Lainan takaaminen

Lainan takaamisesta on varoitettu iät ja ajat. Mikäli laitat nimesi paperiit, ja takaat lainan, voi pahimmassa tapauksessa lainan maksaminen jäädä kontollesi, mikäli lainaa ei saada perittyä velalliselta. Sopimus onkin yleisesti ottaen varsin epäreilu takaajalle, sillä hän ei takaajaksi lähtemisestä hyödy.

Takaamista on kuitenkin harjoitettu läpi rahan historian, ja vielä nykypäivänäkin sitä harjoitetaan, vaikka takauksen suosio on selvästi laskusuuntainen. Miksi ihmiset sitten takaavat lainoja, ja kuinka takaus käytännössä toimii? Omaraha.org otti asiasta selvää…

Mitä on takaus?

Takaus tarkoittaa sitä, että oikeustoimikelpoinen henkilö tai taho lupaa kirjallisesti maksavansa lainatun rahan takaisin, mikäli velallinen ei siihen kykene. Takaus on nykyään varsin harvinaista, osin ihmisten lisääntyneen oikeustajun, ja osin lisääntyneen omaisuuden, jota käytetään lainan vakuutena. Takaaja toimiikin lainan eräänlaisena vakuutena.
Viime vuosikymmeninä ihmisten hallussa oleva omaisuus on kasvanut ennätysvauhtia. On ostettuja asuntoja, lomamökkejä, maapalstoja ja autoja. Tämän vuoksi henkilötakaaminen lainoille on muuttunut varsin harvinaiseksi.

Yleisimmin lainan vakuutena käytetäänkin esimerkiksi asunto-osakeyhtiön osakekirjoja, jotka asetetaan lainan jälkipantiksi. Useimmista rahoituslaitoksista saa myös lainaa kokonaan ilman vakuuksia. Myös auton käyttö lainan vakuutena on nostamassa suosiota. Mm. Sav-rahoitus tarjoaa nykyään mahdollisuutta kiinnittää oma auto vakuudeksi ja saada puolet auton reaaliarvosta lainana itselleen.

Yritysmaailmassa vielä paljon käytetty takaus onkin jo monesti historiaa yksityislainojen osalta, mutta mikäli todella haluavat asettua toisen henkilön lainan pantiksi, on syytä ottaa huomioon muutama asia.

Näistä paikoista lainaa ilman takaajia

Omalaina
Deal
Omalainan kautta saat järkevimmän lainan jopa 10 vuoden maksuajalla 50 000€ asti. Hakeminen ei maksa mitään eikä sido mihinkään.
Ostosraha
Deal
Ostosrahaa saat 400-10 000€ jopa vartissa tilille. Maksuaika 1-6 vuotta valintasi mukaan.
Lainaamo
Deal
Lainaamo on suomalainen rahoitusyhtiö, josta saat jopa 20 000€ ilman vakuuksia tai takaajia.

Lainan takaaaminen useilla eri tavoilla

Mahdollisuutta tehdä takaus on muutamia erilaisia.
Esimerkiksi ystävän, sukulaisen tai tutun lainan voi vakuuttaa henkilötakauksella, jossa takaaja vastaa velasta koko omaisuudellaan. Omavelkaisessa lainassa voi lainanmyöntäjä periä kokonaisuudessaan velan takaajalta.

Velan vakuudeksi on myös mahdollista asettaa myös toisen ihmisen omaisuutta. Tällöin toisen henkilön omaisuus voidaan myydä, ja myynnistä saaduilla rahoilla maksaa velka, tai osa siitä pois.

Panttauksen lisäksi on myös mahdollista tehdä käteistakaus, jossa ennen lainanmyöntämistä takaaja laittaa lainanmyöntäjän tilille käteistakauksen, jolla voidaan luottotappioriski minimoida. Käteistä voidaan myös palauttaa sitä mukaan, kun lainaa lyhennetään. Käteistakaukselle on myös mahdollista asettaa korko.

Pankkien suhtautuminen takauksiin onkin huomattavasti varautuneempaa kuin ennen 1990-luvun alun lamaa. Nykyään pankkilainojen takaukset ovatkin lähinnä täytevakuuksia, joilla osa lainan määrästä voidaan taata.

Apua! Ystäväni pyytää minua takaamaan lainansa…

On hyvä muistaa, että moni on menettänyt luottotietonsa takauksen takia. Edes hyvän ystävän lainaa ei kannata lähteä takaamaan, ellei ole varma että pystyy maksamaan myös hänen velkansa pois. Mikäli sinulla on omaakin velkaa pankissa tai muussa luototuslaitoksessa, tai taloudellinen tilanteesi on huono esimerkiksi lomautusten takia, ei omaan taloudelliseen tilanteeseen tulisi ottaa enää huoleksi muiden rahatilannetta.

Pitkäaikaisen ystävän pyynnöstä taata laina voikin olla vaikea kieltäytyä, mutta konsteja säilyttää sekä omat rahat että ystävyys on silti olemassa…

  • Rehellisyys on valttia, voit ystävällisesti kertoa, että et uskalla sekaantua muiden raha-asioihin.
  • Voit myös kertoa olevasi epäkelpo takaajaksi esimerkiksi liian suuren takausmäärän, maksuhäiriömerkinnän tai omien lainojen takia.

Älä ikinä takaa ventovieraiden tai puolituttujen lainoja! Et todennäköisesti näe enää rahojasi, tai rahat lainannutta uudestaan. Hurjin esimerkki Suomesta onkin naisesta, joka oli Skientologia-kirkkoon kuuluvan vaikutusvaltaisen miehen vaimo. Vaimo painostettiin vuosituhannen vaihteessa takaamaan 2,5 miljoonan markan edestä lainaa. Pankissa paperit oli tehty valmiiksi, ja uskonlahkon jäsenet jäivät kotiin lapsenvahdiksi, jotta nainen saataisiin mahdollisimman kivuttomasti ottamaan kontolleen suuri miljoonalaina. Loppuen lopuksi asiaa puitiin oikeudessa, ja Hovioikeus naisen onneksi vapautti hänet maksuvaateista.

Älä siis ikinä lähde takaamaan kenenkään vieraan lainaa. Yllä oleva esimerkki tosin osoittaa, että jopa aviomiehen lainojen ottamien kontolleen voi viedä oman henkilökohtaisen talouden syöksykierteeseen.

1 Comment
  1. Reply
    Susann Holopainen 11/04/2011 at 17:14

    Mistä löytää Takaajapalvelu.Saisimme kyllä lainaa pankista mutta kukaan ei uskaltaa tulla takaajaksi.Silti talon hinta on vain 173000,laina summa olis 184000euro.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart