Mistä etsiä työtä – näin löydät työpaikan!

Tuntuuko joskus että työn etsiminen voi olla kiven alla? Useimmat meistä työttömistä menevät ensimmäisenä Työ- ja elinkeinoministeriön Mol.fi – sivustolle etsimään töitä, mutta jopa työhaastatteluun pääseminen voi olla vaikeaa, koska hakijoita on niin paljon. Kannattaakin miettiä tarkkaan, mistä töitä etsiä ja tietäisivätkö kaverisi mahdollisista avoimista työpaikoista. Tässä muutamia vinkkejä mistä töitä voisi löytää.

Tarkkaile alasi työtilannetta vaikka työtilanteesi olisi hyvä

Etsi töitä jo ennen kuin olet työtön. Jos olet työtön, tee töiden etsimisestä itsellesi työ. Silmät kannattaa aina pitää auki ja vapaita paikkoja katsella myös töissä ollessasi. Tilanteet yrityksessä saattavat muuttua nopeastikin joten alan työtilanteen pitkäaikainen seuraaminen auttaa sinua ennakoimaan. Voihan töitä sivusilmällä etsiessä löytyä kilpailevasta yrityksestä paremmin palkattu tai työnkuvaltaan mielenkiintoisempi pesti.

Tarjoa osaamistasi kevytyrittäjänä

Mikäli et ole juuri nyt vakituisessa työssä eikä uuden täysipäiväisen työpaikan löytyminen tunnu luonnistuvan, kannattaa miettiä voisiko kevytyrittäjyys olla sopiva ratkaisu. Jos onnistut löytämään asiakkaita, joilla on tarvetta osaamisellesi, voit hoitaa työt laskutuspalvelun kautta erittäin joustavasti. Mikä parasta, kun olet saanut jalkasi oven väliin ja päässyt näyttämään, mihin sinusta on, saattaa keikkojen heittäminen johtaa työpaikan saamiseen.

Tee töiden etsimisestä itsellesi työ ja kouluttaudu lisää

Mikäli olet jäänyt työttömäksi, tee töiden etsimisestä itsellesi työ. Älä jää tuleen makaamaan vaan laadi itsellesi päiväsuunnitelma, jonka mukaan etenet. Pelkkiä töitä ei kannata etsiä vaan miettiä myös kouluttautumista. Kouluttaudu lisää ja syvennä osaamistasi. Monen alan osaajat ovat toivottuja työntekijöitä jotka selviävät usean eri alan osaamista vaativista työtehtävistä. Ikinä ei voi kouluttautua liikaa.

Panosta työhakemukseen ja haastatteluun

Huonot uutiset: hyväkään työhakemus ei vielä takaa työpaikan saamista. Se on kuitenkin edellytys sille, että pääset haastatteluun asti. Työhakemukseen panostaminen kannattaa aina. Kilpailu työntekijöiden kesken on muutamaa poikkeusalaa lukuunottamatta erittäin kovaa, eikä hyviä mahdollisuuksia kannata tuhria huolimattomasti laaditulla työhakemuksella. Käytä päivä tai pari suunnitellaksesi työpaikkahakemuksen pohjan ja ainakin tunti jokaista todella kiinnostavaa työpaikkaa kohtaan.

Valta-osa avoimista työpaikoista ei päädy julkiseen hakuun

Ota huomioon että työmarkkinoilla pätevät samat ehdot kuin asuntomarkkinoilla; parhaat paikat eivät ikinä päädy julkiseen hakuun. Rekrytoimistojen sivuilla ja ilmoittelupalveluissa on vain murto-osa tarjolla olevasta työstä. Töitä kannattaa etsiä erityisesti pienistä yrityksistä, joilla ei ole aikaa ja rahaa ilmoitella vapaista paikoista. Etsi siis oman alasi pienempiä yrityksiä, ota yhteyttä ja kysy voisitko olla avuksi. Google on hyvä työkalu pienien yrityksien etsintään, mutta parempia palveluita löytää potentiaalisia työnantajia ovat erilaiset yritysluettelot.

Älä aliarvioi omien sosiaalisten verkkojen merkitystä. Kysy kavereiltasi avoimista työpaikoista ja laita heidät kysymään omilta kavereiltaan. Hyville tyypeille töitä löytyy aina.

Marssi yritykseen ja kysy töitä

Oma-aloitteellisuus palkiltaan. Vaikka nykyään ei enää ole tapana marssia suoraan yrityksen konttoriin tai kahvilaan kyselemään töitä, on juuri sen takia tämä kuollut työnetsimistapa varsinainen valttikortti. Laadi siis ansioluettelo, ota siitä kopio ja mene käymään yrityksessä johon haluaisit päästä töihin. Yritä päästä esimiestason puheille. Vaikka työpaikkoja ei juuri nyt avoinna olisikaan, pyydä heitä ottamaan yhteyttä mikäli vapaita paikkoja ilmenee sillä töiden kysyminen henkilökohtaisesti on persoonallinen tapa antaa itsestään hyvä kuva ja tulevaisuudessa yritys saattaakin ottaa yhteyttä kun työvoimapula iskee.

Kaupungilla liikkuessa laukussa kannattaa pitää mukana muutama kopio ansioluettelosta sillä päivittäisten asioiden yhteydessä voi mielenkiintoisissa yrityksissä pistäytyä esittelemässä itsensä, etenkin mikäli olet hakemassa ravintola-alalla tai myymälöihin töihin. Henkilökohtaisesti ansioluettolon vieminen parantaa myös omaa esiintymiskykyäsi, poistaa jännitystä ja valmentaa sinua työhaastatteluihin.

Tehokkaassa työn etsimisessä on osattava erottautua. Koska työnhakijoita on paljon ja olet vain yksi monista muista, on jalka saatava oven väliin persoonallisuudella. Lähesty työnantajaa yllättävistä paikoista äläkä vain tyydy lähettelemään hakemuksia rekryilmoituksien kautta. Hyvän työntekijän tunnistaa jo hyvästä työnhakutavasta.

2 Comments
  1. Miten vaikka Linkedin? Löytääkö Suomessa sieltä töitä?

  2. Olen saanut LinkedInin kautta muutaman pyynnön haastatteluun. Eli kyllä sitäkin kannattaa hyödyntää.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart