Kirjanpitäjä – näin valitset oikean kirjanpitäjän

Yksin yrittäjälle, pienelle toiminimelle tai ammatinharjoittajalle kirjanpito voi nousta isoksi ongelmaksi. Sen kun pitäisi olla enemmän kuin vain debit ja credit, tulot ja menot. Arvonlisäverovelvollisena on pidettävä kirjaa eri myydyistä artikkeleista ja niiden verokannoista.

Kaiken hallinnointia varten on nykyään monenlaisia ohjelmia ja automatiikkaa, mutta sellainen tuppaa maksamaan. Täytyy ottaa huomioon minkälaista oma liiketoiminta on ennen kuin investoi hienoihin ja kalleisiin laitteisiin ja laitteistoihin.

Monen yrittäjän arkea voisikin usein tulla kyseeseen kirjanpitäjä, joka päivän päätteeksi tai uuden aluksi laittaa kuitit järjestykseen ja tiedot exceliin. Isommassa yrityksessä kirjanpitäjä on jo välttämättömyys. Hän voi hoitaa kirjanpidon lisäksi palkanlaskentaa, sisäänostoa/varaston täydennystä ja valvontaa sekä vuotuiset veroilmoitukset sekä kuukausittaiset alv-ilmoitukset.

Kirjanpitäjä huolehtii että tilit ovat kunnossa verotarkastuksen tapahtuessa. Kirjanpitäjä ei kuitenkaan ole samalla tavoin velvollinen työstään tai pätevä syntipukki toisin kuin tilintarkastaja.

Kirjanpitäjää harkitessa on hyvä miettiä yrityksen tarpeita. Jos kyse on yksinkertaisesta laskennosta voi tulla kyseeseen sukulaisen tms. palkkaaminen ja nopea perehdytys toimintaan. Kääntyessä ammattilaisten puoleen on kuitenkin parempi lähteä liikkeelle tilitoimistosta kuin yksityisen kirjanpitäjän palkkaamisesta. Kirjanpitäjän sairastuminen voi nimittäin jäädyttää toiminnan pahasti ja aiheuttaa ikäviä harmaita hiuksia ja pahimmassa tapauksessa sotkea aikataulut pitkäksi aikaa.

Kirjanpitäjän työ on myös sen verran yksinkertaista ja vähäistä pienessä yrityksessä että täysipäiväisen kirjanpitäjän palkkaus ei usein tule kyseeseen. Tilitoimistolla on paremmat resurssit jakaa töitään ja niissäkin usein saa silti hyvin henkilökohtaista palvelua.
Palvelu onkin tärkeä huomioida. Tilejä värkätessään tarkka silmä voi löytää parantamisen varaa liiketoiminnassa, kohtia joista leikata, tehostamisen paikkoja, kulureikiä, saneerauksen tarvetta. Koulutetulla kirjanpitäjällä on tässä tapauksessa isompi etu verrattuna viisitoista kesäiseen siskon serkun kaimaan joka on ajatellut opiskella merkonomiksi.

Kirjanpitoa ei yrittäjä voi laiminlyödä. Eikä pidä. Hyvä kirjanpito on loistava työkalu tutkia omaa liiketoimintaa, sen syklisyyttä, sesonkeja, heikkouksia ja vahvuuksia. Tarkasta ja monipuolisesta hoidettuna siitä löytyy hyvin liikkuvat tuotteet ja hyllyssä makaavat.
Se ei tietenkään kerro kaikkea. Sisäänheittotuote ei välttämättä ole hinnan noston arvoinen. JA jotain huonosti liikkuvaa tuotetta voi silloin kun se menee kaupan myydä erinomaisella katteella.

Sitä saa mistä maksaa, tässäkin yhteydessä, jos kirjanpito toimisto on runnonut omat taksansa alas, se helposti tarkoittaa että kukin työntekijä on ylityöllistetty, jolloin he saattavat sortua kulmien oikomiseen ja mutkien suoristamiseen tai yksinkertaisesti tehdä virheitä. Kannattaa kysyä muilta yrittäjiltä vinkkejä ja suosituksia. Eikä ostaa sikaa säkissä.

Yrittäjän pitääkin huolehtia että tilejä seuraa liiketoiminnan ymmärtävä henkilö ja mitä pienemmästä yrityksestä on kyse sitä tarkemmin yrittäjän tai yrittäjien tulee osallistua aktiivisesti kirjanpidon seurantaa. Kirjanpito tulisikin nähdä yrityksen kehittämistyökaluna, eikä rasitteena jota pidetään verokarhun pelossa. Hyvä kirjanpito on mahdollisuus!

2 Comments
  1. Kiva kirjoitus, kiitos tästä!

    Olisi unelmieni täyttymys, jos voisitte kirjoittaa vielä artikkelin siitä, miten valita hyvä asianajaja?

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart