Ilmainen välipala ja hyvää mieltä – Luovuta verta

Verenluovutus on kätevä tapa säästää yhden päivän ruokakuluissa. Suomen Punainen Risti tarjoaa ympäri maata mahdollisuuksia käydä luovuttamassa verta. Muutamissa maissa Suomen rajojen ulkopuolella verestä jopa ollaan valmiita maksamaan luovuttajille.

Toimistoon voi kävellä sisään aukioloaikoina. Selvinpäin täytyy kuitenkin olla, jotta voi luovuttaa. Henkilöllisyystodistus on myös hyvä varata mukaan.

Kunhan vastaanottohenkilö on tarkistanut että olet se joksi itseäsi kutsut, sinulle annetaan täytettäväksi lomake, jossa kysellään terveydentilastasi. Kun olet sen täyttänyt, lomake käydään vielä nopeasti läpi lääkärin kanssa yksityisessä kopissa. Lomakkeen läpikäynnin yhteydessä, lääkäri pistää sormeesi reiän ja ottaa näytteen verta, josta analysoidaan hemoglobiinisi: viimeinen varmistus voitko luovuttaa.

Sen jälkeen pääset asettumaan makuulle, Vaasan luovutuspisteen kattoon on tajuttu laittaa taidetta virkistämään makoilua, ja toisesta kädestäsi otetaan verta. Verta otetaan 450 millilitraa, mikä vastaa n. kymmenesosaa aikuisen verimäärästä.

Luovutettuasi veren voit jaada hetkeksi makoilemaan. Sen jälkeen veripalveluiden avokonttoreissa pääset hakemaan juotavaa, ellei joku avulias hoitaja ole tuonut lasillista jo luovutuksen aikana nautittavaksi.

Juotavaksi on tarjolla paitsi kahvia ja teetä, myös erilaisia tuoremehuja, joiden suurkuluttaja itse olen verenluovutusten yhteydessä. Lisäksi tarjolla on usein keksejä, pullaa sekä erilaisia valmisvoileipiä. Useilla paikkakunnilla olen törmännyt superenergisiin kolmioleipiin, joita mielelläni mätän kitaani luovutuksen päätteeksi. Myös ruisleipää löytyy usein.

Luovutus kannattaa mikäli aikataulut sen suovat, ajoittaa kampanja-aikoihin. Silloin tarjolla voi olla kermakakkua, saatat saada kotiin vietäväksi ruusun tai muuta mukavaa.

Kertaakaan minulle ei ole huomautettu nauttimieni ruokien määrästä. Monet luovuttajat ottavat luovutuksen päätteeksi vain kupin kahvia. Syön ja juon sitten heidänkin puolestaan. Usein luovutuspäivän päätteeksi ei ole tarvinnut syödä erikseen tuhtia ateriaa vaan korkeintaan jotain pientä naposteltavaa.

Huom. Luovutuksen päätteeksi on tärkeääkin nauttia runsaasti nesteitä. Kunnon nesteytyksellä huolehdit että keho muodostaa vuorokauden mittaan verta luovutetun tilalle.

Verenluovutuksessa saat tarkempia tietoja itse luovutuksesta, sekä ohjeita mitä tehdä luovutuksen jälkeen, esim liikuntaa suositellaan jättämään luovutuspäivänä väliin.

Tämän jutun on vain tarkoitus rohkaista hyödyntämään yhtä penninvenyttämisen tapaa.

Lisätietoja : http://www.veripalvelu.fi/

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart