Mitä tehdä kun laina menee perintään?

Huono rahatilanne johtaa usein lainanottamiseen, joka taas vain siirtää ongelmia eteenpäin. Viimeaikaisten uutisten mukaan perintätoimistojen perintätoimeksiantojen määrät ovat olleet kasvussa. Tähän vaikuttaa tietenkin yleisesti heikko talouden tila, mutta myös yksityisten henkilöiden pienten lainojen ottamisen yleistyminen.

Miten lainan periminen etenee:

 • Alkuperäinen lasku
 • Muistutus
 • Toinen muistutus
 • Perintätoimisto
 • Perintätoimiston toinen muistutus
 • Käräjäoikeus 14 pv
 • Perintätoimisto / Ulosotto

Perintätoimisto
Kun perintätoimiston lähettämä kirje saapuu postilaatikkoon saattaa vastaanottaja vaipua epätoivon valtaan, tässäkö tämä nyt oli? Ovatko luottotiedot nyt menneet lopullisesti pilalle ja maksuhäiriömerkintä estää asuntolainan hankkimisen loppuelämän ajalta?

Ei nyt sentään, perintätoimisto on vain lainan antaneen yrityksen palkkaama toimija, jolla ei ole sen kummallisempia valtuuksia kuin lainayrityksellä itselläänkään. Lainan meneminen perintään ei siis suoraan tarkoita mitään erityisen ihmeellistä. Lainan maksu on erääntynyt vähän liian pitkältä ajalta ja sen päälle tulee maksettavaksi perintäfirman omat kustannukset.

Tässä vaiheessa selviät siis vielä varsin vähällä. Maksa vain velka mahdollisimman nopeasti ja asia jää siihen. Jos sinulla ei ole varaa maksaa velkaa heti, niin ota yhteyttä perintätoimistoon mahdollisimman nopeasti ja tee heidän kanssaan maksusuunnitelma!

Kannattaa harkita, olisiko järkevää yhdistää lainat, eli maksaa yhtä suurempaa lainaa useimpien pienten sijaan.

Käräjäoikeus
Jos et maksa perintätoimiston laskua ajoissa, he voivat siirtää sen käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus lähettää taas postia kotiisi. Vastaanotettuasi käräjäoikeuden kirjeen sinulla on 14 päivää aikaa selvittää asia velkojan kanssa, ennenkuin asiaa ruvetaan käsittelemään. Käräjäoikeuskeikka maksaa noin 200 euroa ekstraa.

Ulosotto
Jos käräjäoikeus joutuu käsittelemään asiaa ja toteaa sinut  velvolliseksi maksamaan kyseisen velan, voidaan koko velkasumma siirtää ulosottoon joka jälleen lisää omat maksunsa. Jos ulosotossa todetaan, että et ole maksukykyinen, niin sinulle rapsahtaa maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkintä ei tule vahingossa!
Käytännössä siis maksuhäiriömerkinnän saaminen vaatii jo varsin suurta huolettomuutta ja asioiden hoitamatta jättämistä. Maksuhäiriömerkintä johtuu yleensä epätoivon valtaan joutumisesta ja oman tilanteen voivottelusta. Missä tahansa perinnän tai oikeusprosessin vaiheessa voit lähteä selvittämään velkaa velkojan kanssa. Asiat saa lähes poikkeuksetta selvittää yhdessä ja tehdä järkevän maksusuunnitelman. Onhan myös velkojan etujen mukaista, että hän saa rahansa takaisin eikä joudu käymään pitkää oikeusprosessien ja ulosottojen tietä.

(kuva 208)

2 Comments
 1. Joo en kyll suosittele tuota tietä. Paras vaan maksaa laskut pois, tai sitten tehdä reklamaatio jos ovat aiheettomia. Lain mukaan niitten täytyy keskeyttää perintä reklamaation ajaksi. Mutta joo tehkää vaan sellasii soppareita jotka pystytte maksaa! Terveisin luottotiedot menettänyt

 2. Maksuhäiriömerkintä ei tule vahingossa!
  Käytännössä siis Huom! (maksuhäiriömerkinnän saaminen vaatii jo varsin suurta huolettomuutta ja asioiden hoitamatta jättämistä).

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart