Etätyöskentely ulkomailla

Vanhan anarkistisen sanonnan mukaan oman elämän pitäisi olla järjestettynä niin, että voit vuorokauden kuluessa poistua maasta, mikäli tarve vaatii. Vaikka harvalla ihmisellä asuntolainojen, lasten koulujen ja autolainan kanssa painiessaan kyseistä mahdollisuutta edes teoreettisella tasolla on olemassa, on meitä monia joille aika ja paikka ovat vähemmän tärkeitä käsitteitä. Kun työt on siirretty sosiaalisten suhteiden ohella internettiin, on reissaaminen ja liikkuminen vailla rajoituksia mahdollista. Ja työt kulkevat kätevästi olkalaukussa.

Miltä tuntuisi lukea duunimailit lentokentän kahvilassa, tehdä työt valmiiksi odottaen lentokoneen lähtöä ja jatkaa töiden tekoa vaikka toisella mantereella lentokoneen laskeuduttua? Elämässä monet asiat ovat omasta päättäväisyydestä ja keksiliäisyydestä kiinni. Tämän päivän verkkosukupolvi onkin ottamassa kaiken ilon irti siitä, että yhteen paikkaan ei tarvitse enää olla sitoutuneena. Kahvilassa vieressä läppärillä työskentelevä saattaa hyvinkin olla uuden ajan koditon, omasta vapaasta tahdostaan, joka saattaa muutaman tunnin kuluttua olla jo lentokentällä boardaamassa koneeseen kohti uutta määränpäätä.

Kuinka voin olla oman elämäni herra, ja välttää yhdessä paikassa asumisen? Tärkein asia on järjestää omat työt niin, ettei sinun tarvitse joka arkipäivä mennä pikaruokalan kassalle töihin, tai raahautua palaveriin toimistolle aamukahdeksaksi. Uuteen maahan siirtymistä helpottaa huomattavasti se, ettei tarvitse koneen laskeuduttua elää taloudellisessa epävarmuudessa ja alkaa etsimään töitä uudesta kaupungista. Tämä on usein hyvin hankalaa ellei mahdotonta, ellei osaa paikallista kieltä äidinkielen veroisesti.

Ne elämäntapareissarit, jotka tekevät internetin välityksellä työt Suomeen, ovatkin usein graafikoita, muita taidealojen työntekijöitä, yksityisyrittäjiä ja internet-alan ihmisiä kuten hakukoneoptimoijia, webmastereita sekä designereita. Todennäköisesti hulppeinta liikkuvaa elämää viettävät nettipokerihait sekä sijoittajat. Tämän artikkelin kirjoittaja tapasi ammatikseen uhkapelejä pelaavan, joka viikoittain matkustaa ympäri Euroopan lyömässä vetoa mitä moninaisemmista asioista kuten raveista, pokerista kuin kuninkaallisista. Tällä hetkellä kyseinen uhkapelaaja todennäköisesti on Lontoossa lyömässä vetoa kuninkaallisista häistä (28.4.2011). Tavattu on myös naisia, jotka hotellihuoneeseen päästyään avaavat tietokoneen, laittavat kameran päälle ja tekevät netissä privaatteja webcam-sessioita maksukykyisille miehille. Vain oma kekseliäisyys onkin rajana. Vaikka omat työt eivät kokonaisuudessaan internetissä olisikaan, ovat monessa yrityksessä etätyöskentelymahdollisuudet niin hyvät, ettei työpaikalla tarvitse käydä kuin kerran kuukaudessa. Työnantajan kanssa kannattaakin neuvotella etätyöskentelymahdollisuuksista.

Varmista että pystyt tekemään töitä ulkomailla

Mitä ottaa mukaan? Ehdoton vaatimus on kannettava tietokone. Läppärin tulisi olla kestävää tekoa ja jossa on hyvä akkukesto. Monet reissaajat suosivatkin esimerkiksi Lenovon Thinkpad-sarjaa, jota on vaikea saada hajalle. Mikäli mukaan ottaa helpommin rikkoutuvia läppäreitä, kuten Applen koneita, tulee huomiota kiinnittää läppärin kantolaukun iskunkestokykyyn. Mikään ei harmita niin paljon kuin rikkoutunut kone. Nyt jo huokeasti saatavilla olevia flash-muisteja kannattaa suosia. Kaikista arkaluontoisimmat ja yrityssalaisuuksia sisältävät tiedostot kannattaa säilöä johonkin internetin monista pilvipalveluista. Levytilaa kannattaa kuitenkin olla sen verran että töitä pystyy tekemään matkustamisen lomassa. Koska lentokoneessa tai junassa istuminen on tylsää, kannattaa töitä mahdollisuuksien mukaan tehdä silloin kun matkustaa ja näin maksimoida oma vapaa-aikansa perillä. Useat juna- ja lentoyhtiöt tarjoavat internet-yhteyttä myös matkan aikana. Esimerkiksi Lufthansan FlyNet-langatonta internet-palvelua käyttää joka kuukausi jo yli 30 000 matkustajaa mannertenvälisillä lennoilla. Internet-yhteyden hinta Lufthansalla: yksi tunti 10,95€, 24 tuntia (koko lento) 19,95€.

Ongelmaksi voi muodostua internet-yhteys kohdemaassa. Helpoin tapa tehdä työt netin kautta, on varmistaa että hotelleissa ja hostelleissa on nettiyhteys. Lähes kaikissa teollistuneissa maissa operaattorit tarjoavat prepaid-mobiililaajakaistoja, joten sim-lukitsemattoman mokkulan ostaminen voi olla pelastus. Pelkkien wlan-yhteyksien varaan ei kannata luottaa. Esimerkiksi teknologian luvatussa maassa Japanissa on vieläkin harvinaista löytää wlan-verkkoa Tokion tai Osakan kahviloista. Etukäteen voi myös selvittää maailmanlaajuisten operaattorien, kuten Vodafonen kautta prepaid-liittymiä. Suomalaisen kännykkäliittymän kautta ei missään tapauksessa tule surffailla, hintaa muutamalle megatavulle voi tulla useita euroja.

Minne mennä ja kuinka pitkäksi aikaa? Tähän ainut oikea vastaus lieneekin että sinne minne nenä näyttää ja niin pitkäksi aikaa kuin tuntuu hyvältä. Suurin osa liikkuvaa elämäntapaa harrastavista uuden ajan kodittomista ei luokittele olevansa matkalla, vaan elävänsä elämää joka puolella. Onkin hyvä tehdä itselleen selväksi, että nyt ei olla matkalla vaan elämässä niin arkea kuin juhlaakin.

Kokeile ensin Euroopassa

Liikkuvaa elämäntapaa kannattaakin töiden salliessa kokeilla aluksi lyhyempiä aikoja esimerkiksi Euroopassa, jossa liikkuminen on hyvin helppoa. Rohkeuden riittäessä voikin lähteä reissaamaan myös Euroopan ulkopuolelle. Samalla huolehdittavien asioiden määrä myös kasvaa. Kuinka selvitä paikallisen kielen ja byrokratian kanssa? Muistinko varmasti ottaa kaikki kulttuurilliset eroavaisuudet huomioon jotta en menetä itseni tai toisen osapuolen kasvoja? Näihin ongelmiin voi varmasti törmätä myös kahden viikon lomamatkan aikana, mutta toisella mantereella elävä kohtaa myös ongelmia, joihin ei aivan selviä ratkaisuja ole. Suurin ongelma ovatkin vakuutukset. Normaalit matkavakuutukset vakuuttavat matkailijan vain 40 vuorokauden ajaksi. Lisäpäivien hankkiminen voi tulla yllättävän kalliiksi. Euroopassa tilanne on toinen. Missä tahansa Eu-maassa sekä Pohjoismaissa suomalainen saa samaan hintaan julkista terveydenhuoltoa kuin paikalliset. Jalan murtaminen Thaimaassa voi taas poikia useamman tuhannen euron laskun hyvässä sairaalassa. Vakuutusasiat onkin hyvä selvittää ennenkuin lähtee pidemmälle.

Viranomaiset eivät ymmärrä nykyteknologian tuomia mahdollisuuksia

Lähes kaikissa kaukomaissa hankaluuksia voi myös tuottaa viisumit ja maahantuloleimat. Esimerkiksi Japanissa nämä elämäntapaliikkujat joutuvat joka kolmas kuukausi tekemään ulkomaanmatkan Koreaan tai Kiinaan jotta saavat uuden, 90 päivään oikeuttavan turistiviisumin. Lähes kaikki elävätkin turistiviisumin alla maasta riippumatta, sillä vakituista oleskelulupaa on hyvin vaikea saada ilman työpaikkaa kohdemaasta, ja moni liikkuja ei oleskelulupaa edes periaatteellisesti haluakaan.

Muutto Suomesta voi olla liian vaikeaa

Vaikka monille internet, nopeat liikenneyhteydet ja globalisaatio ovat avanneet huikeat mahdollisuudet toteuttaa kosmopoliittia elämää ympäri maapallon, voi Suomesta lähtö tuntua kuitenkin liian vaikealta. Asunnon irtisanominen ja irtaimiston myyminen ovat rankkoja toimenpiteitä joihin ei pitäisi ryhtyä hetken mielijohteesta puhumattakaan omista sosiaalisista piireistä. Vaikka skypen ja facebookin kautta voi kavereihin olla yhteydessä, eivät ne kuitenkaan korvaa oikeaa kanssakäymistä. Mutta sosiaaliset verkostot löytyvät myös ulkomailta, ja kun työt kulkevat mukana, voi maailmalla olla vuoden, kaksi tai loppuelämänsä. Aina kannattaa kuitenkin pitää tilillä rahaa paluulipun verran.

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart