Kevytyrittäjyys – näin ryhdyt yrittäjäksi ilman byrokratiaa

Mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa? Kannattaako valita kevytyrittäjyys vai toiminimi? Entä voiko kevytyrittäjä nostaa palkkaa? Viime vuosina Suomeen on saapunut yhä useampia verkkopalveluita, jotka auttavat suomalaisia yrittäjähenkisiä ammattilaisia aloittamaan toiminnan ilman vaativaa byrokratiaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa ja kenelle se sopii.

Kevytyrittäjyys tuo joustoa yrittäjyyteen

Kevytyrittäjä ei ole lain edessä varsinainen yrittäjä, vaan palkansaaja. Tästä on monia etuja työntekijälle. Tärkeimpiä etuja ovat kirjanpitovelvollisuuden puuttuminen ja byrokratian, kuten eläkemaksujen puute. Kevytyrittäjät voivat pyörittää yrittäjämäistä toimintaa, etenkin silloin, jos toiminta on pienimuotoista eikä oman yrityksen perustaminen tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Miten laskutuspalveu toimii?

Kevytyrittäjille tyypillinen piirre on laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta. Yksi esimerkki tällaisesta laskutuspalvelusta on UKKO.fi. Ennen työn aloittamista työntekijä avaa palveluun käyttäjätilin. Tilin voi avata maksutta, eikä mitään kuukausimaksuja ala juosta. Tilin avaaminen ei sido palvelun käyttäjää mihinkään, mutta jos haluat että vakuutuksesi astuvat voimaan, sinun pitää ilmoittaa aloittavasi työt verkkopalvelussa, ennen kuin lähdet työstämään projektiasi.

Mistä laskutuspalvelu saa sitten rahansa? Laskutuspalvelu veloittaa palvelumaksun jokaisesta palkan nostosta. Tämä on yleensä noin 5% laskusi summasta + alv. Laskutuspalvelu hoitaa kaikki lakisääteiset byrokratiavaiheet ja huolehtii esimerkiksi vastuuvakuutuksestasi sekä tapaturmavakuutuksestasi. Työn tehnyt henkilö täyttää verkkolomakkeen laskutuspalvelussa ja kun laskutuspalvelu on tarkistanut sen, lasku lähtee heidän kauttaan asiakkaasi sähköpostiin. Laskun lähettäjänä näkyy laskutuspalvelun nimi, esim. Ukko tai Eezy työn suorittajan puolesta.

Sinun kannattaa huolehtia siitä, että olet lähettänyt verokorttisi laskutuspalveluun ennen ensimmäistä palkanmaksua. Ellet ole lähettänyt verokorttiasi ajoissa, palvelu joutuu veloittamaan sinulta korkean ennakonpidätyksen, jonka saat takaisin toivottavasti veronpalautuksena.

Miten kevytyrittäjäksi aletaan?

Suomesta löytyy jo jonkin verran laskutuspalveluita, joiden kautta kevytyrittäminen onnistuu. Koska kevytyrittäjäksi lähtevän ei tarvitse perustaa yritystä, tehdä perustamisilmoitusta, valita ja hakea yrityksen nimeä tai päättää yhtiömuotoa, saati kirjoittaa yhtiösopimusta, toiminnan aloittaminen on nopeaa. UKKO.fi -palveluun voi avata tilin muutamassa minuutissa ja aloittaa työt. Kevytyrittäjälle ei koidu laskutuspalvelusta mitään kuukausimenoja, kuten jäsenmaksuja palvelun käytöstä, voit avata tilin itsellesi vaikka saman tien ja aloittaa työt vasta sitten, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Kun olet valmis aloittamaan työt, sinun pitää tehdä työn aloittamisilmoitus, jos käytät UKKO.fi -palvelua. Tämän jälkeen vakuutuksesi astuvat voimaan. Tässä verkossa tehtävässä ilmoituksessa mainitaan tehtävään liittyvän työn kuvaus, toimeksiantaja sekä työn suorituspaikka. Jos olet laskuttanut samoista töistä viimeisen kahden kuukauden aikana, uutta ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Kevytyrittäjyys ja verotus

Voit valita itse, minkä verokortin annat laskutuspalvelulle. Jos kyseessä on ainoa työsi, kannattaa käyttää päätoimen verokorttia. Jos kyseessä taas on toinen työsi, käytä siinä tapauksessa sivutuloverokorttiasi. Jos käytät päätoimen verokorttia ja kevytyrittäjyys on ainoa työsi, maksat luonnollisesti alempaa veroprosenttia. Voit lähettää verokortin yleensä sähköisenä laskutuspalveluun. Kevytyrittäjän tulot verotetaan täysin ansiotuloina.

Arvonlisävero vai ei?

Arvonlisäverovelvollisuus on yksi kevytyrittäjyyden haittapuolista. Tavallisesti yritystä perustaessa arvonlisäverovelvollisuus alkaa kun 10 000 euron liikevaihto ylittyy. Valitettavasti tämä sama sääntö ei kuitenkaan auta kevytyrittäjää. Syy tähän on se, että laskutuspalvelun liikevaihto ylittää tuon 10 000 euron rajapyykin varmasti, joten kevytyrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäveron. Lisäksi jos perustaisit perinteisen yrityksen, 30 000 euron liikevaihtoon asti olisit oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä joutuu huomioimaan arvonlisäveron jo työtään hinnoitellessaan. Tällä ei käytännössä ole juuri merkitystä, mikäli myyt palveluita ainoastaan yrityksille.

Kuuluuko kevytyrittäjästä maksaa työnantajamaksuja?

Kaikesta työstä kuuluu aina maksaa työnantajamaksuja. Mutta koska kevytyrittäjä ei ole varsinaisessa työsuhteessa toimeksiantajansa kanssa, laskutuspalvelu sosiaaliturva- ja vakuutusmaksut suoraan asiakkaan maksamasta laskusta. Tämä on kevytyrittäjälle sekä toimeksiantajalle kätevä toimintamalli, sillä se vähentää kummankin osapuolen byrokratiaa selvästi. Toisaalta se vähentää työntekijälle käteen jäävää summaa jonkin verran, joka pitää jälleen ottaa huomioon hinnoitteluvaiheessa.

Kevytyrittäjän palkka

Kevytyrittäjän palkanmaksu on yksi toimintamuodon eduista, sillä rahaa voi nostaa käyttöönsä joustavasti silloin kun sitä tarvitsee. Kaikki laskut kulkevat laskutuspalvelun välityksellä. Kun asiakas maksaa laskun tehdystä työstä, kevytyrittäjä voi nostaa rahat palvelusta itselleen. Sykli toimii siis nopeammin kuin tavallisissa palkkatöissä ja tuo joustoa talouden suunnitteluun. Kevytyrittäjä voi nostaa useamman palkan kerrallaan isompana summana tai siirtää rahat käyttöön nopeasti pienempinä summina.

Useamman palkan yhdistäminen isommaksi summaksi saattaa olla taloudellisempi vaihtoehto, sillä laskulle tulee aina minimiveloitus. Joka tapauksessa useimmat laskutuspalvelut käsittelevät palkkapyynnöt muutamassa päivässä. Jotkut Suomen markkinoilta löytyvät laskutuspalvelut tarjoavat myös välitöntä palkanmaksua jo laskun lähetyspäivänä, eli eräänlaista ennakkopalkkaa. Tällöin palvelusta veloitetaan lisämaksu palvelumaksun muodossa. Ennen tilille saapumistaan, palkasta on vähennetty ennakonpidätys, työnantajamaksut, mahdollinen YEL-maksu ja laskutuspalvelun perimä palkkio.

Vakuutukset

Vuonna 2017 päädyttiin linjaukseen, että kaikki kevytyrittäjät kuuluvat YEL-vakuutuksen piiriin. Mitä tämä tarkoittaa sitten käytännössä? Tämä tarkoittaa, että työntekijä kuuluu kyseisen eläkevakuutuksen piiriin, jos työtulon minimiraja eli 7 656,26 euroa vuodessa ylittyy. Maksun suuruus on 24,1 % alle 53-vuotiailta. Tästä vanhemmilla vakuutusmaksu on 25,6 %. Ensimmäiselle neljälle vuodelle YEL-maksuun voi kuitenkin saada huomattavan 22 % alennuksen, jolloin yritystoimintaa on helpompi pystyttää ja saada kannattavammaksi. Jos haluat että vakuutuksesi on voimassa myös kevytyrittämisen aloitettuasi, muista tehdä työn aloitusilmoitus laskutuspalveluusi ajoissa ennen projektin alkua.

Pitääkö kevytyrittäjän tehdä kirjanpitoa?

Kevytyrittämisen hyvä puoli on se, että laskutuspalvelun kautta töitä tehdessä työn tekijä ei ole velvollinen tekemään kirjanpitoa. Kun kirjanpitoa ei tarvitse tehdä, myöskään tilinpäätöksistä ei tarvitse huolehtia. Toiminimen, osuuskunnan, osakeyhtiön tai kommandiittiyhdistyksen byrokratiaan verrattuna, paperitöitä on kevytyrittäjällä kaikkein vähiten – laskun lähettäminen riittää. Toiminimiyrittäjä selviää yhdenkertaisella kirjanpidolla, mutta kirjanpitäjän palveluita kannattaa silti käyttää. Tämä johtuu siitä, että kirjanpidon opettelu on aikaa vievää touhua, eikä oma-aloitteisesti maksettavia veroja kannata maksaa liikaa tai liian vähän.

Muualla aiheesta

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart