Näin maksat vain 5 prosenttia veroja!

Kelan blogissa on tammikuun lopussa uutisoitu tutkimustuloksesta, jonka mukaan yli 100 000 euroa ansaitsevat suurituloiset eivät välttämättä maksa tuloistaan lainkaan veroja. Tarkemmin sanottuna yli 100 000 euron tuloista maksetaan veroja 0-50% kohtuullisen sattumanvaraisesti. Tutkimustulokset vaikuttavat niin kummallisilta, että niihin oli pakko perehtyä tarkemmin. Minäkin haluan oppia säästämään verotuksessa!

Törmäsin Kelan sivuilla julkaistuun kirjoitukseen ensimmäisen kerran, kun näin aineistosta tällaisen kuvan:

Kuvan viesti on selvä. On väärin, että ihminen joka tienaa 150 000 euroa vuodessa, maksaa veroja vain noin 0%.  Kuvan perusteella näyttää itseasiassa siltä, että kun tulot ylittävät 100 000 euroa, veronmaksuprosentti menee arvontakoneen läpi ja pyöräyttää sattumanvaraisesti jonkinlaisen prosentin. Ei ole yhtään reilua.

Miten veroprosentin voi tiputtaa mahdollisimman alas?

Heikki Hiilamo ja Pertti Honkamo kertovat blogissa, että mitä pienempi suurituloisten veroprosentti on, sitä suurempi osuus heidän tuloistaan tulee pääomatuloista.

Pääomatulojen avulla kikkailemalla on siis mitä ilmeisemmin mahdollista saada painettua omaa veroprosenttiaan alaspäin. Asiaa on tutkittava lisää!

Pitkällisten selvitysten jälkeen löysimme kolme keinoa, joiden avulla omaa veroprosenttia voi tiputtaa Hiilamon ja Honkamon tutkimuksessa esitetyillä tasoille. Ja mikä parasta tämä onnistuu myös pienituloisilta!

Esittelemme tässä nyt kolme tapaa, joilla voit tiputtaa veroprosenttia:

  1. Muuta ulkomaille
  2. Tee tappiollisia sijoituksia
  3. Ota osinkotuloja yrityksestä

1. Muuta ulkomaille

Ulkomaille muuttamalla maksat suurimman osan veroistasi toiseen maahan ja näin veroprosenttisi Suomessa pysyy maltillisena. Huono puoli tässä on se, että joudut kuitenkin maksamaan asuinmaahasi veroja normaalin verotuksen mukaan. Tilastoissa veroprosenttisi näyttää pieneltä.

2. Tee tappiollisia sijoituksia

Tappiollisten sijoitusten realisointi tiputtaa veroprosenttiasi rutkasti, sillä tappiot ovat verovähennyskelpoisia kolmen vuoden ajan. Jos siis olet tehnyt huonoja osakesijoituksia vaikkapa edellisenä vuonna ja hävinnyt puoli miljoonaa euroa rahaa, voit vähentää tämän puoli miljoonaa kuluvan vuoden verotuksessa.

  • Vuosi 1 Ostat Nokiaa 1 miljoonalla ja myyt sen pois 500 000 eurolla. -500 000 euroa
  • Vuosi 2 Ostat Wärtsilän osakkeita 500 000 eurolla ja myyt loppuvuodesta 1 000 000 eurolla. +500 000 euroa.
  • Lopputulos +-0

Tämä näyttää kuitenkin yhden vuoden tilastoissa siltä, että olet saanut 500 000 euroa voittoa veroprosentilla joka on lähellä nollaa.  Todellisuudessa et ole tienannut mitään.

3. Ota osinkotuloja yrityksestä

Suomessa on 90-luvun lamasta viisastuneena haluttu parantaa yritysten vakavaraisuutta ”verottomalla osingolla”. Voit nostaa joka vuosi yrityksesi nettovarallisuudesta 9% ilman lisäverotusta 90 000 euroon saakka. Tämä kannustaa kasvattamaan yrityksen nettovarallisuutta joka on johtanut siihen, että suomalaiset yritykset kestävät paremmin talouden notkahteluja.

Veroton osinko kuulostaa huippukivalta!

Todellisuudessa veroton osinko ei ole verotonta, koska jotta yritys voisi maksaa osinkoa, on sen tehtävä voittoa. Ja voitosta on maksettava 26% veroa. Verotonta osinkotuloa olisikin asiallisempaa käsitellä 26% veronalaisena tulona. 

Miten sitä verotonta rahaa oikein saa?

Näyttää siltä, että Suomessa on mahdotonta saada reaalista veroprosenttia tiputettua pysyvästi alle 26%. Kelan tutkijoiden olisikin syytä seuraavassa tutkimuksessaan ottaa tilastoihinsa muutaman vuoden keskiarvo sekä ehkä huomioida verottomien osinkojen todellinen veroprosentti. Ilman näitä asioita kyseinen tutkimus vaikuttaa lähinnä tarkoitushakuiselta propagandalta.

4 Comments
  1. Haha, tuo kakkoskohta on hyvä muistaa kun realisoin kolmen vuoden päästä warrantteja jotka niljakas sijoitusneuvoja sai minut kovalla myyntispiikillä heikkona hetkenä ostamaan, jotain hyötyä oli siitäkin roskapaperista 😀

  2. Hyvä kirjoitus. Kuvaajat eivät todellakaan aina kerro kaikkea tositilanteesta. Luovutustappioiden vähennyskelpoisuus on nykyään muuten 5 vuotta.

  3. Oho. Tosiaan viiteen vuoteen noussut tuo vähennyskelpoisuus jo pari vuotta sitten:

    http://www.taloustaito.fi/fi-FI/u/taloustaidon-uutiset/luovutustappioiden-vahentamisaika-pitenee

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart