Olet luultavasti nähnyt bussien takaosassa joskus mainoksen jossa luvataan ostaa yrityksen laskut. Kuulostaa mainiolta: joku ottaa laskuni maksettavaksi ja maksaa siitä vielä minulle? Loistava diili!
Factoring on rahoitusmuoto, jossa yritys voi myydä myyntisaatavia rahoitusyhtiölle. Tämä on hyvä ratkaisu tilanteisiin, jossa yrityksen kassavarat ovat kiinni myyntisaamisissa ja muissa yrityksen operatiivisissa toiminnoissa. Joillakin aloilla maksut voivat erääntyä vasta jopa puolen vuoden kuluttua, mutta yrityksen kiinteät kulut pysyvät kuitenkin samoina kuukaudesta toiseen. Pitkittyneet maksuajat saattavat jopa kaataa pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Factoringrahoitus voi tarjota apua tähän ongelmaan.
Factoring-rahoituksen järjestävä yritys ei tietenkään tee hyväntekeväisyyttä, vaan ostaa laskutettavat tulot hieman edullisemmin. Yleensä maksettavaan summaan vaikuttaa maksuun liittyvä riski, sekä laskun koko. Alalla yleisesti tarjotaan n. 99-90% välillä olevaa summaa laskun määrästä.
Pankki + factoring
Factoringrahoitusta käytetään usein apuna yrityksen tilapäiseen kassavajeeseen. Pankit voivat kuitenkin tarjota factoringpalvelua jatkuvana palveluna, jolloin kaikki yrityksen laskut lähetetään suoraan pankille. Sopimuksesta riippuen voi pankki tarjota jatkuvaa luottoa myyntisaamisia vastaan tai ostaa saatavat yritykseltä. Jatkuvalla factoringsopimuksella on monia hyviä puolia. Kun pankki ottaa hoidettavakseen yrityksen puolesta laskuttamisen, vapautuu yritykseltä resursseja muualle. Sopimuksesta ja pankista riippuen koko myyntireskontran hoito voidaan siirtää pankille. Laskut myymällä luottoriski siirtyy ainakin osittain rahoitusyhtiölle. Toisaalta taas jatkuva laskujen myynti tarkoittaa sitä, että yritys ei koskaan saa laskuistaan niiden 100-prosenttista määrää.
Pankin kautta haettavassa factoringissa on paljon paperitöitä ja voi kestää viikkoja, ennen kuin ensimmäisestä laskusta saa maksun tilille. Toisaalta sopimuksen ollessa voimassa laskuja voi lähettää pankille sitä mukaa kuin yritys myy tavaraa tai palveluita asiakkaille. Samoin pankista lähetetään maksut yritykselle siirretyistä laskuista päivittäin. Useimmissa tapauksissa pankki maksaa heti yritykselle esimerkiksi 80% laskun summasta ja loput, kun asiakas on laskun maksanut. Pankki perii laskun summasta tietenkin oman marginaalinsa. Rahoituksen hintaan vaikuttavat mm. maksuun liittyvä riski, yrityksen luottoluokitus sekä laskun koko. Myytäväksi laskuiksi kelpaavat sellaiset, jotka eivät ole vielä erääntyneet. Henkilöasiakkaille lähetettyjä laskuja ei pääasiassa pystytä myymään.
Uudet kilpailijat ostavat yrityksen laskut nopeammin
Markkinoille on tullut myös monia muita rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat yrityksille rahoitusta myyntisaamisia vastaan nopeammin ja joustavammin. Esimerksi Rahoitus.fi -palvelun kautta yritys voi myydä myyntilaskunsa yksitellen. Yritys voi näin päättää, haluaako se myydä vaikkapa vain yhden laskun viikossa vai siirtää kaikki laskut eteenpäin. Laskujen myyminen tähän tapaan tuo lisää joustavuutta yrityksen kassatoimintoihin sekä vähentää työtä laskutuksen parissa. Yritykselle jää näin enemmän aikaa ja resursseja keskittyä siihen, mikä on yritystoiminnan kannalta tärkeää.
Rahoittaja.fi:n kautta maksun saa heti tilille, kunhan kaikki osapuolet ovat hyväksyneet laskun siirron. Laskun luottoriski ja perintä siirtyvät samalla Rahoittaja.fi:lle, jolloin yrityksen ei enää tarvitse huolehtia laskusta millään tavalla. Rahoittaja.fi:n verkkosivulla on valmis lomake, johon voi täyttää laskun tiedot. Vastauksena tähän yhteydenottopyyntöön yritys saa tiedon, paljonko laskusta voidaan maksaa. Toimistoaikana vastaus annetaan saman tien. Tämä kysely ei vielä sido mihinkään. Laskuista maksetaan 95%-98% niiden rahoitusajasta, laskun pääomasta ja yrityksen luottoluokituksesta riippuen. Myytäviksi laskuiksi kelpaavat laskut, joiden asiakkaana on yritys. Laskujen on myös oltava riidattomia ja erääntymättömiä.
Muita Suomessa myyntisaatavien ostamiseen erikoistuneita toimijoita ovat perintätoimistot, mm. OK Perintä, Gothia ja Corona Capital. Myös monet pankit tarjoavat factoring-rahoitusta ja myyntisaatavien ostamista yrityksen kassan parantamiseksi.
Factoring parantaa yrityksen maksuvalmiutta, kun myyntisaamisten kierto nopeutuu. Tällä tavoin yrityksen on mahdollista tarjota asiakkailleen pidempiä laina-aikoja. Tämä taas parantaa yrityksen kilpailukykyä. Factoringin avulla on myös mahdollista saada säästöjä hallintamenoista, kun laskun käsittely ja periminen siirtyvät toisen yrityksen vastuulle. Yleisesti laskuista maksetaan yritykselle 90%-99% laskun summasta.
Vaihtoehto factoringille
Factoring on vain yksi vaihtoehto rahoituksen hankkimiselle. Jos yritys tarvitsee rahoitusta, mutta ei halua tai ole kelpoinen yrityslainan saamiseen rahoitusyhtiöltä, on Vauraus.fi potentiaalinen vaihtoehto. Rahoitusyhtiön sijasta yrityksen tarvitsema rahoitus tulee suoraan yksityissijoittajilta. Palvelun kautta on mahdollista hakea rahoitusta jopa kolmeen miljoonaan euroon asti. Lainaa varten ei tarvita takuita ja yritys voi itse päättää korkotason ja laina-ajan. Sijoittajat etsivät palvelun kautta heitä houkuttelevia lainaehtoja ja tarjoavat rahoitusta. Näin rahoituksen hakeminen ja sijoittaminen ovat todellisesti kaupan markkinaperusteisesti. Vaikka vakuuksia ei tarvita, tekee Vauraus.fi selvityksen yrityksen luottoluokituksesta ennen hakemuksen hyväksymistä.
Factoring-rahoituksen kulut on syytä laskea tarkasti. Jos laskutuksen myynnistä saa 95% niiden todellisesta arvosta, saattaa tämä vastata 30% vuosikoron maksamista tavalliselle lainalle. Pankkilainojen korot ovat tällä hetkellä huomattavasti halvempia kuin kyseinen 5%. Tietenkin jos yrityksen taloudellinen tilanne näyttää riskialttiilta, niin myös pankit lisäävät korkoon riskilisää. Tällaisessa tapauksessa myyntisaamisten myyminen eteenpäin on järkevämpi vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin kysyä tarjous ensin yrityksen rahoitusta myöntävältä taholta.
Mitä huonoja puolia tuossa on, jos vain hinta on kohdallaan?
Jos hinta on järkevä, niin silloin kyseinen malli on varmasti hyvä. Usein hinta vain sattu olemaan suurempi kuin mitä pankille joutuisi korkoina maksamaan.
”Jos laskutuksen myynnistä saa 95% niiden todellisesta arvosta, vastaa tämä 5% koron maksamista tavalliselle pankkilainalle. Pankkilainojen korot ovat tällä hetkellä huomattavasti halvempia kuin kyseinen 5%.”
————————————-
Jos laskutuksen myynnistä saa 95% niiden todellisesta arvosta, todellinen vuosikorko on paljon suurempi kuin tuo 5%. Jos maksuehto on 14pv netto ja korko 5%, todellinen vuosikorko on 128%. Pankkilainan vuosikorko sitävastoin on tuo 5%, joten onhan tuossa hinnassa eroa.
Rahoituskomission saa kyllä kilpailuttamalla alemmas…
Hyviä pointteja täällä!
Laskun myynti myös auttaa yrittäjän riskinhallinnassa, sillä luottotappioriski siirtyy rahoitusyhtiölle..
Niin ja pankit perii ”koron ulkopuoleisia” lainan perustamismaksuja, eikä mielellään rahoita 15 pv:ksi mitään lainoja. Ei vaan kuulemma kuulu heidän toimikuvaansa, sama vikinä tais olla pikavippien kohdalla.