Luottokortti kuivumaan maksuhäiriömerkinnästä?

Kulutusluottolainsäädäntöä uusitaan. Nykyisen ehdotusten puitteissa kuluttajan asema heikentyisi merkittävästi kahdella sektorilla. Mikäli uudistus menee työryhmän kaavailemana läpi, jatkossa kuluttajan on vaikeampi käyttää luottoa maksuvaikeuksissa ja luottokorttiyhtiöiden vastuu kuluttajan ennakkoon maksamista rahoista pienenee.

Työryhmä on ehdottanut, että luotonantaja voi keskeyttää asiakkaan mahdollisuuden jatkuvaan luottoon, mikäli riski maksukyvyttömyydestä on kasvanut. Käytännön tasolla se tarkoittaa sitä, että luottokortti voidaan sulkea, mikäli asiakas on saanut maksuhäiriömerkinnän miltä tahansa taholta. Tähän asti luottokortin on voinut sulkea ainoastaan tilanteessa, jossa asiakkaan omat luottomaksut ovat viivästyneet. Maksuvaikeus- ja tulojen vähenemistilanteissa asiakas on voinut pankin luoton avulla helpottaa tilannetta, mutta jos luotonkäyttömahdollisuus evätään, asiakas ajautuu vain pahemmin maksuvaikeuksiin. Tämä ei ole maksuhäiriömerkinnän tarkoitus.

Luottokorttimaksuista poistunee turva

Luottokortin etu on pitkään ollut sen joustavuus tilanteissa, joissa maksettu tavara tai palvelu ei saavu perille tai yritys menee esimerkiksi konkurssiin. Näissä tilanteissa kuluttajalla on ollut oikeus vaatia rahojaan takaisin luottokorttiyhtiöltä. Finanssialan keskusliitto on nyt ehdottanut, että yleisluottokortteja tarjoavat yhtiöt vapautettaisiin tästä vastuusta. Tällöin ei ongelmatilanteissa saisi enää ennakkoon maksettuja rahoja takaisin. Tämä vaikuttaisi myös huomattavasti verkkokauppaan, sillä nyt kuluttaja on voinut olla varma siitä, että ongelmatilanteissa on voinut kääntyä luottokorttiyhtiön puoleen.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart