Analyysi: Kuinka Nokian käy?

Nokian kurssi on heitellyt vuoristorataa sen jälkeen, kun Nokian toimitusjohtaja Stephen Eloph iloitti yhteistyöstä Microsoftin kanssa. Yhteistyö otettiin ristiriitaisesti vastaan. Vaikka matkapuhelin- ja ohjelmistojätin yhteistyötä näin periaatteessa pidettiinkin hyvänä vetona, nousi esille epäily Nokian asemasta altavastaajana. Yhteistyön myötä Nokia siirtyy käyttämään pääsääntöisesti Microsoftin Windows Phone 7 – mobiilikäyttöjärjestelmää. Tästä yksinoikeudesta Microsoft maksaa Nokialle sopimuspalkkiota 750 miljoonaa euroa. Mobiilialan asiantuntijat ovatkin pitäneet sopimusta varsin huonona Nokialle. Stephen Elophin motiiveja, joka ennen suomalaisjätin palvelukseen siirtymistä työskenteli Microsoftille, on jo ehditty kyseenalaistaa. On jopa puhuttu että Elophin linja toimistusjohtajana palvelisi enemmän entistä työnantajaansa kuin nykyistänsä. Joka tapauksessa muutoksia on luvassa. Suomessa Salon tehdas lukuunottamatta käynnistetään yt-neuvottelut ja kipeitä potkuja ja kultaisia kädenpuristuksia onkin luvassa.

Yhteistyö Microsoftin kanssa tulee olemaan kivikkoinen. Tällä hetkellä Nokia on ajamassa alas symbian-puhelimiensa tuotantoa, ja vuodesta 2011 voikin tulla ennätyksellisen huono, sillä kuluttajat mieluummin ovat ostamatta symbian-puhelimia kuin ottavat riskin ja sijoittavat rahansa teknologiaan, johon ei kohta enää päivityksiä saa.
Paljon kohuttu, mutta todennäköisesti raakileeksi jäävä Meego on myös siirtymässä historiaan. Vaikka kyseessä on open source-projekti, tulevat uudet yhteistyökuviot Microsoftin kanssa viemään resursseja Meegon kehittylystä muualle. Harmi, sillä Meegosta olisi voinut hyvinkin olla moneksi.
Microsoftilla ja Nokialla on hurja matka saavuttaa pahimpien kilpailijoiden Applen sekä Googlen markkinaosuudet älypuhelinmarkkinoilla. Windowsin Phone 7 – mobiilikäyttöjärjestelmän osuus älypuhelinsovellusmarkkinoista on vain muutamia prosentteja, ja symbianin käyttäjistä vain osa tulee vannomaan valmistajauskollisuuttaan Nokialle. Windows Phone 7:ssä erityisesti moniajon puute sekä erityisesti sovellusten vähyys tuleekin olemaan suuri haaste uudelle yhteistyölle. Tällä hetkellä Googlen Android-käyttöjärjestelmästä onkin tulossa yhä selvemmin ensimmäisen älypuhelinaallon kiistaton voittaja Applen iOS:n tullessa hyvänä kakkosena. Vielä huimia markkinaosuuksia pitävä symbian tulee kokemaan mahalaskun, ja Phone 7:sta on pakko tarjota jotain, mihin vapaan kehittelyn Android ei pysty.
Nokialla oli kaksi vaihtoehtoa; siirtyä Samsungin tapaan kehittelemään hyviä android-puhelimia, tai lähteä tekemään jotain täysin uutta, ja nyt onkin näytönpaikka vanhan kännykkäjätin näyttää, että hyvälaatuiset puhelimet ja innovatiivisuus ovat vielä voimissaan.

1 Comment
  1. Meegosta on puhuttu, että se ei jäisi kyllä mitenkään ”historiaan” vaan jokin laitejulkaisu tullaan vielä näkemään. Seuratkaa Nokian johtajien lausuntoja, niistä ilmenee aika paljon.

    Markkinaosuudet WP7:lla ovat kasvussa, vaikka Nokian Winukka-puhelimia ei vielä olla julkaistukaan. Kuitenkin kyseessä on täysin toimiva ja hyvin yksinkertainen käyttis, joka tulee vielä yllättämään monen epäilijän.

    Toivotaan, että kaikki kääntyy oikeinpäin, siihen on pakko uskoa!

    terveisin,
    Osakkeenomistaja

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart