Epävarmoja ennusteita

Ennusteet Suomen talouden tulevaisuudesta ovat eri pankeilla pahasti ristissä. Sekä Sampo että Tapiola ennustivat vielä aiemmin tänä vuonna 1,5% bruttokansantuotteen kasvua. Nyt Sampo nosti ennusettaan 1,8% ja Tapiola laski. Tapiolassa uskotaan, että Suomen talous ei kasva tänä vuonna lainkaan. Pessimististä näkemystä Tapiola perustelee suhdannekatsauksessaan sillä, että alkuvuoden kasvu on ollut odotettua heikompaa ja maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet. Heikentynyt euro ei ole piristänyt kysyntää kompensoimaan muuten huonosti vetävää vientiä.

Sampo ajattelee positiivisesti johtuen toisen neljänneksen reippaasta tuotannonkasvusta ja työllisyysnäkymien paranemisesta. Viennin Sampo ennustaa kasvavan tänä vuonna jo huimat neljä prosenttia. Sampo pitää maailmantalouden näkymiä jo myönteisinä mutta ei usko keskuspankkien nostavan korkoja vielä pitkään. Sekä halpaa rahaa että hyviä sijoituskohteita pitäisi siis olla tarjolla.

Tapiola on samaa mieltä koroista, mutta pitää Euroopan finanssikriisiä vielä niin suurena uhkana, että kokonaiskuva maailmantalouden näkymistä on pessimistinen. Suomen julkinen talous näyttää sentään Tapiolan mielestä vielä hyvältä.

Kreikka roskalainaluokkaan

Yhdysvaltalainen Moody’s tiputti aiemmin tänään Kreikan roskalainatasolle. Tämä tarkoitti Kreikalle peräti neljän pykälän tiputusta. Lasku ei tullut yllätyksenä sillä Moody’s oli jo kuukausi sitten maininnut, että Kreikka luultavasti tippuu roskalainaluokkaan. Moody’sin lasku tuli hieman S&P:n vastaavan laskun jälkeen. S&P:n tosin ennustetaan lasken luokitusta jatkossakin siinä missä Moody’sin luokituksen ennustetaan pysyvän vakaana melko pitkään.

Suomessa luotonottohalut kasvussa

Huolimatta Suomen epävarmista näkymistä ovat Suomalaiset entistä innokkaampia ottamaan lainaa. Myös riskipitoiset osakesijoitukset ovat edelleen suosittuja huolimatta kevään synkistä uutisista. Vuoteen 2009 verrattuna Suomalaiset ovat ottaneet lainaa enemmän. Kasvussa ovat etenkin olleet vippi- yms. pienet lainat eikä niinkään yrityslainat tai asuntolainat. Asuntolainojakin kuitenkin otetaan johtuen ennätyshalvoista koroista. Suomalaiset uskovat ainakin omaan talouteensa huolimatta siitä, että sekä Tapiolan että Sammon analyytikot odottavat vielä työttömyyshuippua ja talouskasvu tulee jäämään 2010 varsin vaatimattomaksi.

Katso myös:

Aloita keskustelu!

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart