Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, ja sen takia Suomen yleisin vahinkovakuutus. Vakuutusyhtiöiden maksutulo liikennevakuutuksista olikin vuonna 2004 noin 571 miljoonaa euroa. Vakuutus korvaa liikenteessä sattuneita henkilö- ja materiaalivaurioita. Kun omistat ajoneuvon, et tältä vakuutukselta voi välttyä, sillä poliisi aktiivisesti skannailee liikenteessä liikkuvien rekisterikilpiä tarkistaen, ovatko maksut maksettu ja vakuutukset kunnossa. Mutta mitä tulee huomioida kun ottaa liikennevakuutusta ja miten saada se kaikista edullisimmin? Lue lisää!
Vakuutus pakollinen lähes kaikissa ajoneuvoissa
Liikennevakutuus on pakollinen, lakisääteinen vakuutus, joka täytyy ottaa, mikäli mielii ajelemaan yleisille teille. Kaikissa rekisteröidyissä autoissa täytyy siis olla liikennevakuutus. Raitioliikenteen lisäksi ainoastaan hyvin hitaasti liikkuvat ajoneuvot, kuten traktorit ovat vakuutuksesta vapautettuja. Toki vakuutus on hyvä olla muutenkin kuin pakon takia, sillä liikenteessä tapahtui vuonna 2004 noin 89 000 vahinkoa, jotka liikennevakuutuksista maksettiin. Yhteensä vakuutusrahoja maksettiinkin vahingoista noin 360 miljoonaa euroa.
Liikennevakuutuksen bonus-järjestelmä
Pakollisuudestaan huolimatta vakuutuksen hintaan voi vaikuttaa, sillä hinnat vaihtelevat vakuutusyhtiöstä riippuen. Myös oma ajohistoria vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Mikäli yhtiö joutuu korvaamaan vahinkoja, nousee oman vakuutuksen hinta. Vastaavasti vuodet, joiden aikana vahinkoja ei satu, alentavat vakuutusmaksun hintaa.
Liikennevakuutuksissa noudatetaan ns. ankaran vastuun periaatetta, eli vakuutuksesta maksetaan vahingot, vaikka kukaan ei olisi syyllinen tapahtuneeseen. Liikennevakuutus ei kuitenkaan korvaa kokonaismääräisesti tai ollenkaan niitä vahinkoja, jotka ovat sattuneet rattijuopumuksen alaisena tai törkeän liikenteen vaarantamisen aikana. Tällöin maksumieheksi joutuu ajaja itse. Tyypillinen tapa luokitella autoilijoita, on vakuutusyhtiöiden oma bonus-järjestelmä. Esimerkiksi ensimmäisenä vahingottomana vuonna bonus-prosentteja kertyy 0, toisena vuotena 10%, seuraavana 5% ja niin edelleen. Vakuutusmaksut saa siis prosentuaalisen kertoimen mukaan halvemmalla. Mikäli yhtenä vuotena saattuu vahinko joka korvataan, alennetaan prosenttipisteitä esimerkiksi 20%.
Liikennevakuutuksen hinta määräytyy monien seikkojen perusteella. Vakuutuksen hintaan vaikuttavat ajoneuvon malli, ikä, ajetut kilometrit sekä kuljettajan ikä ja asuinpaikkakunta. Hintaan myös todennäköisesti vaikuttaa sukupuoli.
Halvin liikennevakuutus kilpailuttamalla
Liikennevakuutus kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa, sillä jo pienellä vaivalla voi säästää vuodessa useita satoja. Liikennevakuutusta kannattaa kysellä ensisijaisesti siitä yhtiöstä, jossa itsellä on jo muita vakuutuksia, sillä liikennevakuutus voidaan räätälöidä yhdeksi vakuutuspaketiksi, joka tiputtaa hintoja. Vakuutusten keskittäminen yhteen paikkaan voikin tuoda useiden satojen eurojen säästön vuodessa.Hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä rahalla saa. Liikennevakuutuksiin liitettävät vapaaehtoiset vakuutukset voivat sisältää hyvin erilaisia vakuutuspalveluita eri yhtiöiden välillä. Myös hyvitykset eli bonus-prosenttijärjestelmät vaihtelevat. Joillakin yhtiöillä yli 70% bonuksia useista vahingottomista vuosista ei saa, mutta toisilla yhtiöillä skaala ulottuu jopa 75%. Erityisesti nuorten, joilla bonus-tili ei ole karttanut vielä, kannattaa eri vakuutusyhtiöiden vertailu. Vuosikymmeniä ajaneen autoilijan kannattaakin todennäköisesti pidättäytyä vanhassa yhtiössä, jossa bonus-historia noteerataan alentuneiden maksujen muodossa.
Lue lisää: Kuningaskuluttajan juttu aiheesta