Luksus ja laatu – tulevaisuuden trendit

More is less. Uuden sukupolven päästessä vauhtiin kulutus tulee muuttamaan muotoaan. 60-70 luvun tupperware- ja rihkamakulttuurista ovat jälkikasvu pääsemässä yli ja kulutus tulee muuttumaan entistä enemmän laadukkaiden tavaroiden ja palveluiden käyttöön. Pienten yksityiskohtien ja rihkaman sijaan tullaan hakemaan selkeyttä, yksinkertaisuutta ja toimintavarmuutta. Omaraha.orgin visio lähitulevaisuuden kulutuskäyttäytymisen muutoksesta.

Elektroniikalta ja vaatteilta odotetaan kestävyyttä ja pitkää ikää

Kännykän ja pesukoneen odotetaan kestävän jopa vuosikymmeniä entisten muutaman vuoden sijaan. Tietotekniikassa tiettyjen osien päivitettävyys tulee korostumaan koko yksikön vaihdon sijaan. Omista kiintolevyistä ja suurikokoisista tietokoneista tullaankin luopumaan; tilalle tulevat pienet ja näppäräkäyttöiset, ihmisen käyttöprofiilin oppivat multimedialaitteet, jotka ovat nopeilla langattomilla yhteyksillä kytkeytyneinä suuriin pilvipalveluihin, joissa kaikki data ja tieto sijaitsee. Nykyisten matkapuhelinoperaattoreiden tehtäväksi muodostuukin nopeiden ja luotettavien langattomien internet-palveluiden tarjoaminen.

Vaatekaappien sisältö tulee muuttumaan täysin. Kestävät, hyvistä kangaista ja materiaaleista räätälillä tehdyt asusteet tekevät paluun. Ihmisten vaatekaapin sisältö muodostuu pienestä, mutta hyvälaatuisesta ja moneen käyttötarkoitukseen sopivista vaatteista, jotka kestävät jopa vuosia. Suutari- ja räätälityö tekeekin paluun, ja ihmiset käyvätkin huollattamassa kenkiään sekä vaatteitaan. Myös erikoistuotteilta, kuten esimerkiksi lasten matkarattailta tullaan odottamaan pitkää kestävyyttä.

Puhdas ruoka, laadukkaat raaka-aineet ja kasvissyönti

Ruoka ja juoma löytävät vanhat linjansa. Ruoassa palataan perinteisten arvojen ja tekotapojen pariin. Kasvisruokailijoiden määrä lisääntyy räjähdysmäisesti terveyshuolien ja ympäristötietoisuuden nousun myötä. Lihasta tulee jälleen kerran viikossa nautittava herkku. Ruoan aitoja, oikeita makuja korostetaan jälleen. Natriumglutamaatti ja muut E-lisäaineet menettävät suosionsa, ja valmistajat lopettavat niiden käytön. Puhdas vuodenaikoja kunnioittava ruoka palaa niin ihmisten kuin ravintoloiden keittiöihin. Lähiruoan tuotanto tehostuu, kun jopa kaupunkilaiset perustavat omia pieniä kasvistarhojaan ja ruokaklubeja niiden ympärille. Kaukomailta tuodut elintarvikkeiden kulutus vähenee, mutta ei katoa. Ruoka-annoksissa suositaan muutamaa laadukasta raaka-ainetta ja makua monien sijaan. Pitkään niiden, jotka ravintopioneereina siirtyvät kohti puhtaampaa lähiruokaa, joutuvat maksamaan ruoastansa tehotuotannon ja maataloustukien takia enemmän, mutta lopulta tehotuotannon ja tukien loppuessa ruoasta tulee taas edullisempaa.

Suomalainen ravintolakulttuuri syntyy

Suomalainen ravintolakulttuuri, jossa kerran vuodessa käydään merkkipäivänä ravintolassa syömässä, muuttuu etelä-eurooppalaiseksi kulttuuriksi, jossa perheet käyvät töiden jälkeen yhdessä ulkona syömässä. Ravintolaruoan hinta myös halpenee kysynnän kasvaessa kohisten. Kahvilakulttuuri löytää uuden aallon, kun kaupungistumisen myötä asuntojen koot pienenevät ja kahviloista tulee yleisiä olohuoneita. Töiden siirtyessä internettiin myös osa toimistoista muuttaa kahviloihin ja kirjastoihin. Tarvetta varten syntyy jopa paikkoja, joista rauhallisen nurkkauksen voi vuokrata muutamaksi tunniksi töiden tekoa varten.

Suomi muuttuu palveluyhteiskunnaksi

Yhteiskunta siirtyy kohti palveluyhteiskuntaa. Ihmisten vapaa-ajalle löytyy taas arvo, ja kotisiivous- sekä elektroniikanasennuspalvelut löytävät tiensä kansalaisten koteihin. Hyvä äitinä tai isänä pidetään myös sellaisia, jotka eivät itse ruokaa lapsilleen laita, tai omaa aitaansa maalaa. Kotitalousvähennyksien kaltaiset verohelpotukset lisääntyvät, ja niiden merkitys kasvaa. Ei olekaan synti ja häpeä enää viettää vapaa-aikaa haluamallansa tavalla ja maksaa arjen askareiden tekemisestä.

Joululahjaksi ei anneta enää leluja ja käärepapereita vaan virtuaalisia kirjoja sekä leffalippuja. Kulutus siirtyy palveluista ja immateriaalisista hyödykkeistä nauttimiseen. Ihmiset siirtyvät spotifyn kaltaisten musiikkipalveluiden asiakkaiksi ja varsinainen cd-levyjen ja musiikkitiedostojen kauppa tyrehtyy. Ihmiset haluavat ostaa käyttöoikeuksia, eivät tuotetta itselleen. Sama tapahtuu myös elokuvien ja videopelien suhteen. Suurista video- ja pelivuokraamoista voi netin kautta vuokrata omat suosikkinsa ja pelata sekä katsoa niitä kuukausimaksun hinnalla.

Aika ja paikka menettävät merkityksensä

Liikkuvuus tuleekin olemaan tulevaisuuden yksi kulmakivistä. Minne ihmiset liikkuvatkin, heillä tulee olemaan mukana taskussa niin toimisto, luentosali kuin olohuonekin. Ajan ja paikan taju muuttaa muotoaan. Tärkeää ei enää ole missä ja milloin on, vaan koko elämä kulkee mukana. Internet ja materiaalisen kulutuksen radikaali väheneminen ovatkin muuttamassa maailmaamme enemmän kuin uskoimme.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart