Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verovähennys, jota voi saada asunnon- ja vapaa-ajan asunnon kunnostustöistä sekä hoiva-, kotitalous- ja siivoustöistä. Vähennys pienentää täysimäärisesti maksettavien verojen määrää, joten se ei pienennä ansiotuloja.Kotitalousvähennyksessä onnistuukin vähentäminen kätevästi niin siivous-, kodinkunnostus- kuin esimerkiksi digiboksin tai Kotitalousvähennys otettiin kokeilukäyttöön Etelä-Suomen-, Oulun- ja Lapin läänissä vuonna 1997, josta se hyväksitodettuna levisi muutamaa vuotta myöhemmin koko maan kattavaksi verovähennykseksi.

Mitä voin vähentää kotitalousvähennyksessä?

Kotitalousvähennystä saa yksityishenkilö, joka maksaa palkkaa kotisiivouksesta, peruskunnostuksesta, hoivatyöstä tai kunnossapidosta. Palkan voi maksaa myös työkorvauksena. Etua voi käyttää niin omaan asuntoon kuin vapaa-ajan asuntoonkin. Kodintekniikan asennustyöstä saa myös kotitalousvähennystä. Tämän piiriin kuuluvat esimerkiksi digiboksin, tietokoneen tai tv-antennin asennus. Uudisrakentamisesta ei vähennystä saa. Kotitalousvähennystä saa vuoden aikana enintään 3000 euroa henkilöä kohti. Pariskunta saakin vähennysoikeutta yhteensä 6000 euroa.

Suomen joustavin kotisiivous. Tilaa tarpeen mukaan. Hinta 30€/h.

Kotitalousvähennystä on haettava itse. Työt ja sivukulut tulee merkitä esitäytettyyn veroilmoitukseen. Vähennys tulee suoraan verosta, ja verohyöty tulee veronpalautuksena.

Kotitalousvähennystä voi hakea myös etukäteen, jolloin vähennys kohdistuu ennakonpidätysprosenttiin. Veroilmoituksessa tulee kuitenkin ilmoittaa työn määrä ja sivukulut. Lisätietoja kotitaloustuoen hyödyntämisestä löydät esimerkiksi tästä artikkelista: Kotitalousvähennyksen ABC.

Esimerkkejä kotitalousvähennyskelpoisista palveluista:

  • Ostosapu
  • Asiointipalvelut
  • Kotisiivous
  • Kylpyhuone-,keittiö-,katto-,pintaremontti.
  • Hoiva-/hoitotyö.
  • Tietotekniikka-apu

Kuinka paljon voin vähentää?

Vähentää voi 60% arvolisäverollisesta työkorvauksesta mikäli palvelut on hankittu ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä tai yksityisyrittäjältä. Urheiluseuroilta tai muilta yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä ja järjestöiltä ostettuja palveluita voi myös vähentää 60% verran. Esimerkiksi jos käyttää 300 euron edestä kotisiivouspalveluita, saa siitä kotitalousvähennystä 80 euroa. Mikäli kotitalous palkkaa henkilön tekemään esimerkiksi kotisiivousta, voi palkasta ja siihen liittyvistä työnantajan kuluista vähentää 30%. Kannattaakin ensisijaisesti hankkia kodinpalvelut yritykseltä tai y-tunnuksen omaavalta yksityisyrittäjältä, jolloin täysimittaisen verovähennysedun saa käyttöönsä. Valitettavasti työhön tarvittavista tavaroista ja matkakuluista ei vähennyksiä saa. Myös kaikki työ tulee tehdä itsensä tai lähisukulaisensa kotona. Voit tehdä kotitalousvähennyksen kun kutsut kotiisi tietokoneenkorjaajan korjaamaan koneesi, mutta mikäli viet viallisen laitteen liikkeeseen korjattavaksi, ei vähennystä saa.

Kotitalousvähennyksen omavastuu

Kaikissa kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvissa palveluissa on 100 euron omavastuuosuus. Vähentää voi vasta, kun 166,67€ verran työlaskua on kertynyt kalenterivuoden aikana. Kotitalousvähennystä kannattaakin hyödyntää vasta, kun säännöllisesti käyttää esimerkiksi kotisiivouspalveluita.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart