Matkavakuutus

Matkustaminen ilman matkavakuutusta on todennäköisesti yksi kalleimmista matkoista, mitä voit tehdä. Mikäli joudut onnettomuuteen tai sairastut matkasi aikana, voi lasku lääkärikäynneistä nousta tuhansiin euroihin, puhumattakaan mikäli sinut joudutaan tuomaan ambulanssilennolla takaisin kotimaahan. Euroopan unionin sisällä matkustaessa on mahdollista käyttää paikallisia julkisia palveluita samaan hintaan kuin paikalliset niistä maksavat, mutta euroopan ulkopuolella matkustettaessa paikallinen julkinen, halpa lääkärihoito voi olla riittämätöntä, jopa vaarallista.. Esimerkiksi suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa lääkärilasku yksityisessä turistien sairaalassa voi nousta moninkertaisesti yli matkabudjetin.

Kilpailu matkavakuutuksista on kova

Matkavakuutusten tarjoajia, sekä niiden tarjoamia erilaisia matkavakuutuspaketteja on kymmeniä. Matkaa varten vakuutuksia tarjoavat niin vakuutusyhtiöt kuin pankitkin. Matkavakuutuksia on mahdollista ottaa vuodeksi kerrallaan tai vain yhtä matkaa varten. Yhtä matkaa varten otettu vakuutus ei yleensä kannata, koska maksaa lähes saman verran kuin vuotta varten otettu. Matkavakuutus ei lähes poikkeuksetta ole voimassa yli 45 päivän matkoilla, joten ulkomaille muuttaminen esimerkiksi opiskelun takia vaati oman vakuutuksensa.

Mitä matkavakuutus korvaa, ja mitä ei

Matkavakuutus kostuu henkilö- ja omaisuusturvaosasta. Henkilöosuuden tulisi sisältää sairaalapalvelut kohdemaassa, mahdollisen ambulanssilennon kotimaahan, turvan tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta sekä lyhytaikaisesta työkyvyttömyydestä että kuoleman varalta.

Jotkin vakuutukset sisältävät myös päivärahaosuuden, mikäli matkailijan paluu kotimaahan viivästyy eikä pääse palaamaan työelämään. Tämä on yleensä noin 40-60% päivittäisansiotasosta.
Korvausta saa myös, matkaviivästyy esimerkiksi teknisen vian vuoksi. Yleisimmin korvausta maksetaan yli kuuden tunnin viivästyksistä.
Matkan peruutuksesta oman, tai lähiomaisen sairastumisen vuoksi on myös mahdollista saada korvausta.

Omaisuusosuuden eli matkatavaravakuutuksen tulisi sisältää matkatavaroiden rikkoutumisesta, varkaudesta sekä matkavatavaroiden myöhästymisestä aiheutuvat kulut. Myös matkalla ostetut tuotteet kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Matkavakuutus sisältää myös omavastuun, joka on mahdollista poistaa lisävakuutuksella.

Matkavakuutustentarjoajia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota mitä erityisehtoja matkavakuutus sisältää.  Eksoottisemmat harrastukset, kuten laitesukellus vaatii yleensä lisävakuutuksen ottamista. Myös esimerkiksi auton- tai moottoripyörän vuokrauksessa hyödyllinen vastavakuutus ei yleensä kuulu normaaliin matkavakuutuksen korvauspiiriin. Vakuutuksen on hyvä sisältää myös matkaoikeusturvan mahdollisten ulkomailla tapahtuvien oikeudenkäyntien varalta.

Matkavakuutuksen eivät myös ole voimassa kaikissa maissa. Epävakaille alueille matkustettaessa tarvitaan vakuutukseen lisäsuoja. Joihinkin maihin kuten Irakiin, Somaliaan tai Palestiinalaisalueille ei vakuutuksia myönnetä ollenkaan.

Yhtiöltä on hyvä myös tarkistaa sopimussairaaloiden määrä ja kattavuus. Mikäli joudut käyttämään lääkäripalveluita ulkomailla, helpoin keino on hakeutua hoitoon sopimussairaalaan ja näyttää vakuutuskorttia, jolloin sairaala laskuttaa suoraan vakuutusyhtiöltä. Muussa tapauksessa matkustajalla tulee olla maksukykyä maksaa sairaalalasku, jonka jälkeen rahoja voi pyytää takaisin vakuutusyhtiöltä.

Mistä otan vakuutukseni?

Ensisijaisesti matkavakuutusta kannattaa kysellä omasta vakuutusyhtiöstä, josta on ottanut kotivakuutuksen. Keskittäminen yhteen vakuutusyhtiöön tuo usein selviä säästöjä, ja matkavakuutus kuuluu monissa yrityksissä kiinteänä osana kotivakuutuspakettiin, jolloin saatat jo olla matkavakuutettu.Jotkin luottokorttiyhtiöt sisällyttävät matkavakuutuksen osana luottokorttiasiakkuutta ja vakuutus on voimassa, mikäli ostat matkan yhtiön luottokortilla. Otti vakuutuksen mistä yrityksestä tahansa, on hyvä selvittää mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ei.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart