OECD: Työttömät sinne missä töitä on tarjolla

OECD julkaisi keskiviikkona maaraportin Suomen talouden tilasta, jossa Suomea kritisoidaan kohtuuttomista tuloeroista eri maakuntien välillä. OECD uskoo, että tuloeroja tulee tasata sillä tällä olisi kansantaloutta tervehdyttävä vaikutus.

Ongelmana Suomessa on työvoima, joka ei suostu liikkumaan. Työvoima pitäisi OECDn mukaan pakkottaa siirtymään sinne missä töitä on. Rahat valuisivat näin niistä kunnista missä töitä on, niihin kuntiin joissa töitä ei ole.

– Työvoiman liikkuvuutta pitää parantaa, esimerkiksi poistamalla työnhakusäännöistä keinotekoiset kilometri- ja työnhakualuerajat. Jos työtön haluaa tuloja, hänen olisi otettava vastaan työtä sieltä missä sitä on, sanoo OECD:n maatutkimuslinjan päällikkö Piritta Sorsa.

Ongelmallista Suomessa on se, että työttömät eivät suostu lähtemään edes naapurikuntaan töihin eikä heitä nyky säännöillä siihen voida myöskään pakottaa.

Monessa Euroopan maassa pitkätkin työmatkat ovat arkipäivää. OECD uskoo mielummin matkustamisen tukemiseen kuin siihen, että jokaisen suljetun tehtaan tilalle keksittäisiin uusia työpaikkoja.

– Kyse on yksilön omista elämäntapavalinnoista. Jos haluaa tuloja, on lähdettävä hakemaan töitä. Jos ei halua muuttaa, sitten pitää kouluttautua sellaiseen työhön, jota pystyy tekemään etätyönä nykyiseltä asuinpaikaltaan, Sorsa neuvoo.

Tags:

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart