Myy kultaa – Kulta rahaksi

Kullan hinta on jatkanut kolmen viime vuoden aikana vahvaa nousua, mutta kääntyi laskuun viime kuussa. Huolimatta siitä onko syynä maaiman talouden hidastuminen vai ainostaan markkinoiden hermostuneisuus, nyt saattaa olla oikea aika myydä kultaa? Suomessa toimii tätä nykyä useita yrityksiä, jotka ostavat kultaa eri muodoissaan ja kauppaa käydään myös suurimpien kaupunkien ulkopuolella postin välityksellä.

Kullan hinta

Kullan hinta määräytyy Lontoon kultapörssissä käydyn kaupan mukaan ja tällä hetkellä sen arvo on noin 1200 euroa unssilta. Suomessa kullan ostajat käyttävät tutumpaa gramma yksikköä unssien sijaan ja yhteeni unssiinhan mahtuu noin 31 grammaa. Kultaa ostavien yritysten toimesta omistajaa vaihtaa niin ylimääräiseksi jäänyt romukulta kuin korumuodossa oleva arvometallikin.

Kultaesineen arvo määritellään sen sisältämän kultapitoisuuden perusteella, esimerkiksi täydestä 24 karaatin kullasta saa n. kaksi kertaa korkeamman hinnan kuin Suomessa hyvin yleisessä 14 karaatin kullasta, joka sisältää 58,5 % puhdasta kultaa.

Kullan luokittelu

Muut Suomessa käytettävät kullan pitoisuusleimat ovat 375, 585, 750, 916 ja 999, jotka vastaavat 9, 14, 18, 22 ja 24 karaatin kultapitoisuuksia. Lisätietoja kullan ja muiden arvometallien leimauksista löydät lisätietoja wikipediasta.

Kullan karaattipitoisuus on yleensä leimattu koruihin sekä muihin käyttöesineisiin, Leimat löytyvät sormuksista usein sisäpinnalla, korvakoruissa, kaula- ja ranneketjuissa lukon läheisyydessä tai itse lukkomekanismissa. Kelloissa leimaus on usein takakannessa tai joissain tapauksissa takakannen sisällä.

Kullan leima on soikean muotoinen ovaali, jossa oleva luku kertoo karaattiluvun esim. muodossa 916, jolloin kyseessä on 22 karaatin kulta. Lisäksi kultakoruista ja -kelloista löytyy usein myös nimileima, joko kertoo tuotteen valmistajan tai maahantuojan. Nimileimaamiseen myöntää oikeuden Suomessa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Jos merkintää ei löydy, määritys tehdään kullantestauksen avulla. Aikaisemmin suosittiin happotestejä, joka nimestään huolimatta ei vahingoita itse kultakorua, mutta nykyään käytössä on hyvin yleisesti sähköinen kultatesteri.

Mihin myydä kultaa?

Kun haluat myydä kultaa, alalla on useita eri yrityksiä ja tunnetuimpia toimijoita ovat mm. kultapiste.fi, postikulta.com sekä tavex.fi. useaimmilla yrityksillä kullan ostaminen tapahtuu turvallisesti vakuutetulla kultakuorella. Tilattuasi kultakuoren yrittäjältä ja postitettuasi sen haluamallasi kultamäärällä täytettynä saat kauppiaalta ostotarjouksen jonka hyväksyttyäsi rahat siirretään tilillesi. Jos tarjous on mielestäsi liian pieni, palautetaan kulta takaisin sinulle vakuutetussa kirjeessä.

Myös panttilainaamot ostavat mielellään kultaa ja tämä onkin varteenotettava mahdollisuus, jos et halua luopua kullastasi lopullisesti, mutta äkillinen rahantarve on yllättänyt.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart