Viikko sitten aloin saada yllättävän paljon mailia. Sähköpostiosoitteeseeni, jota käytän lähinnä työ- ja järjestötoiminnassa eli ns. virallisissa yhteyksissä alkoi tulla tunnettujen suomalaisten yritysten kuvilla ja affi- eli mainoslinkeillä varustettuja viestejä. Luulin jopa saaneeni työtarjouksen kun Hanna Heikkinen – niminen henkilö lähetti viestin ”Tarjoamme sinulle töitä”. Kyseessä oli kuitenkin mediatoimiston rekrykampanja, joka mitä ilmeisemmin on lähetetty tuhansille ellei kymmenille tuhansille ihmisille. Työkäytössä oleva sähköpostini on kiitos Gmailin sekä vähäisen osoitteen jakamisen takia säästynyt Viagra-mainoksilta ja venäläisiltä postimyyntimorsiamilta ja ihmettelinkin, mihin palveluun olen voinut liittyä ja antanut suostumukseni lähettää tarjouksia sähköpostiin kun Etuposti – niminen palvelu niitä minulle noin 3-4 mainoksen päivävauhtia lähettää. Mikä tässä sitten mättää? Saan hyviä tarjouksia ja jopa ilmaisia lahjoja? Tässä muutamia syitä, miksi minua ärsyttää:
1. En ole antanut suostumustani. Tunnen oloni hieman loukatuksi, kun sähköpostiosoitteeni on yhtäkkiä liitettynä sähköpostilistalle, josta mainoksia tulee 3-4 kappaletta päivässä. Suostumustani en ole tähän antanut, ja jotta pääsisin hyvistä tarjouksista eroon, tulisin minun itseni reagoida lähettämällä viestiä klikkaamalla pienellä präntillä viestin lopussa olevaa linkkiä josta pääsee ”muokaa yhteystietoja” -sivulle.
Etupostin kanta on, että listalle ei lisätä ketään ilman erillistä pyyntöä. Tämä on todennäköisesti totta mutta koska listalle liittymistä ei varmenneta mitenkään, voi periaateessa kuka tahansa ilmoittaa kenet tahansa tällaiselle listalle. Tässä tapauksessa homma onnistuu osoitteessa http://www.etuposti.com/.
Etupostin kaltaiset toimijat yleensä myös maksavat sähköpostiosoitteista, joita saatetaan kerätä hyvinkin kyseenalaisin keinoin.
2. Random-nimien käyttäminen ja vaikutus mainostettavien yritysten brändiin. Ovatko Joanna Laine, Veera Vartiainen ja Merit Aktiva oikeita henkilöitä? Veikkaan että eivät ole. Minkälaisen kuvan nämä väärät nimet antavat näistä tunnetuista yrityksistä? Ovatko mainostettavat yritykset tietoisia että heitä mainostetaan tällä tavalla? Minkälaisia vaikutuksia yritysten brändiin tämänlaisella markkinoinnilla on? Mainosviestit ovat myös varsin tökerösti tehtyjä, sillä mainoskuvat eivät Gmailin selainversiolla näy.
Miksi sitten kiinnitin huomiota juuri tähän roskapostiin? Sähköpostiliikenteestähän valtaosa on spämmiä. Koska olen suurimmaksi osaksi välttynyt roskapostista ja tämä Etuposti pääsi varsin tarkan seulan läpi. En näe mainontaa ollenkaan huonona asiana ja olen ostanut tuotteita verkosta mainoksien vaikuttamana, mutta sähköpostimainonta aiheuttaa minussa ja valtaosassa ihmisissä ainoastaan huonoa karmaa. Hieman nettimainontaan perehtyneenä en syytä mainostettavia yrityksiä mutta suurin osa roskapostia saaneista ei tiedä, että mainostettavilla yrityksillä ei ole mitään tekemistä tämän roskapostituksen kanssa. Tämänkaltainen mainonta voikin aiheuttaa suunnatonta vahinkoa yrityksen brändille. Tuplaamo.fi – sivusto on myöskin käsitellyt aihetta ja artikkelin kommenttiosiossa käyty keskustelu Etuposti- palvelun ylläpitäjän kanssa kannattaa lukea.
Etupostin sivulla (http://www.etuposti.com/) on myös muuten tyylikkäästi toteutettu lomake. Minulle saa lähettää tarjouksia nappula on kätevästi ruksittu valmiiksi ja aivan huomaamattomassa paikassa.
Onhan noi jotkut firmat tuosta suuttuneet. http://www.marmai.fi/uutiset/gigantti+raivoissaan+roskapostista/a575272
Lisäksi tuo valmiiksi ruksittu nappula on vastoin lakia – lomakkeen täyttäjän on itse omalla aktiivisuudellaan osoitettava halukkuutensa tarjouksien ja muiden vastaavien vastaanottamiseen.
Moi,
Laittelin sinulle jo aiemmin mailiakin:
Eli siististi oli sinun osoitteellasi kirjauduttu (sain osoitteesi tietoosi yhteisten ystävieni kautta), IP-osoitteet ja muutkin olivat mailissa.
Etuposti kerää useiden sivujen kautta sähköpostiosoitteita ja tuo valmiiksi ruksittu nappula ei ole kyllä vastoin mitään lakia (tarkistettu juristien toimesta).
Suomessa ei ole double opt in -lakia, jonka takia osotteita pitäisi varmentaa tuplasti, käsittääkseni juuri kukaan ei tätä käytä Suomessa muutenkaan, joten vika on systeemissä, ei Etupostissa.
Sinänsä mietin kyllä, että olisiko itkemisen sijaan vaan helpompi kirjautua listalta ulos, kun se kuitenkin ihan todistettavasti onnistuu?
Sulla on ihan ehkä hieman paremmin asiat hallussa kun normaalilla tallaajalla, mutta tässäkin jutussa aika tökeröitä asiavirheitä ja huomaa, että perusasioita ei ole edes viitsitty tonkia (helppo tapa kerätä mainosrahaa kenties tai surkea provosointiyritys?):
1) Mitä tuohon ”keksittyjen” nimien käyttämiseen tulee, niin jokainen ammattimainen sähköpostimarkkinoija toimii samalla tavalla, koska tällä tavalla saadaan avausprosentit ylös.
2) Gmailissa kuvat blokataan aina, ei ne ole mitenkään ”tökerömmin” tehty kun muissa sähköposteissa.
3) Postihan on hyvin tehty, jos se tulee Gmailin filtterin läpi. Kiitos kehuista 🙂
4) Etupostin kautta tulee huomattavasti keskimääräistä laadukkaampaa liikennettä (tämä varmistettu monilta affiverkoilta) ja vähemmän valituksia voluumin nähden, kun useilta muilta sähköpostitoimijoilta. Et ilmeisesti ihan tarkkaan tutustunut asiaan?
Tuolla Gigantin jutulla ei taas ole mitään tekemistä Etupostin kanssa, vaan tanskalaisten toimia, joka myös on hyvin tiedossa.
Kannattaa tutustua Fonectan yms. toimintaan esim:
http://mainsleaze.spambouncer.org/?s=Fonecta
Easy Shoppingin toimintaan esim:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9454633
Ja monia muitakin…..
Unohdit mainita, että posteissa on aika tarkasti lopussa ilmoitettu mikä rekisteri kyseessä ja miten siitä pääsee pois.
Eikä sunkaan oikea nimi taida olla Paul Allen eli eikö tässä oo ihan samasta asiasta kyse? =)
Kiitos linkistä parhaalle suomalaista(kin) muka-legitiimiä-spammia käsittelevälle saitille, Juha. Ei kuitenkaan kiitoksia mistään muusta, kuten suunsoittamisesta tämän sivun alkuperäiselle kirjoittajalle.
Sinänsä mietin kyllä, että olisiko itkemisen sijaan vaan helpompi kirjautua listalta ulos, kun se kuitenkin ihan todistettavasti onnistuu?
Ei. Katso http://www.clifto.com/7786.html syyt siihen miksei. Tai vaikka http://www.spamhaus.org/consumer/removeisformugs/
Mitä tulee keksittyjen nimien käyttämiseen lähettäjinä, sähköisen viestinnän tietosuojalaki 28 § on eri mieltä asiasta. Ja mitä tulee siihen, että viesteissä ei ilmoiteta kuka sitä henkilörekisteriä oikein ylläpitää, niin henkilötietolain 25 § on eri mieltä asiasta. Websaitin nimi tms. ei riitä, kun se ei ole juridinen henkilö, eikä siinä edelleenkään ole niitä HeTiL 25 § vaatimia seikkoja. Vrt.
Sähköposti on lähetetty: IlmainenLahja.com.com osoitteesta. Saat tämän edun, koska ystäväsi on tilannut sen sinulle.
Kerro kaverille-markkinointi on kiellettyä, koska sinä et voi antaa SVTsL 26 § mukaan vaadittua suostumusta minun puolestani enkä minä sinun. Tietosuojavaltuutetulla ja kuluttajaviranomaisilla on tästä ihan kannanototkin.
Mahdollisissa väärinkäytöksissä voit ottaa yhteyttä info@etuposti.com -osoitteeseen.
domain: etuposti.com
reg_created: 2010-07-10 23:56:59
nic-hdl: JS1616-GANDI
organisation: ”
person: Juha Söderholm
obfuscated: Obfuscated by Gandi
address: (Gandi) 63-65 boulevard Massena
zipcode: (Gandi) 75013
city: (Gandi) Paris
country: (Gandi) France
Taitaa taas olla SVTsL 28 § vastaista tuo piiloutuminen.
Tuo Spamhaus on nyt semmoista paskaa että hoho – Kirjoittaisit omalla nimelläsi Atro niin kuin minäkin teen. Se Spamhaus mihin sä vetoat aina ei ole mikään laki tai raamattu – Se on liikeyritys joka kiristää rehellisiä yrittäjiä. Sinänsä on mielestäni huolestuttavaa, että tuet tuommoista järjestäytynyttä rikollisuutta.
Kannattaa tutustua esim. tähän: http://www.mbnet.fi/artikkeli/ajankohtaiset/ajassa/spamhaus_on_kiristaja
Mitä tulee piiloutumiseen niin siellä käsittääkseni on mun nimi Whois-tiedoissa edelleenkin, joten näkisin että jos haluan piiloutua niin tiedän huomattavasti parempia tapoja. Tuo on whois-suojaus on vaan este sille että kaltaisesi Spämmääjät joilta tulee jatkuvasti minulle ja ystävilleni ”ei-toivottua sähköistä viestintää” eivät pilaisi Pina Coladani vetämistä ja kauneusuniani. Jos oikeasti mun tiedot haluaa niin eipä niitä ole vaikea löytää.