omistamiesi yritysten tiedotteita sekä yleistä tilannetta.
  • Opiskele pääomaverotus sekä myyntivoiton luovutusvoittoa koskea verotus
1 Comment
  1. Mielenkiintoinen kirjoitus osakkeista! Suosittelen yrittäjille tällaista vaihtoehtoa.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart