Irlannin talous horjuu, osta osakkeita nyt!

Talouden selvästä kohentumisesta huolimatta viimepäivinä on herännyt huoli euroalueen markkinoiden vakaudesta Irlannin ongelmien tullessa ilmi. Irlannin pankkisektorin stressitestiin joutuminen on herättänyt huolta myös osakemarkkinoilla, sillä juuri kun eurooppa sai ratkaistua Kreikan vuosikausia jatkuneen salailun ja valehtelun omista talousasioistaan, on vuorossa kaikessa vastaanhangoitellut Irlantia, jolle ei monella union jäsenmaalla riitä sympatiaa.

Kauppalehden haastatteleman Osakesäästäjien keskusliiton Timo Rothoviuksen mukaan nyt on kuitenkin oiva aika ostaa osakkeita. Saman suuntaisia lausuntoja ovat antaneet myös muut sijoitusasiantuntijat. Euroalueen suuri notkahtelu ylös- ja alaspäin viime aikoina on tuonut herkkävainuisille myös suuria voittoja, vaikka suuria menetyksiä on myös koitunut. Irlannin pankkisektorin heikosta tilasta huolimatta Euroopan Union ja euroalueen talous nousee kohisten vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä, eikä ole odotettavissa, että Irlannin sotkut sitä suuresti hidastaisi. Markkinoilla vallitseekin vahva usko siihen että unionin jäsenmaat keräävät Irlannille Kreikan tavoin apupaketin, vaikka saarivaltio ei ole sitä vielä pyytänyt. Niille osakkeiden ostajille, jotka ovat valmiita pieneen riskinottoon, apupaketin odottelu tarjoaakin tilaisuuden. Jäsenmaiden apupakettia Irlanti tulee asiantuntijoiden mukaan pyytämään lähiviikkojen tai kuukausien aikana, ja apupaketin julkistuksen jälkeen osakekurssien odotetaankin nousevan rajusti.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan myös Suomen ja suomalaisten tulee tarvittaessa antaa osuutensa apupakettiin, jonka sisällöstä päätetään lähiviikkoina. Pakettia ei tulla jakamaan suoraan Irlannin pankkisektorille, vaan valtiolle, joka käyttää rahan talouden elvyttämiseen. Irlannin talous on olla rapakunnossa jo vuosia, ja joka on näkynyt saarivaltiossa erityisesti asuntojen arvojen laskuna. Onkin arvioitu että asuntojen arvo Irlannissa tulee supistumaan jopa 20 prosenttia seuraavan vuoden aikana mikäli mitään ei tehdä. Tämä saattaa vaikuttaa euroalueen asuntomarkkinoiden hintakehitykseen, ja sitä kautta myös Suomen asuntomarkkinoihin. Varsinaista syytä huoleen ei kuitenkaan ole, eikä omia omistuksiaan kannata alkaa myymään.

Malttia on valttia, eikä Omarahan mielestä syytä huoleen ole liiaksi. Apupaketti on luvassa, eikä Irlannin talouden synkästä tilasta ole tulossa Kreikan kaltaista katastrofia, josta Euroopan unioni selvisi yllättävän kivuttomasti. Nyt on aika nauttia talouden kasvusta, ja ostaa osakkeita ennen apupaketin julkistusta.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart