Kuinka valita perintätoimisto?

Perintätoimistot auttavat yrityksiä saatavien hallinnassa. Ne siis perivät velkoja yrityksiltä, yhdistyksiltä tai yksityishenkilöiltä. Yleensä perintätoimiston palveluihin kuuluu laskutus- ja muistutuspalvelut sekä vapaaehtoinen ja oikeudellinen perintä. Perintätoimistot tarjoavat myös useita luotonhallintaan liittyviä palveluita ja kansainvälistä perintää.

Monet perintätoimistot ovat laajentaneet palveluitaan kattamaan myös luottopäätösten antamisen ja asiakkaan valinnan. Perintätoimistoilla on usein käytössään paljon tietoa eri yritysten ja yksityishenkilöiden luottohistoriasta, joten ne voivat tehdä asiakas- ja luottopäätöksiä tehokkaammin. Moni perintätoimisto myös ostaa saatavat yrityksiltä tai yksityisiltä ja tekee sitten voittoa niiden perimisellä.

Helpoin tapa saada selville vaihtoehdot perintätoimiston suhteen, on kilpailuttaa ne alla olevalla Lainaran lomakkeella. Lainara on sekä kuluttajien että yritysten palveluiden kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Sinulle palataan asiaan usean eri tarjouksen merkeissä.

Laskujen myyminen

Jos toimit B2B-bisneksessä, kannattaa miettiä olisiko perintätoimistoa järkevämpi ratkaisu myydä laskusaatava kokonaan pois. Näin saat rahaa kassaan saman tien eikä maksun tulemisesta tarvitse enää huolehtia. Asiakkaalle päin laskun myyminen (factoring) ei näy mitenkään, paitsi pienenä alaviitteenä laskussa. Laskun myymällä sen ostanut rahoitusyhtiö huolehtii myös sen perinnästä.

Rahoittaja.fi tarjoaa factoring-rahoitusta. Myymällä laskut voit muuttaa avoimet laskusaatavat käteiseksi nopeasti.

Perintätoimistoja riittää

Perintätoimistoja toimii Suomessa satoja. Pienempiä puljuja on syntynyt  etenkin pikavippiyritysten kylkeen, mutta perintätoimistoa valittaessa kannattaa luottaa tuttuun, isoon ja turvalliseen. Monesta pienemmästä perintäyrityksestä liittyy paljon ikäviä juoruja mitkä, totta tai eivät, tekevät hallaa brändille ja asiakassuhteelle. Kaikki tarinat eivät ole edes pelkkiä juoruja, myös suoranaisia rikkomuksia esiintyy usein.

Laskusaatavien perintä agressiivisestiKannattaa miettiä tarkkaan, haluaako itsensä ja asiakkaan väliin ylipäätänsä kolmatta osapuolta. Kuten usein sanotaan, vanhalle asiakkaalle on paljon helpompaa myydä kuin houkutella uusia. Mikäli yritys tulee hieman vastaan, voi lopputuloksena olla vuosia kestävä, hyvä liiketoimintasuhde. Perintätoimistot lähettävät usein turhankin tiukkasanaisia kirjeitä, jotka saattavat karkoittaa asiakkaat pois, vaikka maksuista selvitäänkin.

Kannattaa muistaa, että perintätoimistot tekevät voittonsa veloittamalla perintälain mukaisia perintäkustannuksia. Tämä ei välttämättä tarkoita ystävällistä ja joustavaa suhtautumista asiakkaaseen. Asiakas saattaa kokea itsensä loukatuksi, jos maksumuistutus perintätoimistolta tulee hyvin nopeasti eräpäivän jälkeen tai laskun kirjoittanut yritys ei ilmoita asiakkaalle etukäteen laskun olevan myöhässä.

Todennäköisesti tällaiselle muistutuksella saa paljon parempia tuloksia asiakkaan säilyttämisen näkökulmasta, kuin 14 päivää eräpäivän jälkeen lähetetyllä tiukkasanaisella ja asiakkaalle hintavalla muistutuskirjeellä.

”Toivottavasti olet ollut tyytyväinen saamiisi tuotteisiin! Olet varmaankin jo ehtinyt maksamaan laskusi, vaikka suorituksesi ei ole vielä ehtinyt rekisteröityä meille. Maksusuorituksen näkyminen meillähän vie aina kolme pankkipäivää.
 
Mikäli olet kuitenkin suorittanut maksusi jo yli neljä arkipäivää sitten, pyydämme sinua ottamaan meihin välittömästi yhteyttä ja viestittämään milloin, mille tilille ja millä viitteellä suoritus tehtiin, niin voimme selvittää asian yhdessä.
 
Jos olet sattunut unohtamaan laskun maksun tai kadottamaan sen, ei hätää! Sinulla on vielä viikko aikaa maksaa se ennen kuin saat meiltä muistutuskirjeen. Tässä tulevat laskusi tiedot”

Hyvä perintätapa

Hyvän perintätavan mukaan maksamattomasta laskusta tulisi ensin ilmoittaa velalliselle ja kehottaa häntä maksamaan lasku vapaaehtoisesti. Kaksi viikkoa eräpäivän jälkeen voidaan lähettää velalliselle muistutus, johon voi lisätä huomautuskuluja enintään 5 euroa. Kannattaa muistaa, että perintätoimistolla on samat valtuudet kuin millä tahansa muulla yrityksellä. Perintätoimisto ei voi tunkeutua kotiin ja viedä televisiota, perintätoimisto ei saa uhkailla maksuhäiriömerkinnällä heti eräpäivän jälkeen.

Perinnässä ei saa aiheuttaa velalliselle kohtuuttomia kuluja tai haittaa, vaarantaa velallisen yksityisyyttä tai antaa harhaanjohtavia tietoja. Sallitut velalliselle aiheutuvat kustannukset ovat seuraavat: (päivitetty 11.10.2016)

 1. Maksumuistutuksesta 5 euroa ja eräpäivän siirrosta 5 euroa.
 2. Maksuvaatimuksesta (perintälain 5 §:ssä tarkoitetusta) 14 euroa jos saatavan pääoma on 100 euroa tai vähemmän, 24 euroa jos pääoma on 100-1000 euroa ja 50 euroa jos pääoma on yli 1000 euroa.
 3. Toisessa maksuvaatimuksessa kulut saavat olla puolet ensimmäisestä eli 7€, 12€ ja 25€.
 4. Suoraan ulosottokelpoista saatavaa (eli esim. kulutusluottoa, parkkisakkoa tai sairaalamaksua) koskevasta maksuvaatimuksesta kulu voi olla 14 euroa.
 5. yhdessä velallisen kanssa laaditusta koko jäännössaatavan kattavasta kirjallisesta maksusuunnitelmasta 20-50 euroa riippuen velan suuruudesta. Jos velan suuruus on 100-1000€, maksu saa olla 30€.

Muutama kysymys perintätoimistolle

Perintätoimistot laskuttavat usein vain, mikäli perintä onnistuu. Osa perintätoimistoista ei laskuta velkojalta mitään, kaikki kustannukset syntyvät velalliselle. Samoin joillain perintätoimistoilla toimintaan kuuluu kiinteä vuosimaksu, toisilla ei. Kaikista näistä seikoista kannatta kysyä, kun valitsee perintätoimistoa. Selvitä myös seuraavat asiat:

 • Onko teillä asiakkaita minun alaltani?
 • Onko teillä referenssiä, jonne voisin olla yhteydessä?
 • Toimitteko ”ei veloitusta ellei tulosta” –periaatteella?
 • Mikä on teidän tilityskäytäntönne?
 • Miten raportointi toimii?

Varmista myös, että perintätoimistolla on kokemusta yritysvelokojen tai kuluttajavelkojen saralta, riippuen kummalla puolella toimit.

Parasta on valita yhteistyökumppani Suomen Perimistoimistojen liiton (SPL) jäsenyrityksistä www.perimistoimistojenliitto.fi.

Jos haluat tutustua aiheeseen tarkemmin, kannattaa lukaista WSOY:n toimittama kirja perinnästä ja luotonhallinnasta.

Muutama perintätoimisto

Esittelemme tässä muutaman tunnetun perintätoimiston.

Intrum Justitia

Intrum Justitia Oy on perintä- ja asiakashallinta-alan asiantuntijayritys. Intrum Justitia nopeuttaa yritysten ja yhteisöjen rahankiertoa ja minimoi luottotappioita sekä kotimaassa että ulkomailla. Intrum Justitian toimeksiantajina on noin 18 000 yritystä ja yhteisöä ympäri Suomea, lähes kaikilta toimialoilta.

iKassa
iKassa on täysin kotimainen saatavienhallintaan erikoistunut yritys. iKassa on osa Risicum Oyj -konsernia, joka omistaa myös Risicum ja OK Money pikalainayritykset.

OK Perintä

OK Perintä on Suomen suurin yrittäjävetoinen perintätoimisto. OK Perintä on Suomen ainoa puhelinperintään erikoistunut perintätoimisto. Yrityksen hallituksessa istuu yrityksen perustajat mutta muuten omistuspohja on epäselvä.

Duetto Group

Jo yli 20 vuotta toiminut Duetto Group on edelläkävijä sähköisessä perinnässä. Dueton järjestelmät on nopeaa ja yksinkertaista integroida taloushallinnon ohjelmistoihin. Asiakkaat hyötyvät henkilökohtaisista asiantuntijapalveluista ja voivat tarvittaessa käyttää hyödykseen myös yrityksen laajaa yhteistyöyritysten verkostoa.

Lindorff Oy

Pääkonttori on Turussa, muut toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kouvolassa. Lindorff Group Ab on yksi Euroopan johtavia luotonhallinnan palveluntarjoajia, ja toiminut yli 100 vuotta. Lindorff-konserni syntyi norjalaisen Lindorff Holding AS:n (1898) ja suomalaisen Contant Oy:n (1966) yhdistyessä 2003.

Lindorf Oy Pikaperintä satunnaisiin saataviin

Lindorf Oy tarjoaa perintää myös Pikaperintä nimisellä palvelulla. Palvelu soveltuu satunnaisten saatavien perimiseen nopeasti. Palvelu on tarkoitettu riidattomille perittäville yksityiseltä tai yritykseltä. Lindorf Pikaperintä on Lindorf Oy:n omistama perintätoimisto.

Onko sinulle kokemusta perintätoimistoista velkojana tai velallisena?

Onko sinulla ikäviä kokemuksia perintätoimistosta, joka peri sinulta saatavia? Kommentoi tätä artikkelia ja kerro tarinasi, niin ehkä joku yritys valitsee viisaammin ja maailma on kuluttajille hieman mukavempi paikka.

Oletko yrittäjä? Kerro mitä arvostat perintätoimistossasi. Mikä onnistui ja mikä meni pieleen nykyisen tai entisen perintätoimiston kanssa.

8 Comments
 1. Ainakaan Lindorffia ei kannata valita. Laillistettua ryöstä, kohtelevat asiakkaita kuin jotain roskasakkia.

 2. En missään nimessä suosittele Lindorffia saatikaan Intrum Justitiaa.
  Ajallaan maksetusta tk-laskusta, tuli perintäkirje, joka kaupungin toimesta kumottiin aiheettomana, mutta intrum justitia + Lindorf jatkoivat perintää vaikkei toimeksiantoakaan ollut, syynä oli heille koituneet ”kustannukset”.

 3. Direct Perintä tuntuu toimivan hyvin. Pieni ja ehkä siksi joustava perintätoimisto. Pääsin sopuun maksuajasta.

 4. Turussa on myös Pappila-Penkkala Group Oy mistä saa hyvää palvelua.

  Pappila Penkkala Group

 5. Itse suosin vain kotimaisia toimijoita. Esimerkiksi suomen perintätoimisto oy:n kautta olen saanut apua vuokran perinnässä.

  http://www.suomenpt.fi

 6. Meillä käytössä nykyään Pappila Penkkala Group. Kotimainen ja tosi asiakaslähtöinen ainakin meille… http://www.pappila-penkkala.fi

 7. On kokemuksia velallisena,useat perintätoimistot perivät samaa laskua.Niistä ei pääse koskaan eroon.Nyt aion tehdä facebookissa veloistani julkisen.Silloin näkyy suoraan miten Suomen perintätoimistot pyörittävät samaa laskua toiselta toiselle.Nimeni on muutenkin mennyt aikaa sitten eikä sillä enää ole väliä mitä teen.

 8. Itse tietenkin olen osan veloista aiheuttanut osa on sitten lasku joka ei ole saapunut ollenkaan perille.Ei tässä muuta kun kertoo rehellisesti asiansa.Tuo vain on kumma juttu kun on joutunut sairaalaan ja asuu toisessa maassa laitetaan sieltä lasku vaikka EU kortti on esitetty.Luin eräältä sivulta en kyllä ole ensimmäinen jolle noin tapahtuu.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart