Luottotiedot

Jos kuluttaja ei pidä huolta velkojensa maksamisesta, häneltä saattavat mennä luottotiedot. Tämä ei ole maailmanloppu, mutta ei mitenkään mukavakaan asia. Maksuhäiriömerkinnän kanssa elävä joutuu kärsimään jopa vuosien ajan epäluottamuksesta ja sinnittelemään ilman joustoa talousasioissaan.

Suomen Asiakastieto Oy

Luottotietorekisteriä pitää yllä Suomen Asiakastieto Oy. Luottotiedot voi menettää, jos ei maksa ajoissa velkojaan ja käräjäoikeus päättää, että nyt on aika tehdä maksuhäiriömerkintä. Valtion vaatimista maksuista, kuten sakoista tai eläkemaksuista, laistamisesta voi johtaa luottotietojen menettäminen jopa ilman oikeuden päätöstä.

Luottotiedot kannattaa pitää kunnossa

Maksuhäiriömerkintä aiheuttaa ihmiselle ongelmia. Luottokortti voidaan mitätöidä ja uusien lainojen hankkiminen muuttuu käytännössä mahdottomaksi. Myös vakuutusten saaminen vaikeutuu huomattavasti, samoin puhelin- ja nettiliittymät edellyttävät runsaita ennakkomaksuja. Palvelujen tarjoajat eivät luota enää asiakkaan maksukykyyn ja hänen tulee aina kyetä erikseen osoittamaan se. Luottotiedot palautuvat muutaman vuoden sisällä, kunhan velat hoidetaan alta pois. Jos velkoja ei makseta lainkaan, maksuhäiriömerkintä katoaa ajan myötä, 15 vuodessa.

Yhä useampi menettää luottotiedot

Maksuhäiriömerkinnät ovat viime vuosina jatkuvasti yleistyneet. Osittain merkintöjen lisääntyminen johtuu lainsäädännöllisistä uudistuksista, joiden vuoksi velkojaan laiminlyövä kansalainen joutuu yhä kevyemmin perustein luottotietorekisteriin. Toiseksi syyksi sille, että luottotietojen menettäminen on yhä tavallisempaa, on esitetty pikavippien lisääntymistä. Sellaiset vähävaraiset ihmiset, joilta puuttuu kyky hallita oman taloutta, saattavat ottaa monta pikavippiä päällekkäin ja joutua tilanteeseen, jossa he eivät enää pysty hallitsemaan päällekkäisiä korkokuluja. Tämä johtaa nopeasti täyteen vararikkoon ja luottotietojen menettämiseen. Tässä tilanteessa elämä käy erittäin vaikeaksi ja esimerkiksi lainaa voi olla vaikea saada, vaikka jostain palveluista se edelleen onnistuu.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart