Työhakemuksen laatiminen on noussut ehdottoman tärkeään rooliin sähköpostin yleistyttyä, sekä yritysten rekrytointipalveluiden keskittyessä enemmän sähköisten hakemuksien käsittelyyn. Työhakemuksia on yhtä paljon erilaisia kuin työnhakijoitakin, joten kilpailu hakemuksien vakuuttavuudesta on kova. Internet on täynnä valmiita pohjia työhakemuksen luomiseen, mutta bulkki-hakemuksien lähettäminen ei välttämättä ole tehokkain keino tehdä vaikutusta. Tässä artikkelissa kerromme ohjeistusta laadukkaan ja ammattimaisen työhakemuksen luomiseen.
Tyhjä paperi?
Ensimmäisenä kannattaa aloittaa omien ominaisuuksien listaamisesta, esim. työkokemus, kielten osaaminen, atk-taidot, henkilökohtaiset vahvuudet, koulutus yms. Kun listalle on kertynyt erilaisia asioita, niin niistä voi alkaa miettimään lyhyitä lauseita, joilla ominaisuutta voisi kuvailla toiselle henkilölle. Tyhjästä paperista eroon pääseminen on työhakemuksen laatimisessa tärkein vaihe, sillä kun tekstiä saa kirjoitettua pohjalle, niin sitä on helppo lähteä muokkaamaan itselleen sopivaan muotoon.
Työhakemuksen perustiedot
Hakemuksen alkuun paperin vasempaan reunaan tulee täyttää perustiedot itsestään, jotka standardin mukaisesti ovat etunimi, sukunimi, puhelinnumero, lähiosoite, postitoimipaikka ja sähköposti. Oikeaan reunaan tulee täyttää isoin kirjaimin HAKEMUS sekä päivämäärä. Tekstin asettaminen oikeille riveille on asia mihin kannattaa myös kiinnittää huomiota, jotta hakemuksen ulkoasu pysyisi siistinä.
Omien tietojen jälkeen tulee hakemuksen vastaanottajan tiedot samalle puolelle omien tietojen kanssa, kahden välilyönnin päähän toisistaan. Vastaanottajan tietoihin kuuluvat normaalisti henkilön nimi ja titteli, yrityksen nimi, lähiosoite sekä postitoimipaikka.
Potentiaalinen työntekijä
Työhakemusta kirjoittaessa ei kannata esittää vaatimattomia ominaisuuksia itsestään, tai surkutella omia heikkouksiaan. Työnantajalle jokainen hakemus on potentiaalinen työntekijä, joten se kannattaa pitää hakemusta kirjoittaessa jatkuvasti mielessä. Ensimmäisen kappaleen kirjoittamisessa kannattaa keskittyä omien kiinnostuksien kertomiseen työpaikan suhteen. Mikä työpaikassa kiinnostaa, miksi juuri sinä sopisit ottamaan mahdollisen paikan vastaan? Voit ottaa aikaisemmasta listasta ominaisuuksia jotka mielestäsi sopivat tähän kohtaan, sekä lyhyesti kertoa niiden yhteydestä tulevan yrityksen toimintaan ja/tai sinun työpanokseesi yrityksessä.
Henkilökohtainen osaaminen
Seuraavaan kappaleeseen kannattaa mainita omasta osaamisesta, mitä koulutustaustaa sinulla on, mahdollisia kursseja, atk-taitoja, tai aikaisempaa työkokemusta. Kirjoittaessa kannattaa muistaa, että mainitsemasi asiat täsmäävät alunperin ilmoituksessa mainittuihin ominaisuuksiin, mutta ei liian suoranaisesti. Jos ilmoituksessa on mainittu, että kielien osaaminen katsotaan positiiviseksi edellytykseksi, niin ei kannata ainoastaan listata osaamiasi kieliä, vaan kertoa niistä myös hieman taustaa. Miksi olet päätynyt opiskelemaan kieliä, mikä tietyssä kielessä kiinnostaa, liittyykö oppimiskokemukseen jotain erityistä kerrottavaa? Jokainen meistä tykkää lukea hyviä tarinoita, eikä hyvä työhakemus ei ole siitä mitenkään poikkeava. Yritä siis luoda itsesi myyminen enemmän tarinamuotoon kuin asioiden tylsään listaamiseen.
Oman itsensä korostaminen
Työnantaja ei ole kuitenkaan kiinnostunut ainoastaan osaamisestasi, tai kiinnostuksestasi yritystä tai järjestöä kohtaan. Hyvä työnantaja laittaa myös suuressa määrin merkille erityiset henkilökohtaiset ominaisuudet. Miten sinä työskentelet? Vapaa-ajan harrastuksia, erityisiä intohimoja esimerkiksi ruuanlaiton tai elokuvien suhteen?
Jokaisella on omat vahvuudet ja heikkoudet, joten vaikka oman itsensä myymisessä kannattaakin olla rehellinen, niin heikkouksien ilmituominen kannattaa jättää suuremmassa määrin sivuun. Fyysisistä ominaisuuksista työnantaja ei ole kiinnostunut, paitsi jos työ suosii vahvaa fyysistä kuntoa ja harrastuksiisi kuuluu kuntosali tai jonkin urheilulajin harrastus.
Alku ja lopettaminen tärkeitä
Hakemuksen loppua kohden voit mainita mahdollisista aikatauluistasi haastattelua varten, tai esittää palkkavaatimuksen jos sen ehdottamista on erikseen pyydetty. Jos olet opiskelija tai haet osa-aikaista työtä, niin lopussa voit myös kertoa työvuoroihin liittyvistä toiveistasi sekä päivistä jolloin et ehdottomasti pysty työskentelemään. Lopeta hakemus sopivan kohteliaasti itsellesi luontevalla tavalla, ilman että hakemuksesi ulkoasu vaikuttaisi liian töksähtävältä. Tämän jälkeen nimi sekä allekirjoitus, jonka jälkeen voit merkitä aivan hakemuksen pohjalle listauksen eri liitteistä joita lähetät hakemuksen ohella. Jokaiseen hakemukseen tulee liittää mukaan ansioluettelo, johon merkitään kaikki aikaisempi työkokemus.
Työhakemus & CV -pohja
- Hakemus
- http://www.kolumbus.fi/tyohakemus_ja_cv/HAKEMUS%201.doc
- http://www.aarresaari.net/tyonhakuopas2.htm