Oman osaamisen markkinointi

Työnhaussa yhtä tärkeää hakemisen ohella on oman osaamisen markkinointi, joissa suurimmat huomioitavat kohteet ovat huolellinen tiedonhankinta ja oman osaamisensa kartoittaminen. Markkinoilta löytyy monien eri alojen osaajia, joten on tärkeää että osaat mahdollisimman tarkoin määrein kertoa mihin oma osaamisesi sijoittuu. Laadukkaasti tehty oman osaamisensa markkinointi tuo enemmän töitä oman osaamisen alalta, sekä helpottaa asiakkaiden ja työnantajien päätöstä siitä mitä sinulta voidaan pyytää ja mitä ei.

Jokapaikanhöylä?

Aluksi kannattaa miettiä tarkkaan ja rajata rehellisesti oman osaamisensa alue. Osaamisesi on paljon vakuuttavampaa työnantajalle jos osaat kertoa tarkasti, mistä asioista olet kiinnostunut ja mihin ammattitaitosi riittävät. Jokapaikanhöylille ei usein ole työmarkkinoita, sillä henkilö joka väittää pystyvänsä kaikkeen harvemmin tekee mitään sillä laadulla mitä toiminnalta edellytetään.

Oma mielenkiinto alaa kohtaan

Koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi kannattaa aina mainita kaikki mahdollinen harrastuneisuus ja valmiudet erilaisiin alan mahdollisesti tarjoamiin haasteisiin. Jos mitään harrastuksia ei ole, niin niitä kannattaa hankkia. Nykyiset työmarkkinat odottavat ihmisiltä aikaisempaa enemmän aktiivisuutta myös työympäristön ulkopuolelta. Mitä enemmän harrastuksesi liittyvät itse alaan ja osaamiseesi, sitä paremmat edellytykset sinulla on saada paikkoja joita on tarjolla. Muista että harrastuksien ei tarvitse olla kalliita, missä tarvikekustannukset nousevat pilviin. Informaatiota on paljon tarjolla ilmaiseksi ja pienestä on hyvä aloittaa.

Perusteellinen kartoitus

Omasta alasta kannattaa tietää perusteellisesti kaikki se mikä itsellen on mahdollista. Tiedon kartoittaminen vaikka listaamalla tai muistikartan tekemisellä voi luoda itselleen selkeämmän kuvan, joka tarvittaessa on myös helppo esittää työtä tarjoavalle taholle. Perusteellisen kartoituksen tarvitsee tehdä vain kerran, joten sitä suuremmalla syyllä se kannattaa tehdä huolella ajan kanssa. Kartoitus on tärkeää mitä tulee oman osaamisensa ”tuotteistamiseen” ja sitä kautta myymiseen. Mitä rakennuspalikoita osaamisesi tarjoaa yrityksen toiminnalle, miksi juuri sinut pitää valita tehtävään? Oman osaamisensa kartoittaminen on usein asia jonka monet työnhakijat jättävät liian suureen varjoon.

Tiedonhankinnassa suositeltavia kohteita ovat yleinen työmarkkinatilanne, oman alan vaatimukset, haettavan työtehtävän sisältö, työnhakuun liittyvät kanavat sekä mahdolliset työnantajat.

Mitä kannattaa tietää etukäteen?

Sitä suurempi mahdollisuus sinulla on saada paikka johon haet, mitä enemmän tiedät yrityksestä jonka asiakkaaksi tai työntekijäksi pyrit. Alan yleinen kehitys on tärkeää, jos siihen asetetaan lisäkysymyksiä. Perusteellinen yleistieto alan toiminnasta mahdollistaa myös omien fiksujen lisäkysymyksien esittämisen. Tämä antaa kuvan, että olet aktiivinen sekä motivoitunut, etkä ainoastaan yksi paperi pinossa.

Pelkän tiedon kerääminen ei kuitenkaan riitä sellaisenaan, vaan oman osaamisen ja mielenkiinnon pitää pystyä tarvittaessa myös perustelemaan. Tämän olet kuitenkin jo paikannut aikaisemmalla oman osaamisen kartoituksella, ja olet valmistautunut kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin siitä millaista työtä teet. Vaikuttavana viimeistelynä tälle kaikelle on konkreettinen ja selkeä työhakemus, sekä oikeaan ajankohtaan laitettu puhelinsoitto, jos yrityksestä ei seuraavan viikon aikana kuulu mitään.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart