Mustekasetti ja Musteen säästäminen

Yleinen harhaluulo on, että printtasit miten tahansa, mustetta kuluu aina saman verran. Pienellä asetuksien säätämisellä, ja olla printtaamatta muutakuin se mitä todella halutaan, voi pidentää mustekasetin vaihtoväliä huomattavasti.

Älä osta halvinta mustekasettia

Mustetta, ja mielenrauhaa säästyy huomattavasti, kun et osta markkinoiden halvinta mustekasettia. Parasta tulostusjälkeä, sekä usein vähiten mustetta kuluu, kun käytät tulostimen valmistajan omia mustekasetteja. Näissä valmistajan omissa kaseteissa väriaineet ovat koostumukseltaan täsmälleen niitä, joilla tulostin parhaiten ja optimaalisimmin toimii. Toisten valmistajien yhteensopivilla kaseteilla jälki usein on suttuista, ja yhden sivun tulostaminen saattaa vaatia useamman tulostuskerran. Muitten valmistajien kaseteilla tulostuspää vaatii myös useammin puhdistusta, joka syö kohtuuttoman paljon mustetta.

Puhdista tulostuspää vain kun on pakko

Tulostuspään puhdistaminen vie paljon mustetta, ja toimenpide onkin syytä tehdä vain, kun on pakko. Tulostuspää on likainen silloin, kun tulostusjälki on sottainen, värit tai sävyt ovat likaantuneet, tai tulosteeseen on ilmestynyt valkoisia viivoja. Musteella tehtävän puhdistuksen sijaan kannattaakin harkita tulostimille tarkoitetun puhdistusaineen ostamista, johon irroitettu tulostuspää upotetaan.

Säädä asetukset kuntoon

Asetusten kanssa saa menemään tovin jos toisenkin, mutta paneutuminen tulostimen säätöihin tuo säästöä kukkaroon. Ensiksi kannattaa tarkistaa nykyisin useimmista tulostimista löytyvä paperityypin säätö, sillä eri tyyppiset paperit vaativat eri määriä mustetta tulostuakseen kunnolla.

Mieti myös, milloin tarvitset hyvää tulostusjälkeä, ja milloin et. Kotikäyttöön tulostetut tekstit ja kuvat voi tulostuksen nopeuttamiseksi, sekä musteenkulutuksen vähentämiseksi tulostaa “Vedos/Draft Mode” – tilassa, jolloin tosin jälki on huonompaa.

Tulostus värillisenä kuluttaa mustetta moninverroin enemmän kuin pelkkä musta. Monia värillisiä kuvia voi yhtä hyvin tulostaa mustavalkoisina menettämättä havainnollisuuttaan, joten mieti onko väritulostukselle todellista tarvetta vai ei.

Internetistä tulostettaessa voit myös selaimien asetuksista (“Print background colour and images”)  poistaa värillisten taustojen tulostuksen. Monilla nettisivuilla, ja useimmilla uutissivustoilla on “Tulosta” – linkki jota klikkaamalla artikkeli tulostuu tekstimuotoisena ilman ylimääräisiä kehyksiä tai valikoita. Keino säästää paperia sekä mustetta on myös tulostaa kaksi sivua tai artikkelia yhdelle paperille lukumukavuuden liikoja kärsimättä. Muista myös käyttää “Preview” – tilaa ennenkuin tulostat, sillä virhetulosteet, joita tapahtuu varsinkin asetuksien säätämisen jälkeen, kuluttavat mustetta turhaan.

Mikäli olet keskivertoista toimistotulostajaa paremmin kärryillä tietotekniikasta, voit kokeilla Inksaver – nimistä shareware-ohjelmaa, joka on kätevä työkalu printterin mustekäytön optimointiin.

Paras tapa säästää mustetta on kuitenkin tulostaa vain silloin, kun se todella on tarpeellista. Nykyään tietotekniikan aikakaudella monet asiat on helpompi havainnollistaa ja jakaa esimerkiksi dokumentteina suoraan ihmisten näyttöpäätteille ja kännyköihin. Joten taloudellinen tulostaja tulostaa vain kun on tarvetta.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart