Huimaa tuottoa Irakista?

Amerikkalaiset sotilaat ovat edelleen kaulaa myöten jumissa Irakissa, eikä vastarinta ole ainakaan toistaiseksi osoittanut loppumisen merkkejä. Sodan varjoon on jäänyt toinen iso ongelma, jonka voi ajatella olevan yksi suuri syy Irakin sitkeälle vastarinnalle. Irakin talous ei ole vakaalla pohjalla eikä maa houkuttele juurikaan uusia investointeja.

Irakin taloudesta puhuminen saattaa tuntua hullulta, mutta vakaa ja kasvava talous on ehto vakaalle Irakille. Irakilla on myös kaikki edellytykset nousta jälleen kasvavaksi taloudeksi kuten ennen Persianlahden sotaa. Irakilaisista 80% osaa lukea ja maassa on suuri erittäin hyvin koulutettu luokka.

Muutaman viime vuoden ajan Amerikan operaatio on ottanut taloudelliset seikat tosissaan huomioon. Tuhannet pk-yritykset ovat saaneet valtiolta tukea päästä alkuun, yli 50 suurta teollistaprojektia on käynnistynyt ja 200 yksityista pankkia on linkitetty globaaliin rahoitusjärjestelmään. USA:n joukot ovat tukeneet myös maataloutta paljon. Toimet ovat kehittäneet yli 100,000 työpaikkaa mutta 29 miljoonan asukkaan maassa riittää vielä tekemistä.

Onneksi turvallisuuden parantumisen myötä myös kansainväliset yritykset ovat aloittaneet monia projekteja Irakissa, eivätkä pelkästään öljysektorilla. Länsimaisten sijoitusten arvoa ei voi yliarvioida. ISX eli Iraq Stock Exchange on ollut auki kansainväliselle kaupalle vuodesta 2007 lähtien ja vuodesta 2009 lähtien on siirrytty sähköiseen kaupankäyntiin.

Irak vaikutta vielä varsin korkean riskin kohteelta, mutta sitä kannattaa pitää silmällä. Jos tilanne saadaan maassa rauhoittumaan voivat Irakilaiset osakkeet tarjota nopean tavan moninkertaistaa sijoitettu pääoma. Toivottavasti Suomeenkin saadaan joku alueelle sijoittava osakerahasto mahdollisimman pian!

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart