Kotivakuutus

Kotivakuutuksen hankkiminen tuppaa usein unohtumaan. Matkan ajaksi päälle jätetty vesihana muuttaa kotiinpaluun riemun toiveiksi olla siellä, missä pippuri kasvaa, kun yli tulvinut vesi on löytänyt tiensä läpi kaikkien kerroksien kellariin asti.

Uuteen asuntoon muutettaessa on myös syytä tarkistaa kotivakuutuksen ehdot. Myös Kotivakuutuksen kilpailutus muutaman vuoden välein saattaa tuoda selviä säästöjä, vakuutusyhtiöiden usein unohtaessa vanhat asiakkaansa keskittyessään vain uusien asiakkuuksien metsästykseen.Helpoiten vakuutat lintukotosi mikäli asut kerros- tai rivitalossa vuokralla tai osakkaana. Tällöin sinun tarvitsee vakuuttaa ainoastaan irtaimistosi. Tällöin asuntoyhtiö vakuuttaa kiinteistön. Mikäli asut omakotitalossa, sinun tulee vakuuttaa myös koko rakennus sekä mahdollinen pihapiiriin kuuluva omaisuus.

Asunnossa mahdollisesti olevat turvalukot sekä hälytyslaitteet vähentävät vuositasolla jopa useita kymmeniä euroja kotivakuutusmaksua.

Omaan asuntoon muuttavat nuoret eivät muista hankkia kotivakuutusta

Kun linnut lentävät pesästä ja muutto pois vanhempien luota omaan asuntoon on edessä, kotivakuutuksen hankinta tuppaa unohtumaan. Kun nuoret ovat tottuneet siihen, että vanhemmat hoitavat juoksevat asiat ja menot, ei muisteta omaa vakutuusturvaa tarkistaa. Vanhempien vakuutus ei jälkikasvua, mikäli he ovat muuttaneet toiseen osoitteeseen.
Vakuutusyhtiöiden hakiessa pitkäaikaisia uusia asiakkaita, ne tarjoavat alle 30- vuotiaille huomattavan edullisia kotivakuutussopimuksia.

Esimerkki: Tapiola tarjoaa 22- vuotiaalle, pk-seudulla 60 neliöisessä kerrostaloasunnossa asuvalle nuorelle kotivakuutusta alennetulla omavastuulla hintaan 70 € (ensimmäinen vuosi), kun iäkkäämmät joutuvat maksamaan kolmisenkymppiä enemmän.

Mitä kotivakuutus korvaa?

Vakuutusyhtiöiden tekemien riskikartoitusten muuttuessa vaihtuvat myös vakuutusehdot. Vakuutusyhtiöillä on oikeus tehdä joitakin muutoksia vakuutusehtoihin ilman konsultaatiota vakuutuksen ottajalta. Yhtiöt tiedottavat näistä muutoksista postitse. Tämä on verrattavissa sähköyhtiöiden käytäntöön muuttaa hinnoitteluansa pelkälle ilmoituksella. On ensiarvoisen tärkeää lukea tarkkaan vakuutuksia koskevat muutokset. Yleisesti vakuutusehdoista löytyy rajoitusehtoja asioista joita kotivakuutus ei korvaa.

  • Luonnonilmiöt (tulvat, vedenpinnan nousu, yleisesti myrskyvauriot ovat myös ei-korvattavia)
  • Eläinten aiheuttamat tuhot (tuhoeläinten kuten rottien aiheuttamat tuhot, seuraeläinten raapimisjäljet, villit eläimet)
  • Rakennus- ja materiaalivirheistä johtuvat korvausvaatimukset
  • Omaisuuden katoaminen
  • Varkaudet (Varkauksien paikkansapitävyys voi olla vaikea todentaa, koska todistustaakka on vakuutuksen ottajalla)

Vakuutuksen sopimuksiin on myös sisällytetty suojeluohjeet joita tulee noudattaa, jotta tapahtunut vahinko korvataan täysimääräisesti. Suojeluohjeita ovat mm. tupakoinnin välttäminen sängyssä, ovien lukitseminen ja kodinkoneiden käyttöohjeiden noudattaminen sekä muita maalaisjärjellä pääteltävissä olevia ohjeita. Mikäli suojeluohjeita ei noudateta, voidaan vakuutuskorvaus pidättäytyä maksamasta, tai se voidaan suorittaa alennetusti.

Vakuutuksien keskittäminen

Vakuutusyhtiöt haluavat sinun keskittävän kaikki vakuutukset heille, ja olla täyden palvelun talo. Keskittäminen tuo usein selvää säästöä, mutta usein mukana myös vakuutuksia, joita et ajatellut hankkivasi. Oma vakuutustarve kannattaa itse kartoittaa, ja miettiä, tarvitsetko esimerkiksi henkivakuutusta, jos sinulla ei ole lapsia, tai puolisosi tulot ovat omiasi reilusti suuremmat. Myös matkavakuutus saattaa osoittautua tarpeettomaksi mikäli tulot tai aika eivät riitä matkailuun.
Vakuutuksiin sisältyy enimmäiskorvausmäärä irtaimistoja, seiniä ja lattioita sekä muuta omaisuuden suojaa kohden, joten lisävakuuden hankkiminen muualta voi olla kannattavaa, mikäli asunnossa on erityisen arvokasta tavaraa. Vakuutuksien keskittäminen ja pitkäaikainen asiakkuus yhdessä vakuutusyhtiössä voi poikia hyviä etuja, kuten omavastuuosuuden vähentymisen tai poistumisen, mikäli peräkkäisiä vahingottomia vuosia on useita.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart