Ensiasunnon ostaja, muista varainsiirtoverovapaus!

Artikkelin lopusta löydät hyödyllisiä vinkkejä varainsiirtoveron minimoimiseen!

Valtio kannustaa nuoria ensiasunnonostajia hankkimaan ensimmäisen asuntonsa mahdollisimman aikaisin. Oma asunto on niin valtion kuin yksilön itsenkin mielestä turvallinen sijoituskohde. Alle 40 vuotias ensiasunnon ostaja voi hyödyntää varainsiirtoverovapautta mikäli hän ostaa asunnon asumiskäyttöön eikä sijoitusasunnoksi. Varainsiirtovero on asunto-osakkeiden osalta 1,6% kauppasummasta ja muista kiinteistöistä 4%. Neljäkymppisiä lähestyvien kannattaakin vakavasti harkita asunnon ostamista nyt, mikäli on koko elämänsä vuokralla asunut, sillä pieneltä kuulostava 1,6 prosenttia tuo kuitenkin varsin mukavat säästöt.

Näin hyödynnät varainsiirtoverovapauden

asunto - Photo by jimmyharrisEnsiasunnon ostaja, joka on hankintahetkellä eli sopimuksen allekirjoituksen päivämäärän ajankohtana 18-40 vuotias, voi käyttää hyväkseen ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapautta. Verovapauden saa, vaikka ryhtyisi käyttämään ostamaansa asuntoa vasta nelikymppisten jälkeen. Jotta verovapauden saa, on ostettavan asunto-osakehuoneiston osakkeista omistettava vähintään puolet, tai vastaavasti puolet kiinteistöstä tai osuuksista. Myös perintöön tai ositukseen perustuvaa vastikkeellista saantoa.

Ota huomioon:

 • Mikäli ostat esimerkiksi puolison kanssa asunnon puoliksi, ja puolisosi on ehtinyt jo käyttämään verovapausoikeuden, on varainsiirtoverosta vapautettu ainoastaan puolet kauppasummasta eli oma osuutesi.
 • Varainsiirtoverovapauden piiriin lukeutuvat piha-alueen saunarakennukset, autotalli ja piharakennukseen liittyvät, rakentamiseen tarkoitetut ulkorakennukset mutta ei asumiseen liittymättömiä rakennustiloja.
 • Autotallipaikan osakkeet eivät ole verovapauden piirissä.
 • Kaavoittamattoman alueen kokonaispinta-ala voi olla enintään 10 000 neliömetriä. Ylimenevä osa kuuluu varainsiirtoveron piiriin.
 • Mikäli ostat ensin tontin, ja alat vasta myöhemmin rakentaa taloa tontille, on sinulla oikeus saada varainsiirtovero takaisin jälkikäteen myös tontista.
 •  Mikäli ostat ensin esimerkiksi neljäsosan huoneiston osakekannasta, ja myöhemmin toisen neljänneksen, on sinulla oikeus saada verovapaus taantuvasti myös ensimmäisestä neljänneksestä.
 •  Heikkokuntoisesta ja/ tai asumiskelvottomasta asunnosta, joka on saatu perinnöksi tai lahjaksi, on mahdollista hakea oikeusteitse varainsiirtoverovapautta seuraavaan asuntoon, jolloin saatua asuntoa ei lasketa ensiasunnoksi.
Etua.fin avulla voit kilpailuttaa asuntolainan. Saat yhdellä hakemuksella monta tarjousta.

Ensiasunnon varainsiirtoverovapautta ei saa, mikäli:

 • On yli 40 vuotias.
 • Omistanut vuoden 1990 jälkeen yli puolet kiinteistöstä tai huoneiston asunto-osakekirjoista Suomessa tai ulkomailla.
 • Ei käytä asuntoa asumiseen ja muuta sinne viipymättä.
 • Mikäli olet aiemmin lahjana tai perintönä asunnon.
1 Comment
 1. Varainsiirtoveroon ei kuitenkaan kannata liikaa tuijottaa, sillä sen merkitys kokonaisuudessa on vähäinen. Jos siitä haluaa maksimaalisen hyödyn, pitäisi ostaa ensiasunnoksi omiin tuloihin suhteutettuna mahdollisimman kallis asunto. Jos näin tekee niin häviää enemmän koroissa, mitä säästi veroissa. Ennemmin kannattaa ajatella laina-ajan lyhyenä pitämistä ja alueen odotettavissa olevaa hintakehitystä. Omaan mukavuusalueeseen kuuluva asunto saattaa junnata hinnoissa, jotka eivät kata kunnolla edes inflaatiovaikutusta, ehkä jopa suhteellisesti menettävät arvoaan. Kasvukaupungeissa hintakehitys voi olla vaikkapa 10% kun syntymäkunnassa asuntojen myynti takkuaa ja hintakehitys voi olla vain 2-3%. Vaikka ensiasunnon ostaja ei yleensä olekaan sijoittaja niin maksaa taatusti vaivan jos konsultoi sellaista.

Leave a reply

Omaraha.org
Logo
Shopping cart