Kuka muistaa vielä pikavippiyritysten omistajista kertovan MTV3 45 Minuuttia – ohjelman vuodelta 2008, joissa selvitettiin pikavippiyritysten johtajia ja osakkaita. Monelta pikavippiyrittäjältä löytyi varsin hämärää historiaa. Osa oli tuomittu törkeistä petoksista, kavalluksista, sisäpiiritiedon väärinkäytöstä, kirjapitorikkomuksista sekä jopa pahoinpitelyistä. Moni halusi myös haastattelua nimettömänä, ja osa lopetti keskustelun alkuunsa, saatuaan tietää puhelimen toisessa päässä olevan toimittaja. Erityistä salamyhkäisyyttä esiintyi pikavippiyritysten harjoittamassa, hyvin monimuotoisissa yritysjärjestelyissä. Osakeyhtiöitä oli oli niputettu yhteen suuriksi osakeyhtiöryppäiksi. Ilmeisesti kyseessä oli imangonmuokkausta; ei haluttu pitää yhden yhtiön alla useita kymmeniä pikavippipalveluita. Pikavippiyhtiöiden omistajista osa oli tuomittu törkeiden talousrikosten ja ulosottojen vuoksi liiketoimintakieltoihin, ja jotkin olivat vapautuneet kielloista vasta äskettäin.
Pikavippibisneksessä jopa poliittisia kytköksiä
Pikavippiyritysten lonkerot ovat kietoutuneet jopa politiikan ympärille. Suomen Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuusisto toimi vuonna 2008 Espoon kaupunginvaltuuston jäsenenä Kokoomuksen riveistä, ja vuodesta 2009 lähtien poliittinen positio on ollut varavaltuutettu. Kuusisto toimii myös Espoon Kokoomuksen hallituksessa. Rahoitusta pikavippien toimintaan on saatu myös samoista lähteistä kuin vaalirahakohussa rypeneetkin. Suomen Mekaanikontalo Oy, joka on antanut suoraa vaalitukea Jyri Häkämiehelle ja Jyrki Kataiselle, sijoitti lyhytaikaisesti varsin menestyvään pikavippiyhtiöön, Monettiin lähes 200 000 euroa. Ottaen huomioon että Monetti oli aloitteleva yhtiö, oli luottamus yritykseen epätodellisen kova.
Pikavippiala toimii osittain Virosta käsin
Pikavippiyhtiöiden omistuksia on myös rekisteröity Viroon, ja toisaalta virolaiset ovat perustaneet pikavippiyhtiöidensä sivukonttoreita myös Suomeen.
Pikavippiyrityksiä on holdattu Viroon, parhaimpana esimerkkinä ”suomalainen” Mobiilivippi, jonka emoyritys on rekisteröity lahden toiselle puolelle.
Mielenkiintoiseksi tekee myös virolaisyrittäjien tulo Suomen vippimarkkinoille. Jo nyt toimintansa kaikella todennäköisyydellä lopettaneen Creditmarket-palvelun omistajakytköksistä löytyi virolainen huippumalli Carmen Kass. Virolaiskytköksiä löytyy myös EC Finland Oy:llä joka tuli tunnetuksi kohutun Europankki-vippipalvelun omistajana. Vaikka Europankkia ei omistanutkaan EUROLOAN CONSUMER FINANCE OYJ, voi yritysten nimeän yhtäläisyyksistä vetää monia päätöksiä. Tämä yritys vainosi vanhoja asiakkaitaan että täysin sattumanvaraisia ihmisiä lähettämällä heille tekstiviestejä, joissa kerrottiin heidän lainansa olevan erääntynyt. Viestiin tuli vastata, jotta lisää maksuaikaa saisi, monen euron hintaisella tekstiviestillä tietenkin. Varmuutta siitä kuinka moni halpaan meni ei ole, mutta huijaritoiminta tuli pikavippaajien tietoon hyvin nopeasti ja nykyään Europankki toimiikin nimellä eCredit. Europankin tavoin eCredit on löytänyt varsin mielenkiintoisia tapoja houkutella rahantarpeessa olevia. Yhtiö on lähettänyt tekstiviestejä, joissa esitetään lainatarjous ja kehotetaan hyväksymään tarjous vastaamalla viestiin. Viestiin vastattuaan saakin tiedon että lainaa ei joko ole myönnetty, tai lainaa voi hakea palvelun nettisivuilta. Se mitä ei kerrota, on tekstiviestin suolainen hinta, 5 euroa. EC Finlandin kautta on myös mahdollista hankkia käsittämättömän kalliita Visa Electron -kortteja.
Suomalaiset pikavippiparonit
Mutta eivät suomalaiset ole virolaisia parempia. Kuuluisa kotimainen pikavippivyyhti, jota lainaa ottaneet kotoisasti”Tuomon tuviksi” kutsuvat, ovat olleet Suomen Pienlainayhdistyksen päänvaiva jo useita vuosia. Herra Tuomo X, josta Ylekin teki jutun MOT-ohjelmassa, omistaa useita kymmeniä pikavippipalveluita noin kymmenen eri osakeyhtiön kautta. Kaikkien yritysten konttori sijaitsee Hiomotiellä Helsingissä, eivätkä ne rekisteriotteiden perusteella näytä tekevän tulosta. Korkoja pidetään myös kohtuuttoman korkeina, eikä Tuomon palveluista lainaa saa alle tuhannen prosentin todellisen vuosikoron.
Rehellinen lainaaminen kunniaan
Miksi omistajuuksia sitten salataan? Osasyynä varmasti on alan erittäin huono maine. Useat ylilyönnit ja asiakkaiden huijaukset ovat saaneet omistajat piiloutumaan niin maineensa kuin henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta. Kun riittävän moni on pikavipeistä aiheutuneiden luottohäiriömerkintöjen ja ulosottojen jälkeen katkeroitunut, ei pikavippibisneksestä tulosta nostavien turvallisuus ole taattu. Mutta mikäli ala toimisi rehellisesti ja ottaisi voiton tavoittelun sijana myös asiakastyytyväisyyden huomioon, ei omistajuuksia tarvitsisi piilotella. Kaikkien etu olisikin, että voisi rehellisesti ja ylpeänä sanoa omistavansa pikavippiyrityksen.